Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 20 sep 2017
Leestijd: 1 minuut

Zombiebacterie blijft raadsel voor de Australiërs

Sinds het begin van het jaar is er in Australië sprake van de zombieziekte. Het gaat om de bacterie Mycobacterium ulcerans die eigenlijk alleen voorkomt in ontwikkelingslanden en zorgt voor enorme zweren. De 13-jarige Ella Crofts is er klaar mee en spoort de regering aan om meer onderzoek te doen.

Geen werkende behandeling

Crofts is zelf een van de slachtoffers en is daardoor een petitie gestart. Zij en haar familie betalen namelijk veel geld voor een behandeling die de ziekte niet oplost. En dat terwijl ze al bijna een halfjaar ervoor bij de dokter komt. „Begin april kreeg ik pijn in mijn knie. Langzaam ging het steeds slechter: mijn knie werd dikker en ging ontsteken, tot op een dag de huid openbarstte.”

Ze werd herhaaldelijk getest op de aanwezigheid van de bacterie, maar er werd lange tijd niets gevonden door de artsen. Dit terwijl vooral kinderen eronder lijden. „De meeste patiënten zijn actieve, gezonde kinderen zoals ik.”

Victoria

Opvallend is ook dat de ziekte vooral in de deelstaat Victoria wordt gediagnosticeerd. „Waarom stijgt het aantal ziektegevallen in Victoria zo snel? Hoe kan zo’n tropische ziekte zich voordoen in het gematigde klimaat van Victoria?”, vraagt Crofts zich af. „We weten niet eens hoe de ziekte wordt verspreid. Als we daar antwoord op krijgen, kunnen we deze epidemie misschien een halt toeroepen.”

Wie de zombieziekte heeft, lijkt in eerste instantie slechts een bultje te hebben. Maar al snel breidt de plek uit en ontwikkelt deze zich tot een zweer. Bovendien maakt de bacterie gifstoffen aan die de huidcellen, kleine bloedvaten en de onderhuidse vetlaag kunnen vernietigen.

Achtduizend

De petitie van Crofts, die specifiek gericht is aan de Australische minister van volksgezondheid Greg Hunt, is inmiddels al achtduizend keer ondertekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.