Merel Driessen
Merel Driessen Geld & Carrière 19 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Afgestudeerd, maar wat dan..?

Voor veel Nederlandse jongeren is het studentenleven pas net begonnen. Maar er zijn ook een hoop jongeren voor wie het nu dan echt klaar is. Ze zijn afgestudeerd en het ‘echte leven’ gaat nu beginnen.

Eerste baan blijkt tegenvaller

Wanneer je in het vierde jaar van je hbo-opleiding zit, begint de vraag toch inmiddels te dagen: wat ga ik doen als ik ben afgestudeerd? De een begint aan een master en de ander besluit om te gaan werken.

Het vinden van werk lijkt sommigen van de afgestudeerden makkelijk af te gaan, maar het werk zelf blijkt tegen te vallen. Het Amerikaanse Kununu deed er vorig jaar onderzoek naar. Zeven op de tien Amerikanen vindt dat hun huidige baan niet aan hun verwachtingen voldoet. Onder jongeren is dat percentage nog hoger: meer dan 80 procent zei dat hun baan niet was wat ze ervan hadden verwacht. De kloof tussen de verwachtingen en de realiteit is het grootst bij de eerste baan die mensen aannemen na hun studie.

Te weinig uitdaging

Veel jongeren blijven dan ook niet lang bij hun eerste baan hangen. Ze worden niet uitgedaagd en zoeken actief naar ander werk. Uit cijfers van het Amerikaanse Bureau of Labor blijkt dat mensen tussen de 20 en 24 jaar het gemiddeld maar zestien maanden vol houden op hun werk.

Het gebrek aan uitdaging op hun werk, ligt niet per se aan de jongeren zelf. Voor veel van hen is het nu de eerste keer dat ze serieus nadenken over het ‘echte leven’ en dus hun carrière. Volgens Adam Smiley Poswolsky, loopbaanexpert en auteur van The Quarter Life Breakthrough wordt er op studies niet goed nagedacht over wat de jongeren eigenlijk uit hun werk willen halen. „Het gaat zo: ‘Ga naar school en vind werk,’ en dan zijn jonge mensen teleurgesteld omdat ze niet hebben nagedacht over wat ze eigenlijk met hun tijd willen doen.”

Effe volhouden

Dat je eerste baan stom is, is niet raar. Het is begrijpelijk dat je niet direct een baan vindt waar je nog 40 jaar wilt blijven werken. Vice adviseert om toch te blijven volhouden en door te werken. Want vooral door werk kom je erachter wat je wel en niet leuk vindt. Natuurlijk is je eerste baan na je studie niet je droombaan. Maar het is wel een stap in de goede richting om erachter te komen wat je droombaan eigenlijk is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.