Fit&Gezond

Vaak een koude neus? Je werkt te hard

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

13 FEB 2018

Natuurlijk is het ijskoud buiten en zal je neus daardoor tijdens het fietsen bevroren aanvoelen, maar heb je ook binnen tijdens je werk of studie weleens last van een koude neus? Dan werk of denk je misschien te hard.

Wetenschappers van de Universiteit in Nottingham hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar, jawel, de temperatuur van neuzen. Aan het onderzoek deden veertien vrijwilligers mee. Zij werden gemonitord met een warmtecamera, terwijl ze verschillende taken uitvoerden.

Meer moeite

Uit de informatie die de camera's registreerden konden de onderzoekers opmaken dat een vrijwilliger die meer moeite had met de taak een koudere neus kreeg. Dat is eigenlijk vrij logisch te verklaren, schrijven de studiebollen. Hoe moeilijker een taak is, hoe harder je daar over na moet denken. Om na te denken hebben je hersenen bloed nodig.

Denk je dus hard na? Dan hebben je hersenen heel veel bloed nodig en blijft er simpelweg minder over voor je neus. Het bloed houdt je lichaamsdelen ook warm, dus minder bloed in je neus betekent een koudere neus. Heb jij stiekem al aan je neus gevoeld en is hij koud? Maak je dan niet meteen zorgen. Een beetje uitdaging is goed voor je, maar heb je heel vaak een koude neus? Dan wordt het tijd om daar meer aandacht aan te besteden.

Handig

Wij mensen worden namelijk uitgedaagd door een ingewikkelde taak, maar vaak onder teveel spanning staan is slecht voor je. Dit onderzoek werd overigens niet uitgevoerd om het hele kantoor aan zijn of haar neus te laten voelen, maar kan bijvoorbeeld piloten helpen. Zij hebben (samen met nog een aantal beroepsgroepen) een stressvolle baan en warmtecamera's in de cockpit zouden kunnen helpen vroegtijdig overspanning te registreren.

BEKIJK OOK


Views

300+

Af en toe uitslapen is hartstikke gezond

Af en toe uitslapen is hartstikke gezond

Af en toe uitslapen is hartstikke gezond. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

23 MEI 2018

Iedere dag vroeg uit de veren? Mensen die regelmatig te kort slapen, hebben meer risico’s op diverse gezondheidsproblemen. Door af en toe eens flink uit te slapen kun je dit voorkomen. Dus heb je aanstaande zaterdag vroeg een afspraak? Misschien toch eens overwegen om te cancellen!

Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in Journal of Sleep Research. ​De onderzoekers hebben data verzameld over gezondheid en levensstijl van meer dan 38.000 Zweedse volwassenen. In totaal werden er gedurende dertien jaar gegevens van deze personen verzameld, denk aan: rook- en eetgedrag, gewicht, lichaamsbeweging en - natuurlijk - de hoeveelheid slaap die ze tot zich nemen.

Kort of lang slapen?

Wat bleek? Mensen onder de 65 jaar, die gemiddeld vijf uur of minder per nacht sliepen, hebben 65 procent meer kans op vroeg overlijden. Maar bij de mensen die doordeweeks een korte nachtrust hadden en in het weekend minimaal acht uur per nacht sliepen, was dit niet van toepassing.

Elke dag lang slapen

Als je nu denkt dat dit een vrijbrief is om iedere dag langer dan achter uur te maffen, heb je het helaas helemaal mis. Het blijkt dat iedere nacht acht uur of langer slapen niet per se beter voor de gezondheid is. Behoor je tot deze groep? Dan heb je 25 procent meer kans op een vroegtijdige dood.

Volgens de onderzoekers verschilt het echter wel per persoon hoeveel slaap je nodig hebt, dit heeft namelijk te maken met erfelijkheid. Dus ga je regelmatig vroeg uit de veren? Dan kunnen we zeker stellen dat je af en toe best eens wat langer mag blijven liggen!

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

BEKIJK OOK


Views

2k+

Gezond eten is nog steeds te duur

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

23 MEI 2018

Gezond eten, het is en blijft altijd een dingetje. Of je moeder je als kleuter nou broccoli door de neusgaten naar binnen probeerde te proppen, of je als jongere op social media gebombardeerd wordt met campagnes om minder vlees te eten: gezond eten is belangrijk. Maar niet altijd even makkelijk, want een gezonde maaltijd is nog steeds duur.

Dat valt op te maken uit de resultaten van een analyse die de Access to Nutrition Foundation deed op basis van 23.013 producten. De Access to Nutrition Foundation (ATNF) is een onafhankelijke, Nederlandse non-profit organisatie die zich bezighoudt met het objectief beoordelen en verbeteren van de bijdrage die de private sector levert aan het aanpakken van mondiale voedingsproblemen. Oftewel: zij kijken of en hoe bedrijven die niet in handen zijn van de overheid hun steentje bijdragen aan het oplossen van wereldwijde voedselproblemen.

Niet gezond

Zij concluderen in hun nieuwste onderzoek dat de meeste bedrijven in de wereld nog niet genoeg doen om gezonde voedselproducten aan te bieden die ook nog goed betaalbaar zijn. Van de 23.013 onderzochte producten kan minder dan een derde echt gezond worden genoemd. Het goede nieuws is dat bedrijven er wel mee bezig zijn, zo blijkt dat bijvoorbeeld nummer één van de lijst Nestlé veel verbeterd heeft. De snelste stijger op de lijst is het Friese bedrijf Campina. Zij staan op de vierde plaats, volgend op het half-Nederlandse Unilever en verder Danone. Campina kwam van de achtste plaats.

Verschillende bedrijven zeggen dat de kwaliteit van hun producten hoger is, maar gaan losjes om met de graadmeters daarvoor. Ze voldoen niet aan de modellen van de Access to Nutrition Foundation. Zij vinden het belangrijk dat gezond voedsel voor iedereen toegankelijk is, om op die manier zowel overgewicht als ondervoeding te bestrijden.

Dure problemen

Wereldwijd is één op de drie mensen te zwaar of te licht. Ongeveer twee miljard mensen hebben overgewicht of zelfs obesitas en zo'n 815 miljoen mensen gaan elke dag met honger naar bed. Als daar niets aan gedaan wordt, zou er in 2025 1,2 biljoen dollar nodig zijn om de gevolgen van obesitas te kunnen behandelen en bijna het dubbele (2,1 biljoen) voor ondervoeding.

Om dit onderzoek uit te voeren keek de organisatie naar de grootste en meest verkopende producenten van eindproducten internationaal. Er werd gelet op onder meer zout, suiker en vetten en ook keken ze naar producten voor kinderen en voor risicogroepen. Het onderzoek werd verricht in Australië, China, HongKong, India, Mexico, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, het Verenigde Koninkrijk en de Verenigde Staten.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

In samenwerking met Gabbers

24 MEI 2018

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Perfectionistisch? 3 oefeningen om het los te laten

Perfectionistisch? 3 oefeningen om het los te laten

Perfectionistisch? 3 oefeningen om het los te laten

Foto van 'Lisa en Shirah'

21 MEI 2018

Perfectionisme kan zorgen voor veel stress. Alleen is minder perfectionistisch zijn niet zo makkelijk. Hoe kun je je perfectionisme toch iets loslaten? Deze drie oefeningen helpen je op weg.

1. Bekijk de wereld minder zwart-wit

In de wereld van een perfectionist bestaat meestal alleen goed of fout, het is zwart óf wit. Fout is iets als het niet aan bepaalde idealen voldoet en het is pas goed als het wél in het perfecte plaatje past. Uiteindelijk zit het idee van goed en fout vooral tussen je oren. Wat voor de één fout is, is voor de ander misschien gewoon goed. Alleen al beseffen dat je ervoor kunt kiezen om minder zwart-wit te denken, helpt je al minder perfectionistisch te zijn.

Oefening: probeer de eerstvolgende keer dat je voor je gevoel een fout maakt, het te zien als een onderdeel van een leerproces. Fouten maken hoort daar nu eenmaal bij. Je kunt elke fout die je hebt gemaakt vieren door een lijst te maken waarop je je fouten met trots noteert. Schrijf er ook meteen achter wat je ervan geleerd hebt.

2. Geniet van het proces

Als perfectionist ben je waarschijnlijk erg op het eindresultaat gefocust. Alleen als het resultaat perfect is, ben je tevreden. Zonde, want de weg ernaartoe is juist heel leerzaam en leuk. Maak je bijvoorbeeld een schilderij, dan kun je al genieten van het feit dat je de tijd neemt om creatief bezig te zijn. Zelfs als het schilderij nog nergens op lijkt. Als je je alleen op het einddoel richt, mis je deze fijne momenten. Je leeft namelijk veel minder in het hier en nu, waardoor je je niet bewust bent van het huidige moment. Probeer daarom te genieten van het proces en staar je minder blind op het eindresultaat.

Oefening: plan genoeg pauzes in tussen je werk. Op deze momenten kun je stilstaan bij het proces. Hoeveel werk heb je al verricht? Hoe voelt dat als je daarop terugkijkt? En kun je er ook nu al tevreden mee zijn, ook al is het nog niet tot in de puntjes af?

3. Je bent niet wat je doet

Doordat perfectionisten zo resultaatgericht zijn, laten ze hun eigenwaarde vaak afhangen van datgene wat ze doen. De gedachte is dan: ‘Alleen als ik hard genoeg werk en laat zien dat ik het waard ben, mag ik er zijn.’ Ben je perfectionistisch, dan ben je dus vaak extreem kritisch op jezelf. Terwijl je net zo leuk bent als je iets minder hard je best doet. Koppel datgene wat je doet los van je wie je bent en probeer oog te hebben voor wat er nog meer in het leven is behalve je prestaties. Dat maakt je leven een stuk leuker en luchtiger.

Oefening: schrijf op wie je bent zonder je prestaties, zoals de baan die je nu hebt of het huis dat je hebt gekocht, daarin mee te nemen. Wat blijft er dan van jezelf over? Kun je jezelf ook waarderen als al deze dingen er niet meer zouden zijn?

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Deze to-do list fouten maakt iedereen

Deze to-do list fouten maakt iedereen

Deze to-do list fouten maakt iedereen

Foto van 'Lisa en Shirah'

14 MEI 2018

Maakt een to-do list je leven niet makkelijker? Schept het geen orde in de chaos in je hoofd? En maakt het je ook niet productiever? Stop dan vandaag nog met deze veelgemaakte fouten en maak voortaan een to-do list waar je wél iets aan hebt.

1. Een te lange to-do list maken

Veel mensen maken veel te enthousiast een to-do list. Ze gebruiken het als braindump en schrijven een waslijst aan taken op. Zo’n ellenlange to-do list levert je alleen helemaal niets op. Er alleen al naar kijken is overweldigend en omdat je nooit alles op een dag kunt afvinken, geeft het een ontevreden gevoel. Schrijf op je to-do list daarom alleen de drie belangrijkste dingen van die dag. Als je daarmee klaar bent, zet je drie nieuwe dingen op je lijst.

2. De taken op je to-do list te vaag opschrijven

Het maken van een to-do list mag best even tijd kosten. Gebruik deze tijd om alles wat je wilt doen zo duidelijk mogelijk op te schrijven. Wees specifiek en hak grote taken in kleinere, behapbare to-do’s. Streef ernaar dat een taak niet langer duurt dan een uur. Een truc om te kijken of het duidelijk genoeg is, is door je af te vragen of iemand anders het ook zou begrijpen. Let ook op dat je je taken aantrekkelijk opschrijft. Zo krijg je meer zin om ermee aan de slag te gaan.

3. In de ochtend een to-do list maken

Maak je een to-do list in de ochtend? Dan ben je lang niet de enige. Aan het begin van een dag is het alleen veel lastiger om te bepalen wat écht belangrijk is. Maak er daarom een gewoonte van om aan het eind van een (werk)dag of na het avondeten je to-do list voor de volgende dag te maken. Een slimme manier om je werk achter je te laten en de volgende dag weer productief te beginnen.

4. Met het makkelijkste op je to-do list beginnen

Iedereen houdt ervan om dingen door te strepen. Daarom is het ook zo verleidelijk om te beginnen met het makkelijkste dat op je to-do list staat. Het is alleen verstandiger om eerst de taak met de hoogste prioriteit te doen. Vaak stel je dit al dagen uit, omdat je er weinig zin hebt. Door met dit ‘spruitje’ te beginnen, ben je de rest van de dag veel productiever.

5. Niet experimenteren met het maken van een to-do list

Op een klassieke to-do list schrijf je wat je die dag wilt doen. Ook maak je hem met pen en papier. Maar waarom niet eens een digitale to-do list proberen? Of een alternatief? Eindig de dag bijvoorbeeld met een ta-da list. Op deze lijst schrijf je wat je allemaal hebt gedaan, van naar je werk fietsen tot avondeten maken, zodat je de dag tevreden afsluit. Of maak een to-do list voor een week, maand of jaar. Zo kun je jezelf steeds herinneren aan je doelen en dromen.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Acht manieren om extra stappen te zetten

Acht manieren om extra stappen te zetten

Acht manieren om extra stappen te zetten. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

11 MEI 2018

Lopen is goed voor de beentjes en die beentjes willen we deze zomer allemaal laten zien, het liefst zo strak mogelijk. Daarom is het tijd om wat extra stappen te zetten. Maar hoe doe je dit nou zonder dat dit extra veel tijd kost?

1. Loop tijdens het tandenpoetsen
Ha, doe dit twee keer per dag twee minuten en je hebt zo weer honderd stappen op die teller.

2. Ga naar de wc op een andere verdieping
Zo loop je niet alleen langer, maar ga je ook weer die trap op en af. Goed voor de spieren!

3. Draag je boodschappentassen één voor één van de auto naar huis
Extra stappen en het is ook nog eens beter voor je rug.

4. Zet de auto dan vervolgens zo ver mogelijk van je huis
Misschien niet heel makkelijk, maar je lichaam zal het zeker waarderen.

5. Al lopend wachten op de trein
In plaats van op het bankje ploffen kun je best eens heen en weer over het perron!

6. Maak je werkplek actiever
Collega’s die koffie halen? Een grote kan water op je bureau? Voor ieder kleine notitie een mailtje sturen? Dat moet voorgoed afgelopen zijn. Vooruit met de benen!

7. Stap een bushalte eerder uit
Als je toch al een klein stukje moet lopen, kun je er net zo goed een wat groter stukje van maken.

8. Houd een ‘walking-lunch’ als het weer dit toelaat
Want als je toch al acht uur per dag in dezelfde ruimte zit, is het wel lekker hier even uit te gaan.

BEKIJK OOK


Views

300+

Pff... hoe laat je nou minder scheetjes?

Pff... hoe laat je nou minder scheetjes?

Pff... hoe laat je nou minder scheetjes? Foto: Colourbox

Foto van 'metronieuws'

9 MEI 2018

Scheetjes laten doen we allemaal. De een meer dan de ander, maar gemiddeld laat een mens er tien per dag. Ondanks dat het allemaal heel normaal is, kan het soms best beschamend zin. Hoe zorg je ervoor dat je minder windjes laat?

„Voeding speelt een belangrijke rol bij de productie van darmgassen”, aldus Yvette Bruinsma, gezondheidsvoorlichter van Maag Lever Darm Stichting tegenover HLN. „Producten als koolzuurhoudende frisdranken, bier, lightproducten, peulvruchten, kook, ui en prei kun je beter mijden.”

Snel eten

Vaak haast tijdens je avondeten en schuif je het binnen drie minuten naar binnen? Niet meer doen! Ook snel eten kan ervoor zorgen dat er wat nare geurtjes je lichaam verlaten. Dit komt omdat je dan tijdens het eten ook lucht aan het happen bent.

Goed voor je darmen zorgen is dus belangrijk. Je moet hierbij gezonde, gevarieerde en vooral vezelrijke voeding tot je nemen. En ook: minimaal twee liter water per dag drinken.

Scheetjes inhouden

Zegt je partner er alwéér wat van als jij jezelf even liet gaan? Je mag hem of haar dan flink op de kop geven. Het beste advies is namelijk om je scheet niet in te houden: de gassen moeten je lichaam uit.

BEKIJK OOK


Views

1k+