Vaak een koude neus? Je werkt te hard

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

13 FEB 2018

Natuurlijk is het ijskoud buiten en zal je neus daardoor tijdens het fietsen bevroren aanvoelen, maar heb je ook binnen tijdens je werk of studie weleens last van een koude neus? Dan werk of denk je misschien te hard.

Wetenschappers van de Universiteit in Nottingham hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar, jawel, de temperatuur van neuzen. Aan het onderzoek deden veertien vrijwilligers mee. Zij werden gemonitord met een warmtecamera, terwijl ze verschillende taken uitvoerden.

Meer moeite

Uit de informatie die de camera's registreerden konden de onderzoekers opmaken dat een vrijwilliger die meer moeite had met de taak een koudere neus kreeg. Dat is eigenlijk vrij logisch te verklaren, schrijven de studiebollen. Hoe moeilijker een taak is, hoe harder je daar over na moet denken. Om na te denken hebben je hersenen bloed nodig.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Denk je dus hard na? Dan hebben je hersenen heel veel bloed nodig en blijft er simpelweg minder over voor je neus. Het bloed houdt je lichaamsdelen ook warm, dus minder bloed in je neus betekent een koudere neus. Heb jij stiekem al aan je neus gevoeld en is hij koud? Maak je dan niet meteen zorgen. Een beetje uitdaging is goed voor je, maar heb je heel vaak een koude neus? Dan wordt het tijd om daar meer aandacht aan te besteden.

Handig

Wij mensen worden namelijk uitgedaagd door een ingewikkelde taak, maar vaak onder teveel spanning staan is slecht voor je. Dit onderzoek werd overigens niet uitgevoerd om het hele kantoor aan zijn of haar neus te laten voelen, maar kan bijvoorbeeld piloten helpen. Zij hebben (samen met nog een aantal beroepsgroepen) een stressvolle baan en warmtecamera's in de cockpit zouden kunnen helpen vroegtijdig overspanning te registreren.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
6 mailgewoontes waar je vandaag nog mee moet stoppen
Likeability of 5

6 mailgewoontes waar je vandaag nog mee moet stoppen

6 mailgewoontes waar je vandaag nog mee moet stoppen

Foto van 'Lisa en Shirah'

GISTEREN

Ben je een groot deel van je werkdag kwijt aan het beantwoorden van mails? En is je mailbox standaard ontploft? Dan zijn deze slechte mailgewoontes voor jou waarschijnlijk heel normaal. Stop er vandaag nog mee!

1. Te lange mails schrijven

Je hebt er vast een hekel aan: mails waar geen eind aan komt en die je na drie keer lezen pas begrijpt. Maak er daarom een gewoonte van om alleen beknopte mails te versturen. Dé truc is om je mails nooit langer dan vijf regels te maken. Niet alleen duidelijk voor de ontvanger, maar het scheelt jou ook tijd. En de kans is klein dat je op een korte mail een lang antwoord krijgt.

2. De hele dag je mail checken

Een mailbox wordt wel vergeleken met een to-do list waar anderen op kunnen schrijven. Door steeds je mail te checken, ben je voordat je het weet bezig met dingen die op dat moment niet belangrijk zijn. Niet alleen slecht voor je productiviteit, maar het maakt je ook onrustig. Probeer daarom maximaal drie keer per dag je mail te checken en gooi de mailapp van je telefoon. Zo kom je niet in de verleiding om in de trein of in de rij van de supermarkt je mail te openen.

Lees ook: Apps die je leven makkelijker maken

3. Je mailbox vol laten stromen

Staan er 1372 mails in je mailbox? Tijd om de bezem erdoor te halen! Gebruik Unroll om je uit te schrijven van ongewenste nieuwsbrieven, gooi onbelangrijke mails weg en creëer overzicht. Vraag jezelf voortaan bij elke mail af: ‘Wat wil ik hier mee doen?’ Het antwoord kan zijn: weggooien, archiveren of meteen beantwoorden. Streef naar een compleet lege mailbox aan het eind van de dag. De mails waar je echt niet aan toe bent gekomen, zet je in een ‘to do’-map voor morgen.

4. Je verontschuldigen als je een mail niet meteen beantwoordt

In deze tijd verwachten de meeste mensen meteen antwoord. Laat je niet gek maken door de ongeduldigheid van anderen. Jaren hebben we postduiven gebruikt om brieven te versturen, dus nu kan een mail ook best even wachten. Bied voortaan niet meer je excuses aan als je een mail niet direct beantwoordt, maar stuur: ‘Bedankt voor je geduld.’

5. Zomaar mensen in de CC zetten

Om te voorkomen dat de mailbox van anderen volstroomt, denk eerst na of ze echt in de CC moeten staan. Is het belangrijk dat ze hiervan op de hoogte zijn? Als het antwoord ‘ja’ is, voeg dan hun mailadres toe aan de CC. Je kunt je ook afvragen of je iemand zou bellen om de inhoud van de mail te delen. Is het antwoord op deze vraag ook ‘ja’? Dan is het slim om een kopie van de mail te sturen.

Lees ook: De beste tips om niet meer te klagen

6. Een onduidelijke onderwerpregel schrijven

Door een duidelijke onderwerpregel weet je al wat je er in de mail staat, voordat je hem opent. Ideaal, want zo kun je makkelijk bepalen of je de mail nu of beter later kunt beantwoorden. Ook is het hierdoor een eitje om je mailbox goed te ordenen. Probeer daarom altijd een zo’n duidelijk mogelijke onderwerpregel te schrijven. Zie het als mini-samenvatting van de mail.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.


like
user_2ab801c4ab848af951584770ced6b8b85caed097_avatar

Views

400+

Likeability of 6

Dit virus signaleert tumoren en maakt ze kapot

Bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

17 FEB 2018

Iedere dag wordt er onderzoek gedaan naar medicijnen tegen kanker. Sinds 2008 is het namelijk de nummer één doodsoorzaak in ons land, per jaar sterven ongeveer 42.000 mensen aan de slopende ziekte. Voor wetenschappers des te meer motivatie om dit te stoppen.

En er is goed nieuws uit dat medische landschap: onderzoekers zijn vrij ver met een virus dat tumoren kan signaleren en verwijderen, schrijft Scientias. Het virus (dat nu al onze held is) draagt de naam Pexa-Vec. Uit eerdere onderzoeken naar Pexa-Vec is al gebleken dat mensen met darm- en leverkanker veel baat kunnen hebben bij het toedienen van dit virus.

Bloedvaten

Een aantal knappe koppen wist het virus zo aan te passen dat het alleen kankercellen en andere snel delende cellen aanpakt. Daarnaast zorgden zij ervoor dat het virus je immuunsysteem een boost geeft: twee vliegen in één klap. Het 'aanpakken' van de tumor doet Pexa-Vec door de bloedvaten rondom het gezwel af te breken. En ook dat gezwel heeft net zoals wij bloed nodig om te kunnen leven. Minder bloedvaten? Minder tumor.

Best een knap virus dus! Maar uit recent onderzoek blijkt dat Pexa-Vec nog veel meer kan dan bloedvaten op de juiste plek vernietigen. Het kan je immuunsysteem namelijk ook vertellen dat er een tumor op een bepaalde plek in het lichaam zit. Hierdoor zou het in de toekomst wellicht kunnen dienen als een soort 'kankervaccin'.

Hoopgevend

Deze hoopgevende ontdekking deden onderzoekers nadat ze het virus inspoten bij muizen. De diertjes zijn zo gekweekt dat zij alvleesklierkanker hebben. Na toediening van het virus zagen de onderzoekers hoe de bloedvaten in de tumoren werden aangevallen, terwijl de gezonde organen met rust werden gelaten. Maar de mooiste ontdekking die zij deden, was dat het immuunsysteem ineens aan leek te slaan. Terwijl het immuunsysteem voordat het virus werd ingespoten niets deed met het gezwel, opende het nu de aanval op de tumor.

Binnen vijf dagen nadat het virus de bloedvaten in de tumor had aangevallen, ruimde het eigen immuunsysteem van de muis de rest op. „Eerst werden kleine delen van de tumor geïnfecteerd, maar toen begon het grootste deel van de tumor te sterven,” vertelt onderzoeker Donald McDonald. „We waren in staat om aan te tonen dat hoewel slechts vijf procent van de cellen door het virus geïnfecteerd werd, meer dan tien keer meer cellen dood gingen.”

Onzichtbaar maken

Ingewikkeld staaltje onderzoek, maar het komt erop neer dat het virus ervoor zorgt dat bepaalde eiwitten worden afgescheiden. Normaal is de tumor een soort 'undercover' voor het immuunsysteem, maar de eiwitten die na het virus worden afgescheiden zijn wél zichtbaar. De reactie van het immuunsysteem daarop is: opruimen! En de tumor wordt afgebroken.

Om het allemaal nog net ietsje beter te maken, hebben de onderzoekers geprobeerd een medicijn aan het virus toe te voegen dat de groei van bloedvaten afremt en invloed heeft op het immuunsysteem. Wat bleek? Een nog veel groter deel van de tumor werd gedood dan tijdens experimenten waarbij alleen het virus werd geïnjecteerd. Ook het immuunsysteem reageerde extra op de van de tumor afkomstige eiwitten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_c1b8d82db8b53247e8d5a3c258f829f2506aa5f2_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

400+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Net zo fit worden als Rico Verhoeven? Het kan

Net zo fit worden als Rico Verhoeven? Dat kan

Rico Verhoeven Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

14 FEB 2018

Of je er een kickbokserslichaam van krijgt is sterk de vraag, maar Rico Verhoeven helpt je met zijn app The Winners Workout wel graag op weg.

"Mensen vragen me heel vaak: ‘Rico, hoe word je zo sterk, hoe train je je buikspieren, wat doe jij om fit te zijn?” De vragen stromen binnen via de mail en op social media en ook op straat wordt Verhoeven aangesproken over zijn indrukwekkende fysique.

Een oefening van The Winners Workout

“We wilden het in een platform gieten, zodat mensen er gebruik van kunnen maken. Zo ontstond The Winners Workout. Het is mijn trainingsmethodiek, maar zo geschaald dat de doorsnede van de samenleving hem ook kan toepassen. We zijn teruggegaan naar de basis en hebben een workout samengesteld die gebaseerd is op mijn oefeningen. Nu kan letterlijk iedereen ermee aan de slag: van beginners tot gevorderden.”

50 dagen om fit te worden

Verhoeven traint volgens de 50-dagen trainingsmethodiek. “Voordat ik een wedstrijd heb, trek ik 6 à 7 weken, dus 50 dagen, uit om fit te worden.” The Winners Workout duurt net zo lang. “Daarna zit je in ieder geval lekkerder in je vel en ben je fitter. Start je als beginner en je hebt een trainingsschema van 50 dagen volbracht, dan kun je naar het volgende onderdeel. Maar je kunt ook alleen losse oefeningen doen die jou liggen.”

Je kiest uit vier onderdelen: kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit of gemixt. Kun je zelf niet inschatten hoe fit je bent, dan doe je de fittest. Aan de hand van de resultaten van vier oefeningen krijg je dan een level toegewezen. En wanneer kom je Rico Verhoeven dan tegen? “Je traint niet met mij mee, maar ik laat je wel zien hoe je de oefeningen moet doen. Vanuit daar moet je zelf verder. Wat ik heel tof vind, is dat mensen binnen en buiten de gym kunnen trainen, waar ze maar willen. Dus op dat vlak is er in ieder geval geen excuus meer. Als je bijvoorbeeld je borstspieren wilt trainen zoals je in de gym met bankdrukken doet, dan hebben we voor buiten een soortgelijke oefening.”

Een oefening van The Winners Workout

Verhoeven demonstreert de oefeningen op de muziek van Hardwell. Waar traint hij zelf op? “Eminem vind ik heel lekker. En natuurlijk Hardwell, Nicky Romero, Martin Garrix. Dat zijn echt wel artiesten die mij die extra push geven om te knallen. We kennen elkaar onderling allemaal goed. Daarom vond ik het ook zo tof dat Hardwell zo enthousiast was en wilde samenwerken voor The Winners Workout.”

Hartstikke leuk zo’n app, maar hoe zorg je ervoor dat je blijft sporten? “Als jij de keuze maakt om fitter te willen zijn, dan is dat jouw verantwoordelijkheid. Ik denk dat dat mijn belangrijkste boodschap is. Je zal zien dat als je het doet, dat je dan altijd met een lekker gevoel stopt.” Van de fitgirl-hype ziet Verhoeven zeker het positieve in: “Je zit lekkerder in je vel als je traint en gezond eet. Je voelt je fitter, zit strakker in je vel en het zorgt er tevens voor dat je mentaal in balans bent. Een stukje gezond eten is daarin ook een belangrijke factor.” In de app word je ook op dat gebied begeleid.


Views

200+

Als je partner gewicht verliest, doe jij dat ook

Als je partner gewicht verliest, doe jij dat ook

als je partner gewicht verliest, doe jij dat waarschijnlijk ook. Foto: Weight Watchers

Foto van 'Rosan de Vos'

14 FEB 2018

Een leuker cadeautje kunnen we je op Valentijnsdag niet geven: als je partner gewicht verliest, doe jij dat automatisch ook. Dus in plaats van een leuk cadeautje, kun je misschien wat gezonde voedingswaren voor je partner in huis halen. Wie weet profiteer jij er onbewust ook nog van.

Niet afvallen, wel gewicht verliezen

Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit van Connecticut. Voor dit onderzoek werden 130 samenwonende koppels in twee willekeurige groepen verdeeld. In de ene groep volgde een wederhelft zes maanden lang een Weight Watchers-programma, in de andere groep kreeg een van de partners een informatiebrochure over gezond leven.

Bij 32% van de koppels verloor de partner die niet actief aan een gezonde leefstijl werkte drie procent van zijn gewicht, na een periode van zes maanden. Dat kan verklaard worden door het zogenaamde ripple effect: een gedragsverandering van een individu kan een onmiddellijke impact hebben op zijn omgeving. De ene geliefde gaat als het ware de gezonde levensstijl van de ander ‘kopiëren’ en bijvoorbeeld meer voedingsmiddelen met een lager vetgehalte eten, dan wanneer de andere partner het programma niet zou volgen. Dat effect is te vergelijken met de rimpelingen of ripples die zich verspreiden als je iets in het water gooit.

Samen afvallen

Niet alleen het afvallen zelf, ook de snelheid waarmee je als stel gewicht verliest heeft invloed. Dat betekent dat wanneer de ene partner op een vlot tempo afvalt, de andere partner dit ook zal doen. Helaas kan dit ook in je nadeel werken: wanneer de een moeite heeft met afvallen, zal het bij de ander ook niet van een leien dakje lopen.

Dus ben je nu al bezig om je lijf in shape te krijgen voor de zomer? Zorg dan in ieder geval voor een goede basis: een partner met een gezonde levensstijl.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Weight Watchers doet 'transformatiefoto's' in de ban

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

13 FEB 2018

Oké eerlijk toegegeven: 'before and after'-foto's zijn best wel smullen. Transformatiefoto's waarin je in één oogopslag ziet hoeveel beter een persoon in zijn of haar vel zit na gezond eten en meer bewegen. Wij houden ervan.

Dat die foto's heerlijk zijn om naar te kijken weet het grote afslankmerk Weight Watchers ook. Al jaren is het één van de kenmerken van het programma. Je ziet zo nu en dan inspirerende transformaties van mensen die in hetzelfde schuitje zitten om jou een steuntje in de rug te geven. Ooit kan jij ook zo'n foto uploaden! Maar dat beroemde kenmerk is vanaf nu verleden tijd, Weight Watchers gaat geen gebruik meer maken van transformatiefoto's.

Nieuwe visie

Het merk heeft namelijk een nieuwe visie gelanceerd en daarin is geen ruimte voor kort en snel gewichtsverlies. Tegenwoordig zouden we anders naar afvallen kijken: geen paar kilootjes om even in die jurk te passen, maar een echte verandering van leefstijl. En daar passen die snelle foto's niet bij. Het afvaltraject eindigt namelijk niet na die blije foto met een strakker lijf, daar begint het juist. Je moet een gezond eetpatroon onderhouden en blijven bewegen.

Volgens Weight Watchers geven de foto's het idee dat er een soort einddatum aan een dieet zit. Een doel dat je bereikt en waarvoor je daarna niets meer hoeft te doen. Dat is natuurlijk verkeerd. Het programma wordt nu een 'reis van gezondheid, zonder begin, midden of einde.' Natuurlijk wordt het niemand verboden foto's van zijn of haar progressie met de wereld te delen, maar het is geen pijler meer in het programma.

Onderdeel van de nieuwe visie is ook dat kinderen zich kunnen aansluiten bij Weight Watchers. Er zullen gratis abonnementen worden uitgedeeld aan kinderen tussen de dertien en zeventien jaar. Dit doen zij om een vuist te maken tegen obesitas bij kinderen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
‘Met een donorlever begint voor mij de tweede helft’

‘Met een donorlever begint voor mij de tweede helft’

Theo Koster. / Eigen foto

Foto van 'Imre Himmelbauer'

12 FEB 2018

Het continu koud hebben, om de haverklap door het plafond gaan van de jeuk en permanente diarree. Dat lijken de symptomen van iemand die behoorlijk ziek is, maar voor Theo Koster zijn het slechts een paar van de ongemakken waarmee hij dagelijks te kampen heeft. De 52-jarige Koster kreeg in 2010 darmkanker. Door de chemokuur is zijn lever beschadigd geraakt en heeft hij nu last van leverfalen. Koster staat sinds vijf maanden op de wachtlijst voor een donororgaan.

„Het is een onzeker bestaan”, vertelt de in Doorn woonachtige leverpatiënt. „Het gaat in schokken. Dat betekent dat mijn gezondheid heel lang constant is en dan ineens wordt zij minder. Dan ben ik vergiftigd met ammoniak, omdat mijn lever mijn bloed onvoldoende schoon kan maken. Daardoor vallen er allerlei functies uit.”

Hij beeldt zijn verhaal uit met een voorbeeld: „Ik ben een keer letterlijk van de ene op de andere nacht in coma geraakt. De avond ervoor zijn we bij iemand op bezoek geweest, toen heb ik nog gewone gesprekken gevoerd. De volgende ochtend was ik volledig van de wereld. Het lampje ging gewoon uit.”

Twee uur

Naast de eerder genoemde lichamelijke ongemakken brengt de status van Koster ook een logistiek ongemak met zich mee. Omdat hij op een donororgaan wacht, moet hij namelijk te allen tijde binnen twee uur in het UMC Groningen kunnen zijn. Als hij naar het buitenland wil, kan hij alleen naar Noord-Duitsland, bij bijvoorbeeld Hamburg. In Nederland kun je de grens trekken bij Eindhoven.

„Het is een nieuwe uitdaging”, vertelt Koster positief. „Normaal gingen we tijdens de lente even naar Spanje of Portugal om lekker de zon te pakken. Nu moeten we dus een locatie vinden in Nederland waar je graag naartoe zou willen. Vroeger zou ik bijvoorbeeld een dagje hebben gewinkeld in Zwolle en er eventueel één overnachting hebben geboekt. Nu is het punt van bestemming voor mijn vakantie. Maar mijn zwager woont bijvoorbeeld in Middelburg. Daar mag ik absoluut niet heen.”

De tweede helft

„Met een donorlever zou voor mij de tweede helft beginnen”, gaat Koster verder. „Een buurman van mij heeft een levertransplantatie gehad. Die kon voor zijn operatie zijn bed letterlijk niet uitkomen en vandaag de dag zou je niet zeggen dat hij iets gehad heeft. Al die problemen zijn allemaal weg en dat komt allemaal door die transplantatie.”

Hij hoopt dan ook dat de nieuwe donorwet, waar dinsdag over gestemd wordt in de Eerste Kamer, aangenomen wordt. „Nederland zou dan in plaats van een opt-insysteem naar een opt-outsysteem gaan. Daardoor zijn mensen donor, tenzij ze aangeven dat ze dat niet willen. Nabestaanden worden dan veel minder vaak opgezadeld met het vraagstuk van donatie. Je ziet ook dat landen die een dergelijk systeem hanteren, zoals Noorwegen en Oostenrijk, vaak geen tekort aan donororganen hebben.”


Views

100+

Deze ochtendrituelen zorgen voor een topdag

Deze ochtendrituelen zorgen voor een topdag

Deze ochtendrituelen zorgen voor een topdag

Foto van 'Lisa en Shirah'

12 FEB 2018

De ochtend is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de dag. Het bepaalt namelijk hoe je je de rest van de dag voelt. Maar hoe begin je je dag goed? Deze ochtendrituelen zorgen gegarandeerd voor een topdag.

Bereid je ochtend voor

Een topdag begint eigenlijk al de avond van te voren. Maak het zo makkelijk mogelijk voor jezelf, door de spullen die je de volgende dag nodig hebt alvast klaar te leggen. Denk aan je tas, je ontbijt en je kleding. Probeer ook bijna iedere avond op een vast tijdstip te gaan slapen. Opstaan kost je dan een stuk minder moeite, omdat je in een ritme zit.

Doe een ademhalingsoefening

Je ademhaling is één van de beste en goedkoopste instrumenten om de dag ontspannen te beginnen. Neem daarom 's ochtends de tijd om een ademhalingsoefening te doen. Je hebt er niet meer dan een paar minuten voor nodig. Geen idee hoe je moet beginnen? Breng jezelf dan tot rust door te ademen op de bewegingen van dit plaatje. Adem in als het figuur groot wordt en adem uit als het klein wordt. Zorg dat je ademhaling zo laag mogelijk is, dus adem vanuit je buik.

Lees ook: 4x meditatie-apps voor in de trein

Let op je eerste gedachte

Sta je wel eens stil bij je allereerste gedachte als je wakker wordt? Deze gedachte zet namelijk de toon voor de rest van de dag. Je hebt zelf in handen of je de dag positief of negatief begint. Denk dus niet ‘Is het nóg geen weekend?’ als je wekker gaat, maar ‘Yes, weer een nieuwe dag!’ Als je eerst gedachte niet meteen zo positief is, probeer je dan bewust te zijn van je tweede gedachte. Er wordt wel gezegd dat je laatste gedachte in de avond, je eerste gedachte in de ochtend is. Ga dus ook met een positief gevoel slapen.

Begin de dag in stilte

Op een gemiddelde dag krijgen we meer dan genoeg prikkels binnen. Niet alleen in het openbaar vervoer of op de fiets, maar ook door onze smartphone en alle sociale media. Een goede tegenhanger voor al deze drukte is de dag in stilte beginnen. Zet je wekker (iets) eerder om te mediteren of gewoon een paar minuten met je ogen dicht te zitten. Doe dit meteen als je uit bed stapt, zodat je niet in de verleiding komt om eerst op je smartphone te kijken.

Lees een inspirerend boek

Veel mensen gebruiken hun smartphone ook als wekker. Heel handig, maar het is dan wel verleidelijk om eerst op social media te kijken voordat je uit bed stapt. Tel deze minuten bij elkaar op en je bent zo 10 minuten of langer aan het scrollen. Laat je telefoon eens links liggen en gebruik deze tijd om een inspirerend boek te lezen. Je begint zo met veel meer inspiratie aan je dag en hebt ook meteen iets te vertellen aan je collega’s bij de koffieautomaat.

Lees ook: De beste tips om niet meer te klagen

Loop stressvrij de deur uit

Voel je je gestrest als je opstaat, maar heb je weinig tijd om een ademhalingsoefening te doen? Dan is de Hayo’u methode iets voor jou. Deze methode helpt je ontstressen, waardoor je de dag een stuk relaxter begint. Het werkt als volgt: eerst schud je 20 seconden met je lichaam, daarna trommel je 20 seconden met je vuisten op je lichaam en tenslotte twist je 20 seconden. Het ziet er gek uit, maar het heeft wel meteen effect.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.


Views

300+