Amarins de Boer
Amarins de Boer Gezondheid 25 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Ook één sigaret per dag is al dodelijk

Wie dacht dat minderen met roken een positief effect heeft op je gezondheid, moeten we helaas teleurstellen. Uit Brits onderzoek blijkt dat de kans op hart- en vaatziekten bij het roken van één sigaret aanzienlijk groot blijft en dat het minder roken vrijwel geen positieve invloed heeft op je gezondheid.

Geen ondergrens

De onderzoekers, die 141 eerdere studies over de gezondheidsrisico’s van roken bij het onderzoek betrokken, waren verbaasd over de uitkomsten en hadden niet verwacht de één sigaret al zoveel kwaad kon en dat roken dus geen veilige ondergrens kent. Het extra risico bij het roken van één sigaret is al de helft van wat een zware roker zichzelf aandoet.

Stoppen

Voor rokers hebben ze dan ook maar één advies en dat is: stoppen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Uit onderzoek van de Queen Mary University of London blijkt dat drie op de vijf mensen die aan een eerste sigaret begint, verslaafd raakt.

In 2016 gaf bijna een kwart van de Nederlandse volwassenen aan (wel eens) te roken, blijkt uit cijfers van het CBS.

Volgens het Trimbos Instituut proberen jaarlijks ruim 1 miljoen rokers te stoppen met roken. Gemiddeld zijn er dan 2,5 serieuze stoppogingen nodig voordat de sigaret voorgoed vaarwel wordt gezegd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.