Alrik de Jong
Alrik de Jong Gezondheid 7 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Zes drankjes ná je maaltijd voor een betere spijsvertering

Een betere spijsvertering kun je op verschillende manieren proberen te bewerkstelligen. Maar wist je dat de drankjes die je na een maaltijd drinkt ook van grote invloed zijn? Zes tips.

Spijsvertering of digestie is een fysiologisch proces, waarbij ingenomen voeding met mechanische en biochemische middelen wordt verwerkt tot stoffen die door het lichaam kunnen worden opgenomen. Maaggeluiden, pijnlijk gas en een ongemakkelijke stoelgang zijn slechts enkele problemen waarmee je te maken kunt krijgen als je spijsverteringsstelsel niet goed functioneert.

Drankjes voor een goede spijsvertering

Een van de geheimen voor een goede spijsvertering zit volgens onderzoek van Healthline in de drankjes die je na een maaltijd drinkt. Warm water en kombucha kunnen je spijsvertering bevorderen, terwijl je overmatige hoeveelheden alcohol of koolzuurhoudende dranken moet vermijden als je spijsverteringsproblemen hebt. Zes soorten drankjes om na het eten te nuttigen.

1. (Warm) water

Naast het belang voor de spijsvertering, geeft wetenschappelijk onderzoek aan dat warm water goede darmbacteriën kan helpen. Maar naast water zijn er ook goede drankjes met meer smaak voor na je maaltijd.

2. Kruiden- en specerijenthee

Hieronder vallen muntthee, kurkumathee, gemberthee en venkelthee. De kruiden en specerijen in de thee kunnen ontstekingen verminderen en symptomen van spijsverteringsproblemen verlichten.

3. Pruimensap

Deze drank zit vol vezels, die de stoelgang kunnen bevorderen.

4. Groene sap of smoothies

Deze drankjes bevatten veel water en vezels, die kunnen helpen om afvalstoffen soepel door het spijsverteringsstelsel te laten stromen.

5. Kombucha

Dan het lekkerste drankje na een maaltijd voor een betere spijsvertering. Kombucha is een bron van veel probiotica. Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat deze drank ook kan helpen bij de opname van voedingsstoffen. Check de leukste Nederlandse merken.

6. Kefir

Deze gefermenteerde drank zit boordevol probiotica en bevat een reeks belangrijke voedingsstoffen. Daarbij wel de notie dat biodynamische of zelfgemaakte kefir veel positiever is voor je spijsvertering dan het spul uit de supermarkt. Hoe dan ook is kefir lekker na een maaltijd. Het smaakt een beetje naar karnemelk.

Is het gezond om je ontbijt over te slaan?

Drink je iedere dag frisdrank? Dit doet het met jouw lichaam

Bartenders onthullen de drankjes die ze zelf nooit zouden bestellen, en dit is de reden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties