Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Eten & drinken 12 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Het verschil tussen dierlijke eiwitten en plantaardige proteïnen

Eet je voornamelijk veganistisch, maar wil je wel op je eiwitinname letten? We praten je bij over de biologische waarde van eiwitten. Wat is het verschil tussen dierlijke en plantaardige proteïnen?

Onze collega’s van  Manners Magazine tippen wel vaker plantaardige eiwitbronnen. In producten als groenten, peulvruchten en granen zijn dan ook zeker eiwitten terug te vinden. Maar zijn deze eiwitbronnen net zo goed als dierlijke eiwitbronnen, zoals een portie kip of zalm?

Dierlijke eiwitten vs. plantaardige proteïnen

Een volwassene heeft dagelijks zo’n 0,83 gram eiwitten per lichaamsgewicht nodig om goed te kunnen functioneren. Voor een volwassen man van 80 kilo komt dat uit op ongeveer 66 gram proteïnen.

Over het algemeen bevatten dierlijke producten meer eiwitten dan plantaardige producten. Maar als je let op je eiwitinname, dan is het ook goed om te weten welke eiwitbronnen het best door jouw lichaam kunnen worden opgenomen.

Naast het feit dat dierlijke producten over het algemeen meer proteïnen bevatten, is de kwaliteit van deze eiwitten ook nog eens beter. We noemen dit de biologische waarde van eiwitten. Bekijk deze checklist eens als je tijd hebt.

De biologische waarde van eiwitten

Om het verschil in deze biologische waarde uit te leggen, gaan we eerst dieper op een eiwit in. Een eiwit bestaat uit een aantal aminozuren. Elk eiwit heeft een eigen aminozuursamenstelling. Door deze samenstelling kan het ene eiwit beter door het lichaam worden opgenomen dan het andere eiwit.

  • Eiwitten met een hoge biologische waarde hebben een structuur die lijkt op die van lichaamseigen eiwit. Dit zorgt ervoor dat het makkelijk door het lichaam opgenomen kan worden. Het lichaam kan deze proteïnen volledig benutten.
  • Eiwitten met een lage biologische waarde lijken minder op de structuur van lichaamseiwit. Het lichaam heeft er dus meer moeite mee om dit te verteren. Dit gaat voornamelijk om plantaardige bronnen van proteïne.

Combineer verschillende eiwitbronnen

Omdat elke eiwitbron een eigen aminozuursamenstelling heeft, loont het om meerdere producten naast elkaar te eten. Een mix van verschillende producten zorgt namelijk voor een beter aminozuurpatroon in zijn totaliteit. Dit advies geldt vooral voor veganisten, omdat zij voornamelijk eiwitten met een lage biologische waarde binnenkrijgen.

Een mix van producten consumeren zorgt ervoor dat de biologische waarde van een maaltijd hoger wordt. Dat komt doordat je verschillende eiwitstructuren met elkaar combineert. Zo heeft een maaltijd met groenten en granen een hogere biologische waarde dan een maaltijd met alleen groenten of alleen peulvruchten.

De 4 grootste lessen die ik leerde als voeding en gezondheid-redacteur

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.