Erik Jonk
Erik Jonk Eten & drinken 1 okt 2021
Leestijd: 6 minuten

Tips voor de beste vega-restaurants van grote steden in ons land

Jawel, het is oktober en dus vieren we (of velen) alles wat vegetarisch is met Vegetarian Month. En dan helpt het dat vegetarische gerechten inmiddels vaste prik zijn geworden op veel menukaarten in Nederland. Maar waar vind je de beste vega-restaurants eigenlijk?

Metro heeft dat niet uitgezocht, maar Thuisbezorgd wel. Dit bedrijf zette bezorgcijfers op een rij en bekeek recensies van restaurants. Thuisbezorgd kwam zo tot een suggestielijst van de tien beste en meest verrassende opties als het om vega-restaurants gaat. Bij de bezorgservice bestelden we met z’n allen vorig jaar ruim de helft meer vegetarische gerechten dan een jaar eerder.

10 tips voor de beste vega-restaurants van Nederland

Onderstaande restaurants geven je – hopelijk – volop inspiratie om deze maand smaakvol vegetarisch te eten en te genieten van vlees- en visloze traktaties.

📍 Vega-restaurants Amsterdam

🌱 1. The Meets Eatery

De gerechten van The Meets zijn niet alleen vegetarisch of vegan, maar ook grotendeels glutenvrij. Het talentvolle team van dit restaurant serveert ontbijt, brunch, lunch en diner. En: allemaal plantaardig. Op het menu staat vegan fastfood, maar ook vegetarische alternatieven zoals kaas of een kippeneitje. Al ligt de focus deels op fastfoodgerechten zoals pizza (van kikkererwtenmeel), chili (sin carne) en vegaburgers, The Meets trekt met hun menu de aandacht van Amsterdammers bij wie gezondheid hoog op de agenda staat. En terecht, want de ingrediënten zijn zoveel mogelijk lokaal, eerlijk, biologisch en vrij van toevoegingen.

🌱 2. Kebabi

Op de Overtoom opende in 2018 de eerste en tegelijk beste vegan kebab-snackbar in Amsterdam: Kebabi. Aan het interieur vol graffiti zie je meteen dat dit een – nog speelser – broertje is van de succesvolle Vegan Junk Food Bar. Enkele toppers van daar staan ook hier op de kaart, waaronder de veganistische bitterballen en de kipnuggets. De uitblinker op het menu is de Döner Kebabi, met kebabvlees gemaakt van pittig gekruide, gerookte soja, geserveerd op een zelfgebakken pitabroodje met sriracha en knoflooksaus. De Waffle Fries zijn los te bestellen, maar zijn ook terug te vinden op de Kapsalon, gemaakt met zuivelvrije sauzen en kaas.

📍 Vega-restaurants Rotterdam

🌱 3. The Harvest

The Harvest doet aan smaakvolle bowls. Dat zijn kommen waarin vier gerechtjes naar keuze samenkomen, allemaal gemaakt van de oogst van boeren uit de buurt. De vier gerechtjes kies je zelf uit het aanbod van de dag, dat uiteraard wisselt met de seizoenen. Hoewel het een flexitarisch restaurant is, zijn er veel veganistische opties om uit te kiezen. En we wensen je veel succes met die keuze, want kruidige curry met kikkererwten klinkt lekker, maar geroosterde bloemkool met kurkuma ook, om het over seitansaté met huisgemaakte satésaus niet eens te hebben. Dus als je het echt even niet meer weet, kun je altijd nog terecht bij het kopje ‘favorieten’ in het menu waar een aantal succesnummers van The Harvest voor je zijn uitgelicht.

🌱 4. My Thai Son

My Thai Son is dé plek voor vegan Thais eten. Zelfs als je eigenlijk liever vlees eet, gaat dit restaurant je verrassen. Begin het festijn met de thod man ghoaw phood (gefrituurde maiskoekjes) en bekijk daarna al het lekkers dat de menukaart van My Thai Son te bieden heeft. Eén van de hoogtepunten is de priao-whaan tjee (roergebakken tofu in een zoetzure saus). Vergeet ‘m niet te combineren met een verse yam phak sod tjee-salade met pittige citroensaus. Beloofd wordt: perfectie op een bord.

📍 Vega-restaurants Utrecht

🌱 5. Studio Sugar Snap

Dankzij het verfrissend simpele en gezonde menu heeft deze nieuwe bistro in hartje Utrecht de lokale bewoners al helemaal voor zich gewonnen. Onze nummer één is ongetwijfeld de paddenstoelen rendang met groenten, kikkererwten en rijst. Maar ben je op zoek naar een Hollandse klassieker in vegan-uitvoering, dan is de pastinaakstamppot met bloemkoolsteak, mosterdcrumble en vegan jus misschien wel precies wat je moet bestellen.

🌱 6. Poké Perfect

Wanneer je aan poké bowls denkt, is de kans groot dat je een schaal gevuld met (onder andere) verse zalm of tonijn voor je ziet. Maar een poké bowl is ook overheerlijk zonder vis te bereiden. Bij Poké Perfect kunnen liefhebbers van deze Hawaiiaanse traktatie hun hart ophalen, ook als ze vega of vegan eten. De varianten met vegan zalm, sticky tempeh en krokant gebakken tofu zijn allemaal om je vingers bij af te likken. Een perfecte vegan poké bowl dus.

📍 Vega-restaurants Den Haag

🌱 7. Veggiesaurus

Bijna alles bij Veggiesaurus is veganistisch. Het menu wisselt iedere twee weken en de inspiratie komt onder andere uit het Midden Oosten, Mexico en India. Je eet hier dus niet snel twee keer hetzelfde. De ene week staat de kaart vol Mexican Magic; gegrilde maïskolven, taco’s gevuld met sojavlees en courgette gevuld met bonen. De andere week is het allemaal Fusion Fashion wat de klok slaat. Tip: in die week moet je echt de aubergine dumplings proberen. En anders verrast de keuken je wel met een kaart waarop dim sum met kip tandoori staat (plantaardig, uiteraard). Het is duidelijk: hier houden ze van experimenteren, en van variatie.

Zes jaar geleden was men al enthousiast:

🌱 8. Kisaan

Voor de vegan streetfoodhapjes van dit pas geopende restaurant in Den Haag Segbroek ga je geheid voor de bijl. De samosaburger zit vol kruiden, sla en tamarindechutney; perfect als lekkere, plantaardige lunch. Als je meer zin hebt in een rijke curry, neem dan de popeyes curry met romige spinazie, gember, knoflook en een huisgemaakte kruidenmix. We beloven dat je er geen spijt van krijgt.

📍 Vega-restaurants Eindhoven

🌱 9. Krishna Vilas

Dit Zuid-Indiase restaurant in het centrum van Eindhoven wordt misschien wel je nieuwe favoriet. Met hun traditionele steenoven maakt de keukenbrigade van Krishna Vilas vegetarische Indiase gerechten zoals de Cheese masala dosa; een dunne pannenkoek van rijst en linzen, bestrooid met geraspte kaas en gevuld met aardappel en uien masala. Mag het iets pittiger? Ga dan voor de Paneer butter masala met Indiase kaasblokjes in een tomaten-uiensaus, op smaak gebracht met Indiase kruiden. Eet smakelijk!

🌱 10. Vegan Burger Brothers

De missie van Vegan Burger Brothers is om de allerbeste plantaardige burgers te maken. Van de klassieke cheeseburger met ‘bacon’ en gekonfijte ui tot de trendy kimchi burger met gember en wasabi mayo: op deze menukaart staat voor alle burger-lovers wat wils. Burgers worden geserveerd op een zwart sesambroodje die je smaakpapillen gegarandeerd op hol brengt. En om je maaltijd helemaal af te maken heeft Vegan Burger Brothers een milkshake met banaan of aardbei die ook je niet-vegan vrienden willen proberen.

Wil je meer weten over vegetarisch eten? Lees hier dan over de Vegan Schijf for Life.

Duurzaam eten steeds populairder: zo kies je het juiste keurmerk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tips voor de beste vega-restaurants van grote steden in ons land
Sluiten