Redactie Metro
Redactie Metro Eten & drinken 23 okt 2020
Leestijd: 1 minuut

EU-parlement: ‘Vegaworsten en veggieburgers zijn niet misleidend’

Veggieworsten, sojaburgers en andere plantaardige alternatieven: ze zouden misleidende namen hebben. Consumenten die eigenlijk een stuk vlees willen, grijpen dan mis omdat de namen niet duidelijk genoeg zijn, vindt de vleeslobby. Het Europees parlement in Brussel is het daar niet mee eens: sojaburgers en vegetarische worsten mogen gewoon op het menu blijven staan. Volgens het parlement zijn de benamingen niet te verwarrend voor de consument.

Als het aan de landbouwcommissie van het parlement lag, mogen ‘vlezige’ benamingen alleen voor producten gebruikt worden waar écht vlees in zit. Plantaardige alternatieven zouden dan veggiebuizen of sojaschijven genoemd worden.

Strenge regels voor zuivel

Vooral vleesbedrijven zijn fel tegen namen als veggieburger of vegaworst. De discussie over deze namen is al lang aan de gang, zo moest de Vegetarische Slager in 2017 een hoop namen aanpassen, vond de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWA). Het ging toen om visvrije tonyn, kipstuckjes en gerookte speckjes. Volgens de NWA waren die namen inderdaad misleidend en in strijd met de Warenwet.

Het Europees parlement heeft veel amendementen rondom plantaardige alternatieven afgekapt, maar één haalde het toch. Dat is amendement 171: daarin staat dat er strenge eisen moeten gelden voor de benaming van plantaardige zuivelalternatieven. Sojamelk, havermelk of amandelmelk zou dan niet meer zo mogen heten. Hoe dat voorstel precies in elkaar zit, is nog niet duidelijk. Kokosmelk zou namelijk nog wel de naam mogen houden, omdat het daar ‘vanuit de traditie’ duidelijk is dat het niet om zuivel gaat.

Vanmiddag stemt het Europees parlement over het hele pakket aan wetgeving voor de landbouw, het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. De stemming over de vega-namen is daar slechts een klein onderdeel van.

Lees ook: Hoe vernietig je virusdeeltjes op een mondkapje? Wat dacht je van een magnetron

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
EU-parlement: ‘Vegaworsten en veggieburgers zijn niet misleidend’
Sluiten