Erik Jonk
Erik Jonk Eten & drinken 13 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

We zitten al op onze zouttax per jaar, vooral mannen

Veel Nederlanders hebben halverwege 2020 al hun maximale jaarhoeveelheid aan zout geconsumeerd. Vooral mannen tussen de 31 en 50 jaar draaien hun hand niet om voor een extra snufje zout.

Het is vandaag, 13 juli, daarom de eerste ‘Zoutmaxdag’, speciaal voor de mannen uit genoemde leeftijdscategorie. Want zo zout hebben we het nog nooit gegegeten, is de mening van initiatiefnemer Stichting foodwatch Nederland.

Door zout weer een ‘anti-feestdag’

Mannen hebben op deze datum al hun maximale jaarhoeveelheid aan zout geconsumeerd, gebaseerd op het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Frank Lindner van foodwatch is zuur: „Nog geen week na de Suikermaxdag voor jonge kinderen, moeten we alweer een ‘anti-feestdag’ in het leven roepen. Hoeveel ‘maxdagen’ moeten er nog volgen voordat de industrie en overheid actie ondernemen?”.

Foodwatch verwijst naar de meest recente afspraken rond de productverbetering van voedingsmiddelen. Na falende zelfregulering door de voedingsindustrie neemt de overheid volgend jaar de regie over, maar houdt hierbij de industrie opnieuw buiten schot, zo vindt de voedselwaakhond. Er komen geen strenge en bindende maximumwaarden om de industrie te verplichten minder zout in hun producten stoppen, enkel stimulering via ‘prikkels’. Lindner: „Als de voedingsindustrie aan de vergadertafel zit met de overheid, blijven de producten op onze eettafel ongezond.”

Een afbeelding van zoutgebruik per leeftijdscategorie
Afbeelding: foodwatch

In 2012 publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar richtlijn ‘Zoutinname voor volwassenen en kinderen’. Hierin geeft WHO de sterke aanbeveling om maximaal 5 gram zout per dag te consumeren. De WHO adviseert eigenlijk om nogminder dan 5 gram zout te eten om gezondheidsvoordelen te bereiken. Mannen van 31-50 jaar consumeren in Nederland relatief het meeste zout. Met gemiddeld 9,4 gram zout per dag (cijfer RIVM) is dit bijna twee keer zoveel als de WHO adviseert als maximum.

Verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekte

Een te hoge zoutinname levert de nodige gezondheidsrisico´s op, zoals verhoogde bloeddruk (met als gevolg hart- en vaatziekten). Volgens de Hartstichting zijn er in Nederland inmiddels 1,55 miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte. Daarnaast kan teveel zout zorgen voor een verhoogd risico op maagkanker, nierschade en botontkalking.

Nederlanders willen graag minder zout eten. Negen op de tien willen dat producenten minder zout (en suiker) aan voedingsmiddelen toevoegen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Driekwart van de respondenten in dat onderzoek vindt dat voedingsmiddelenproducenten verplicht moeten worden om minder zout en suiker in hun producten te stoppen.

Zijden handschoenen

Tot op heden heeft de Nederlandse overheid echter nog altijd geen bindende wet- en regelgeving ontwikkeld voor het verplicht verlagen van het zoutgehalte in producten. Een uitzondering is het toegestane maximumgehalte aan zout in brood. Sinds 24 maart ligt een voorstel voor de nieuwe aanpak van productverbetering op tafel. Volgens foodwatch is het nieuwe voorstel niet bepaald hoopgevend. Lindner: „In plaats van strenge maximumwaarden voor zout, wettelijke regulering en handhaving, pakt de overheid de industrie weer met zijden handschoenen aan.”

Zeker niet met een korreltje zout

Met de Zoutmaxdag laat foodwatch weten dat het dringend tijd is voor doeltreffende actie: consumenten schieten makkelijk over hun zoutlimiet heen. Foodwatch eist dat er eindelijk onafhankelijke en bindende maximumwaarden voor zout in voedsel worden vastgesteld, die niet slechts binnen 10 jaar – zoals nu het plan is – maar zo snel mogelijk worden doorgevoerd.

Lees ook: Veel gezondheidsklachten bij thuiszittende coronapatiënten

Lees ook: Groot limoncello-fan Lil Kleine en limoncello-broers proosten op geel avontuur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.