Jelmer Visser
Jelmer Visser Eten & drinken 22 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Professor: “Kokosolie is puur vergif en gevaarlijk!”

Volgens sommige gezondheidsexperts is kokosolie een wondermiddel tegen allerlei kwaaltjes. Het goedje zou dé remedie zijn tegen ondermeer stemmingswisselingen, futloos haar, aambeien, obesitas en een beschadigde huid. Het zorgvuldig gecreërde imago heeft echter een dreun gekregen en niet van de minste.

Harvardprofessor Karin Michels, gespecialiseerd in epidemiologie aan de faculteit voor Volksgezondheid noemt de superfood ‘een van de slechtste dingen die je kan eten’ en noemt de beweringen dat het goed voor je zou zijn ‘puur vergif’. Zij deed deze uitspraken in tijdens een presentatie getiteld ‘kokosolie en andere voedingsleugens’ aan de Universiteit van Freiburg. De speech deed ze in het Duits en is inmiddels bijna een miljoen keer bekeken via YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=jfCeon3tOlU

Ongezond

In een monoloog van bijna een uur rekent Michels helemaal af met de superfoods die vaak voor hoge prijzen en met twijfelachtige beloftes in de schappen liggen. Ze waarschuwt vooral voor de samenstelling van de olie. Volgens Michels zitten een absurd veel verzadigde vetten in waardoor het risico op cholesterol en hart- en vaatziekten toeneemt. Kokos-olie bestaat voor meer dan 80 procent uit verzadigde vetten. Ter vergelijking: dit is meer dan twee keer veel de hoeveelheid vet in reuzel en zestig procent meer dan een in boter gebakken stuk rundvlees.

Het Britse voedingscentrum ontraadt het gebruik niet maar stelt wel dat kokosnootolie vanwege de hoge vetpercentages slechts in zeer kleine hoeveelheden en als onderdeel van een gezond en uitgebalanceerd dieet kan worden overwogen. Ook is er geen sterk wetenschappelijk bewijs gevonden naar de voordelen voor de menselijke gezondheid.

Superfood of superscam?

Afgelopen jaar kwam al naar voren dat de perceptie over de gezondheid van kokosnoot-olie en andere ‘superfoods’ tussen voedinsdeskundigen en consumenten verschillen. Driekwart van de ondervraagde Amerikanen dacht dat kokosnootolie gezond was, terwijl slechts 37 procent van de voedingsdeskundigen deze visie deelde. Volgens de onderzoekers komt dit omdat consumenten niet goed bestemd zijn tegen de mooie beloftes en strakke marketingcampagnes van de leveranciers van de superfoods.

Ondanks het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing en waarschuwingen van voedings- en gezondheidsdeskundigen is kokosolie erg populair. Dit is niet alleen in de Angelsaksische wereld het geval maar ook in Nederland. In de afgelopen vier jaar is in het Verenigd Koninkrijk de markt zestien maal zo groot geworden. Ook in de VS gaan er honderden miljoenen dollars om in de markt van kokosolie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.