Leonie ter Veld
Leonie ter Veld Eten & drinken 3 jan 2018
Leestijd: 6 minuten

Hoe breng je je goede voornemens in de praktijk?

Getver, weer een stuk over goede voornemens? Jazeker! We zijn aan een nieuw jaar begonnen en om goede voornemens kun je dus niet heen. Bijna iedereen stelt zichzelf nieuwe doelen voor het komende jaar, maar –en ik wil niet negatief doen- veel van die nieuwe doelen, goede voornemens, mislukken na een paar weken al. Wat gaat er fout? Vandaag geef ik je vijf tips voor goede voornemens én hoe je ze in de praktijk brengt. Want ik weet heus dat jij rete gemotiveerd bent om dit jaar écht eens gezonder te gaan eten, maar we weten ook allebei dat je over een maand de handdoek in de ring gooit, wanneer het makkelijker is om toch ff snel wat eten af te halen/iedereen om je heen allang gestopt is met zijn/haar goede voornemens/het weer druk wordt op je werk. Dit jaar niet! We gaan het eens even goed aanpakken.

Een paar tips vooraf

Goede voornemens mislukken vaak omdat er van tevoren al een paar dingen –no offence– mis zijn met je voornemens. Na wat online research ben ik tot een paar tips gekomen:

Tip #1: Zorg ervoor dat je goede voornemens concrete doelen zijn. ‘Ik wil in 3 maanden tijd 5 kilo afvallen’ is makkelijker te realiseren dan een vage uitspraak als ‘Ik wil afvallen’.

Tip #2: Kies niet teveel goede voornemens. Het is al moeilijk zat om je aan één goed voornemen te houden, laat staan een hele waslijst. Kies er een paar waar je dit jaar aan wil werken en neem er de tijd voor om die doelen te halen. Je hoeft je leven niet in januari al drastisch om te hebben gegooid.

Tip#3: Werk je doelen één voor één af. Neem bijvoorbeeld de eerste drie maanden van 2018 de tijd om aan je eerste goede doel te werken. Heb je dit een beetje op de rit, dan begin je aan doel #2. En blijf in de tussentijd doel #1 natuurlijk volhouden.

Populaire goede voornemens en hoe je ze het beste in de praktijk brengt

“In 2018 wil ik gezonder eten”. Maak dit goede voornemen concreter door de formulering aan te passen. Wat is nou echt je doel? Wil je je fitter voelen? Wil je meer vitamines binnenkrijgen? Wil je afvallen? Wil je meer groentes eten? In mijn geval gaat ‘gezonder eten’ inderdaad over meer groentes eten. Ik eet nogal wat ongezonde snacks en ben daar helemaal happy mee, maar ik vind het ook belangrijk om genoeg groentes binnen te krijgen. Ga ik mijn hele eetpatroon omgooien? Echt niet! Ik ben de enige foodblogger in Nederland die regelmatig schrijft over frikandel speciaal en kapsalon. Nee; ik zorg ervoor dat ik op andere eetmomenten alvast wat groentes binnenkrijg.

Goede voornemens

Mijn eerste goede voornemen: “In 2018 ontbijt ik 5 dagen in de week met een smoothie waarin ik groentes verwerk, zodat ik wél al mijn voedingsstoffen binnenkrijg, maar geen snacks hoef te laten staan”. Denk aan spinazie, rode bieten of wortel. Ik kies voor 5 dagen in de week omdat dat behapbaar is en ga me er de eerste twee maanden voor inzetten. Een goed begin is het halve werk!

“Ik wil minder geld uitgeven aan eten”.
Dit goede voornemen verschijnt ieder jaar weer op mijn lijstje voor het komende jaar, wat betekent dat het weer niet gelukt is. Het is dan ook een totaal vaag voornemen. Hoe zorg je er nou voor dat je dit jaar toch minder geld gaat uitgeven aan eten? Allereerst maken we het doel concreet. Bijvoorbeeld: “Ik wil wekelijks maximaal €50 uitgeven aan boodschappen, zodat ik geld overhoud voor leukere dingen”. Dit is een voornemen dat je heel goed in de praktijk kunt brengen; pin iedere week €50 en betaal daar steeds je boodschappen van. Andere tips die ook helpen om minder uit te geven in de supermarkt: doe één keer per week boodschappen (van die €50), ga naar de goedkoopste supermarkt in de buurt en neem altijd een lijstje mee voordat je boodschappen gaat doen; op die manier neem je geen dingen mee die je eigenlijk niet nodig hebt.

“Ik wil minder alcohol drinken”.
Hoewel ik zelf na een paar kerstborrels echt heb geroepen dat ik nooit meer drink, is minder alcohol drinken toch altijd een uitdaging. In januari heb je weer allerlei nieuwjaarsborrels, in februari is je beste vriend jarig en in maart heb je wel weer een ander excuus om tenminste één avond all out te gaan. Maar niet in 2018. Begin wederom met het doel concreet maken: “Ik wil meer genieten van een drankje en me de volgende dag óók fit voelen”. Kies bij dit voornemen een goed moment om ermee te beginnen; misschien is januari inderdaad niet handig, omdat je juist dan veel nieuwjaarsborrels hebt én nog helemaal in de december-ik-drink-liters-alcohol-sfeer zit. Waarom probeer je het niet in de zomer? Minder alcohol drinken betekent dat je nog steeds wel wat mag drinken, maar gewoon wat minder. Drink alleen waar je zin in hebt, drink alleen écht lekkere wijn (en niet vijf glazen van die smerige kroegwijn die na ieder glas écht beter gaat smaken) en houd je doel in je achterhoofd: je wil de volgende ochtend je ook gewoon goed voelen. Super zonde van je dag als je wéér met een kater in bed ligt.

“Ik wil afvallen”
Met stipt op nummer één staat het goede voornemen “Ik wil afvallen”. Persoonlijk ben ik van mening dat als iedereen zich in alle tijd die je bezig bent met je doel ‘ik wil afvallen’ (en geen stap vooruit komt), bezig zou houden met genieten van het leven en van lekker eten, de wereld veel gezelliger zou zijn. Maar wie ben ik om hier over te oordelen… Jij wil waarschijnlijk afvallen en ik help je graag om er een geslaagd goed voornemen van te maken.

Hoe dan?

Stap 1? Concreter maken! Hoeveel kilo wil je afvallen en in hoeveel tijd? Stap 2: timing. Denk eraan dat je niet al je goede voornemens tegelijk wil aanpakken en dat afvallen misschien een goed voornemen is om niet als eerste aan te pakken. Begin het jaar met een iets makkelijker voornemen, zodat je aan jezelf kunt laten zien dat je het echt wel kunt. Zo begin je met een betere insteek aan je afvalproces. Stap 3: zorg ervoor dat je je voornemen positief formuleert. Waarom wil je afvallen, wat is precies je doel? Wil je zo’n lijntje op je buik zoals alle Instagrammers tegenwoordig schijnen te hebben? Wil je minder gewicht met je meedragen zodat je je sport beter kunt uitvoeren? Maak dat voor jezelf concreet. En stap 4: kies een stategie. Hoe ga je ervoor zorgen dat je meer afvalt? Wil je meer sporten? Top: maak dan nu alvast een afspraak bij de sportschool. Wil je minder eten? Prima, stel voor jezelf een voedingsschema op, zodat je precies weet wanneer je wat gaat eten, in plaats van dat je iedere dag wakker wordt en denkt ‘ik wil minder eten’, maar vervolgens wel zin hebt in een croissantje met jam en die dus maar neemt ‘omdat je vanmiddag dan wel wat minder eet’.

Dit waren vier voorbeelden van populaire goede voornemens en hoe je ze in 2018 in de praktijk kunt brengen. Is het je ook opgevallen dat alle bovenstaande goede voornemens op een positieve manier zijn geformuleerd? Ik vind het zelf veel leuker om te werken aan ‘fitter worden zodat ik die ene wandeling in Noorwegen kan doen’, dan ‘nu echt eens iets doen aan die slechte conditie’. Positieve benadering helpt!

Succes met je goede voornemens en veel plezier in 2018! Het schijnt een topjaar te worden ;-).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.