Esther Zandberg
Esther Zandberg Eten & drinken 18 mrt 2016
Leestijd: 1 minuut

Hard smakken is goed voor de gezondheid

Mensen die zo hard smakken, dat je nergens anders meer aan kunt denken. Iedereen kent ze wel en ze kunnen vreselijk irritant zijn. Maar als jij de persoon bent die het liefst zijn eten zo luid mogelijk verteerd, dan kun je nog wel eens heel erg fit in je lichaam zitten.

Koekjes

Volgens een nieuw (en misschien wel meest nutteloze) onderzoek zijn smakkende mensen namelijk over het algemeen fitter. Het zou zelfs kunnen helpen om wat kilootjes te verliezen, zo ontdekten onderzoekers van het Brigham Young University en Colorado State University. Voor het onderzoek werden studenten in drie verschillende groepen ingedeeld. Een groep zou koekjes zo luid mogelijk moeten eten. Een andere groep zou dit zo stil mogelijk moeten doen en de laatste groep gewoon op een normale manier. Uiteindelijk bleken de luide eters significant minder naar binnen te krijgen dan de andere twee groepen.

Kraakeffect

Ze noemen de ontdekking het ‘kraakeffect’. Wanneer jij je bewust bent van het geluid dat je maakt tijdens het eten, zal dit er onbewust voor zorgen dat je ook minder eet. Als je bijvoorbeeld harde muziek op tv zou luisteren tijdens het eten, zou je het gesmak niet horen en zul je ook meer gaan verorberen. „Gehoor is doorgaans het vergeten gevoel”, zo zegt Ryan Elder, één van de hoofdresearchers van het onderzoek dat werd gepubliceerd in Food Quality and Preference. „Als mensen zich toch al meer zouden focussen op het geluid van eten, zou dat in de consumptie echt kunnen schelen.

Het hoeft natuurlijk te betekenen dat iedereen vanaf nu met vieze smakgeluiden aan de eettafel zit. Een bewustzijn van je eigen gekauw kan hier al een verschil in maken, zo zeggen de onderzoekers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.