Andrea Peelen
Andrea Peelen Good vibes 20 mrt 2016
Leestijd: 3 minuten

Deze vrouw (50) wil niets liever dan blind zijn

Toen de Amerikaanse Jewel Shuping een klein meisje was, had ze al ongebruikelijke gewoontes die haar anders maakten dan haar leeftijdsgenoten. Ze hield er bijvoorbeeld van om ‘s nachts rond het huis te lopen en ging overdag wel eens naar buiten om recht in de zon te staren.

In haar tienerjaren begon Jewel een zonnebril te dragen, kocht voor zichzelf een blindengeleidestok en leerde op haar twintigste braille aan. Maar als je misschien denkt dat Jewel last had van slechte ogen, heb je het mis. Met Jewel’s zicht is niets mis. Ze heeft alleen een wéns om blind te zijn.

 

Droom

Op 23-jarige leeftijd besloot Jewel haar ‘droom’ uit te laten komen. Ze begon op internet te zoeken naar manieren om zichzelf blind te maken. „Ik kwam erachter dat natronloog [een soort waterige oplossing] heel pijnlijk is, maar wel snel ervoor zorgt dat je blind wordt”, zegt ze tegen Mirror. „Schoonmaakmiddel voor de afvoer is minder pijnlijk, maar richt veel schade aan.”

Natuurlijk was er geen dokter te bekennen die Jewel wilde ‘helpen’ aan blindheid, maar één psycholoog die ze via een forum raadpleegde, wilde haar wel van dienst zijn. Jewel bezocht hem zonder haar familie op de hoogte te brengen in Chicago. „Na drie weken vertelde hij me dat ik er klaar voor was”, vertelt Jewel. „Ik ging op zijn bank liggen en hij liet een aantal verdovingsdruppels in mijn ogen vallen. Daarna vulde hij een injectiespuit met schoonmaakmiddel voor de afvoer. Twee druppels kwamen terecht in elk oog.”

Ondragelijk

Ondanks de ‘verdoving’ was de pijn zo ondragelijk dat Jewel begon te schreeuwen. Maar Jewel’s wens was in vervulling gegaan, en dit hield haar op de been. Na dertig minuten verliet het stel de ruimte en werd Jewel naar het ziekenhuis gebracht onder de mom van ‘het was een ongeluk’. Door doktoren werd geprobeerd om Jewel’s zicht te herstellen, maar het was te laat: haar ogen waren permanent beschadigd.

Toch duurde het nog een tijd voordat het gewenste effect werd bereikt. „Toen ik de volgende dag wakker werd, was ik eerst helemaal blij, maar toen ik mijn ogen opende zag ik ineens de tv. Ik werd kwaad.”

Na een half jaar is het zicht in beiden ogen sterk afgenomen. Jewel hield de procedure die ze had ondergaan eerst geheim voor haar ouders, maar inmiddels weten ze alles. Ook dat Jewel last heeft van een Body Integrity Identity Disorder, een aandoening waarbij mensen zonder handicap ervan overtuigd zijn dat ze eigenlijk een handicap moeten hebben. Net zoals Jewel denken ze dat hun lichaam ‘incompleet’ is en door een amputatie of verminking de mogelijkheid ontstaat om een ‘echte identiteit’ aan te nemen.

Jewel, die inmiddels 50 jaar oud is, wordt momenteel gesteund door haar verloofde Mike (50), die zelf ook blind is (ongewild). Zelf heeft ze ook helemaal geen spijt van de ingreep, alhoewel ze andere mensen met dezelfde afwijking wil aanmoedigen om op een alternatieve manier hun droom te kunnen vervullen. Ze hoopt dan ook dat er binnenkort een legitieme behandeling komt, die dit mogelijk maakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.