Alice Boothby
Alice Boothby Eten & drinken 9 feb 2016
Leestijd: 4 minuten

20 x dingen doen met wondermiddel baking soda

Wie met enige regelmaat bakt, zal het ingrediënt baking soda weleens tegenkomen. Dit spotgoedkope wondermiddel kun je voor duizend-en-één dingen gebruiken.

Maar voordat we lukraak een lijst uitspuwen: wat is baking soda eigenlijk? Baking soda, of zuiveringszout, is natriumbicarbonaat, een natuurlijk rijsmiddel en onderdeel van bakpoeder. Het grote verschil is dat baking soda een ‘zuurtje’ nodig heeft om te kunnen rijzen. Daarbij kan je denken aan citroensap, yoghurt, of azijn. Wil je zelf bakpoeder maken? Voeg dan citroenzuurpoeder of maismeel toe.

Het grote voordeel van baking soda is dat het heel lang goed blijft. Daarnaast ontvet, ontzuurt, reinigt, ontkalkt en absorbeert baking soda geurtjes. Je koopt het bij drogisterijen, bij de toko en in sommige (eco)supermarkten voor nog geen 3 euro. Het is tijd om altijd een doosje baking soda in je keukenkastje te hebben staan en wel hierom:

1. Schone sneakers

Strooi een beetje baking soda in een kom en giet er lauw water bij, zodat het een pasta wordt. Verdeel dit goedje over je leren sneakers en schrob ze schoon. Haal er een vochtige doek overheen en zie daar: ze zien er weer als nieuw uit.

Of: strooi een beetje baking soda in je stinkende sneakers en schud het er weer uit als je ze aantrekt. Weg vieze geurtjes!

2. Maagzuur

Last van brandend maagzuur? Los een halve theelepel baking soda op in een half glas warm water en herhaal dit eventueel na twee uur.

3. Tandenpoetsen

Huh, wat? Rens Kroes zweert erbij: maak je eigen tandpasta met baking soda, kokosolie en pepermuntolie. Schijn je ook nog eens heel witte tanden van te krijgen. Het recept vind je hier.

4. Koelkast

Stinkt jouw koelkast altijd? Zet dan een bakje met baking soda in de koelkast: dit neutraliseert alle onaangename geurtjes. Sterker nog: in Amerika staat er in zowat elke koelkast een bakje baking soda. Nu je toch bezig bent: stinkt je vuilnisbak? Strooi wat baking soda op de bodem.

5. Schone handen

Maak een pasta van baking soda met een beetje water en scrub je suf! Zachte en schone handen gegarandeerd.

6. Bad

Zout heeft een heilzame werking op de huid, getuige alle toeristen die speciaal naar de Dode Zee afreizen. Voeg een kop baking soda toe aan je badwater en geniet daarna van een hele zachte, gereinigde huid. Het zuiveringszout doodt bacteriën die stinkende luchtjes veroorzaken. Geen bad thuis? Neem een voetenbad!

7. Stofzuiger

Trek jij de lucht die je stofzuiger uitblaast slecht? Strooi dan wat baking soda op de grond en zuig het op.

8. Bloemen

Baal jij er ook zo van als je bloemen zo snel verwelken? Voeg voortaan een theelepel baking soda toe aan een vaas snijbloemen, je zult zien dat ze langer mooi blijven.

9. Fruit schoonmaken

We weten het allemaal, maar doen het veel te weinig: het meeste fruit wordt bespoten en die rotzooi krijg je er maar wat moeilijk af. Zeker als je een citroenschil in een gerecht moet verwerken, doe je er goed aan deze goed te wassen. Dat werkt veel effectiever met baking soda: doe een eetlepel in een kom warm water en meng dit goed. Dompel je fruit in het water en laat het tien minuutjes staan. Even naboenen met water, klaar!

10. Insectensteken

Au! Gestoken door een bij of wesp? Maak met water een pasta van baking soda en smeer het op je huid. Het verlicht de pijn.

11. Help je haar

Wist je dat baking soda ook wonderen voor je haar kan verrichten? Strooi een beetje baking soda in je handpalm en meng het met je favoriete shampoo. Was je haar vervolgens zoals je het gewoon zou doen. Baking soda zorgt ervoor dat alle moeilijk te verwijderen restjes vuil linea recta koers richting doucheputje zetten.

12. Badkamer schoon

Wat nou dure schoonmaakmiddelen? Poets je wasbakken, de douche en wasbakken met baking soda en wat water. Ook het toilet is zo schoon: voeg een kop toe aan het toiletwater en laat het een uurtje staan, spoel dan door. De baking soda maakt niet alleen schoon, maar absorbeert ook nog eens die vieze wc-luchtjes.

13. Pannen

Voelen je pannen wat vet aan? Baking soda to the rescue.

14. Mieren

Trek je mieren ook zo slechts tijdens een zomerse picknick? Trek een cirkel om je kleed met baking soda en ze zullen uit je buurt blijven.

15. Lekker eitje

Maak je omeletten nóg luchtiger en doe een klein schepje bij je eimengsel.

16. Deodorant

Wrijf wat baking soda onder je armen om geuren te neutraliseren.

17. Vuurtje doven

Als je dacht dat je alles had gehad: je kunt ook vuur doven met baking soda. Althans, als het een klein keukenbrandje is. Doe het vuur uit, zet een stap naar achteren en gooi baking soda op het vuur om het te doven.

18. Tomaten

Strooi een beetje baking soda op tomaten en ze worden nog nét ietsje zoeter.

19. Tegen droge ellebogen

Maak een prutje van het sap van één citroen en baking soda. Wrijf het op je ellebogen en laat het een kwartiertje intrekken. Verwijder het daarna met water en smeer je ellebogen vervolgens in met good old vaseline.

20. Limonade

Wil je zelf priklimonade maken? Voeg dan een halve theelepel baking soda toe in een kan aanmaaklimonade. Voeg een klein beetje citroensap toe, zodat de baking soda z’n werk kan doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.