Richard Otto
Richard Otto Podcasts 20 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de 5 podcast-tips van… Sander de Heer

Podcasts zijn er te kust en te keur. Om je wegwijs te maken, laat mediaplatform Spreekbuis.nl wekelijks een mediapersoon zijn of haar favorieten selecteren. Met vandaag: de vijf favorieten van Sander de Heer.

Sander de Heer is geen onbekende in de radiowereld en heeft deed ervaring op bij onder andere NPO Radio 2, 3FM en Sublime. Samen met Manuel Venderbos, Jet Sol en Wytske Kenemans presenteert hij de populaire podcast De Veertigers.

De podcast-tips van Sander de Heer

1. De Gestolen Schilderijen van Jopie Huisman

Simon Heijmans ken je misschien nog van De Brand in het Landhuis, en na 4 jaar heeft hij eindelijk weer een nieuwe podcast. En het was het wachten waard. Destijds legde hij met voortreffelijk beeldend taal- en stemgebruik de lat op een enorm hoog niveau voor verhalende podcasts. En ook dit keer is het weer smullen, hoewel hij af en toe ook uit zijn bijna dichterlijke rol stapt en in normale taal zijn dag beschrijft. Maar het verhaal is weer spannend, dit keer gaat hij op zoek naar de in 1984 gestolen schilderijen van Jopie Huismans, die nooit zijn gevonden. Heijmans breekt bovendien met de traditie dat de ideale lengte voor een aflevering 20 tot 25 minuten is, Simon maakt er makkelijk 50 minuten van, hij mag dat. Ik hang toch al aan zijn lippen.

2. Dit Kan Geen Toeval Zijn

Aan spannende verhalen nog steeds geen gebrek. Dat bewijst deze podcast met een verhaal van ene Bart die beweert ontvoerd te zijn door de veiligheidsdienst. In aflevering 1 blijkt al wel dat het verhaal wellicht te absurd voor woorden is, maar toch? Wat mij boeit, is dat je wordt meegenomen in de psyche van Bart. Hij twijfelt zelf ook of de operatie waarbij hij in een leeg vliegtuig werd ondervraagd, het werk kan zijn van de inlichtingendienst. En of alles wat volgde één grote geheime operatie was. Op dat moment raakt het je als luisteraar, omdat je je goed kunt voorstellen hoe paranoia je kunt worden als je denkt dat niets meer toeval is.

3. De Verdwenen SS-er

Waarschijnlijk zegt de naam Walter Heinrich je niets. Toch is het één van de meest wrede oorlogsmisdadigers. Verwacht geen makkelijk te beluisteren podcast, maar wel eentje voor een donkere herfstdag. Dit is weer een voorbeeld (in mijn andere blogs staan er meer) van een mooie samenwerking tussen een organisatie (iO en Nationaal Monument Kamp Amersfoort) die met een doel een verhaal wil vertellen en een marketingbureau (LVB) die de juiste tool in zet om dit vreselijke verhaal op een waardevolle manier uit de doeken te doen. Na het luisteren ben je niet alleen een onthutsend oorlogsverhaal rijker, maar weet ik zeker dat je graag een bezoek brengt aan het nieuwe ondergrondse museum van Kamp Amersfoort over het voormalig concentratiekamp.

4. Appie

Hoe val je op met je podcast? Nou, zo! Marc Adriani stuit in zijn podcast op nieuws. De gevreesde overvaller die in 1990 bij een overval op de Albert Heijn in Oosterbeek twee vakkenvullers van dichtbij doodschoot, komt vrij! Een verhaal dat Marc na lang praten uit de nabestaanden krijgt en enkele weken geleden leidde tot Kamervragen. Mooi dat je als podcastmaker zo’n band kunt opbouwen met mensen die normaal de media schuwen en als je iets naar boven haalt dat we niet wisten. Nabestaanden zien dat je tijd voor ze maakt, uren kunt opnemen en niet over één nacht ijs gaat. Dat is de kracht van podcasts!

5. Het Geheim van Mallorca

Tof dat NU.nl nu ook meer maakt dan alleen nieuws-podcasts. Dit is hun eerste true crime-verhaal. En hoewel het heel dichtbij de actualiteit blijft en de verhaallijnen minder beeldend zijn neergezet dan de podcasts die ik hierboven tip, heeft ook deze podcast duidelijk een functie. Ik krijg veel meer beeld bij wat er vorig jaar zomer in het uitgaansleven op Mallorca is gebeurd. Horecaondernemer Arie doet voor het eerst zijn verhaal en vertelt over de uren die vooraf gingen aan de fatale vechtpartij. Een podcast werkt dus goed als reconstructie en is naast alle artikelen en video’s een mooi middel voor een journalist om het hele verhaal te vertellen.

De podcast-tips van vorige week

Ook vorige week tipte een mediapersoon een aantal podcasts, die keer was de beurt aan Manuel Venderbos. Lees zijn tips hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.