Richard Otto
Richard Otto Podcasts 22 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 5 podcast-tips van… Sybrand Verwer

Podcasts zijn er te kust en te keur. Om je wegwijs te maken, laat mediaplatform Spreekbuis.nl wekelijks een mediapersoon zijn of haar favorieten selecteren. Met vandaag: de vijf favorieten van Sybrand Verwer.

Sybrand Verwer is audio-technicus en werkt voor de radiozenders van de NPO in het Radiohuis op het Mediapark. Onlangs werd hij tijdens het programma van Jan Rietman op NPO Radio 5 verrast door de toekenning van een Media Diamant. De Media Diamant is een onderscheiding die bedoeld en bestemd is voor medewerkers achter de schermen van televisie, radio of internet.

De podcast-tips van Sybrand Verwer:

1. 30 jaar Bløf

Ernst Jan Rozendaal, journalist van de PZC, volgt Bløf alvanaf het begin. Hij schreef er twee boeken over: Rijden door de nacht en HIER, 20 jaar Bløf. Logisch dat hij de mannen aan de hand van tien liedjes door hun muzikale loopbaan loodst in, logisch, tien afleveringen. Ook audiotechnisch is deze cast prima op orde, kan zijn door de bemoeienis van radiomaker Sander de Heer. O ja, ik ben een geboren en getogen Zeeuw.

2. Appie

Marc Adriani is de maker van de veelgeprezen cast Hitlers geheime tunnel. Maar hij heeft er nu nog een op zijn naam staan: Appie. Het luistert als een spannend hoorspel, maar het betreft een waar gebeurd verhaal over een overval op een AH in Oosterbeek met een slechte afloop in 1990. Marc gaat op zoek naar betrokkenen. Goed gemonteerd, kan ook niet anders, Marc is veelzijdig radiomaker. Voor de montage tekende ook Peter Kroon dus dan klopt het wel want, je verwacht het niet, Peter is technicus en radiomaker.

3. Keihard de beste

Lastig als je vak ook je hobby is, of andersom. Loop je gauw het risico vooral te luisteren naar podcasts die over je vak en je hobby gaan. In dit geval Keihard de beste. Audiospecialist Gert Jan de Vries tekent voor een zevendelige serie over audioprocessing, da’s een vak apart. Zet drie audiotechnici rond de tafel en gooi het onderwerp audioprocessing erop. Dan krijg je minstens zes uiteenlopende meningen. Uiteraard perfect gemonteerd met voorbeelden waar je oren van blijven rammelen.

4. De Goudschat van Serooskerke

Als je iemand in je omgeving “Hosternokke!” hoort roepen weet je, da’s ‘n Zeeuw. Toen ik nog een klein Sybje was sprak iedereen in mijn klas van de Mariusschool te Goes over een bijzondere vondst in 1966 van goudstukken in Serooskerke. Serooskerke ligt op Walcheren net als Zoutelande (meer hierover in mijn eerste tip). De Goudschat van Serooskerke gaat over drie boeren die ruim 1000 goudstukken vinden.,Een zesdelige serie over rijkdom, jaloezie en afgunst.

5. Radioreuzen

Er zijn meerdere casts over radio, zelf klus ik bij bij ‘Dit Was De Radio’ maar die laat ik buiten beschouwing, zo ben ik dan ook wel weer. Ik noem wel die van NPO Radio 5 presentator Bert Kranenbarg: Radioreuzen. Hij spreekt met radiomakers, presentatoren, vormgevers van regionaal tot nationaal. Opmerkelijk, eerder heette deze cast ‘100 jaar radio’, maar er bleek al een podcast met die naam te bestaan. Weet even niet meer op wiens naam die staat.

De podcast-tips van vorige week

Ook vorige week tipte een mediapersoon een aantal podcasts, die keer was de beurt aan Ruben van Haften. Lees zijn tips hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.