Richard Otto
Richard Otto Podcasts 15 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 5 podcast-tips van… Ruben van Haften

Podcasts zijn er te kust en te keur. Om je wegwijs te maken, laat mediaplatform Spreekbuis.nl wekelijks een mediapersoon zijn of haar favorieten selecteren. Met vandaag: de vijf favorieten van Ruben van Haften.

Ruben van Haften werkt als freelance radiomaker en is regelmatig te horen als presentator in de nacht van NPO Radio 1. Hier houdt hij uurgesprekken met de meest uiteenlopende gasten. Van wetenschappers tot ervaringsdeskundigen bij het nieuws.

De podcast-tips van Ruben van Haften:

1. Atlas

Atlas is een bijzondere en prettige wetenschapspodcast van de NTR. Elk thema duurt een paar afleveringen. Petra Grijzen interviewt wetenschappers en verslaggevers gaan op onderzoek uit. Ontzettend gaaf als je van verdieping houdt bij onderwerpen waar je nooit over nagedacht had. Vooral de serie over de rol en arrogantie van de mens in de evolutie is een grote aanrader.

2. In de ban van Rian

Ik ben erg fan van podcasts als De Deventer Mediazaak, podcasts over bizarre waargebeurde situaties. Omdat die al vrij bekend is (en terecht ook), wil ik graag een lans breken voor In De Ban Van Rian. Tubantia-journalist onderzoekt het leven en werkwijze van cyber-charlatan Rian van Rijbroek. In 2018 schoof ze aan bij Nieuwsuur om te praten over verschillende Ddos-aanvallen op Nederlandse banken. Hierbij werd ze door echte experts al snel ontmaskerd als leugenaar en fantast. Ondanks dit alles wist ze de macht te krijgen over het bedrijf van IT-miljonair Gerard Sanderink. Hoe kon dit gebeuren? Ik ben pas net begonnen in de podcast, maar val nu al van verbazing in verbazing. Ik zal verder niks spoilen, je moet vooral zelf luisteren.

3. Kind Kan De Was Doen

Op televisie kan ik me enorm ergeren aan Maxim Hartman, maar in deze podcast is hij op zijn sterkst. Maxim interviewt jonge kinderen over volwassen problemen. Hoe denkt een kleuter bijvoorbeeld over het lerarentekort of bio-diversiteit? In het tweede seizoen geeft hij ze ook nog een rapport waaruit blijkt welke rol ze later in de maatschappij gaan innemen, iets waar ze vaak niks van snappen. De podcast duurt hooguit een kwartiertje per aflevering, maar is snel, strak en bovenal hilarisch gemonteerd. Ik heb zelfs met een vriendin meerdere luistersessies gehouden, omdat we er beiden erg van genieten. Zeker aan te raden als je even uit een dipje wil komen.

4. Alledaagse Vragen

Stiekem zijn nutteloze vragen de leukste vragen. En die vragen proberen Elif, Ilan, Merel en Aron voor BNNVARA te beantwoorden in deze podcast. Hebben vliegen pijn als ze tegen het raam botsen? Mag een kindacteur zijn eigen horrorfilm zien? En hoeveel snoep wordt er gestolen bij de Jamin? Maar ook belangrijke vragen zoals wanneer Artsen Zonder Grenzen in actie komt of hoeveel CO2 er bij bosbranden vrijkomt, komen voorbij. Het luistert lekker weg en je maakt gelijk weer indruk bij de koffieautomaat. En het leukste: er verschijnt dagelijks een nieuwe aflevering!

5. Song Exploder

Deze Engelstalige podcast is speciaal voor de muziekfans. Ik ben een enorme muzieknerd, dus verslind deze. Hrishikesh Hirway praat met verschillende muzikanten over één van hun favoriete nummers uit eigen werk. Deze wordt vervolgens compleet ontleden, maar ook de geschiedenis van het nummer komt ter sprake. Het leidt tot verrassende gesprekken met artiesten als Björk, Black Pumas, Hozier en Jon Batiste. Aangezien er van alles wordt besproken, van pop tot filmmuziek (Hans Zimmer!), zit er ongetwijfeld iets bij wat je aanspreekt. En voor de lezers: er is ook een variant over boeken.

De podcast-tips van vorige week

Ook vorige week tipte een mediapersoon een aantal podcasts, die keer was de beurt aan Wais Shirbaz. Lees zijn tips hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.