Richard Otto
Richard Otto Podcasts 30 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 5 podcast-tips van… Mireille van der Werff

Podcasts zijn er te kust en te keur. Om je wegwijs te maken, laat mediaplatform Spreekbuis.nl wekelijks een mediapersoon zijn of haar favoriete podcasts selecteren. Met vandaag: de vijf favorieten van Mireille van der Werff.

Mireille van der Werff is freelance radioregisseur voor NPO Radio 1 en nauw betrokken bij trainersburo 2oftheguys, waarmee ze online en fysieke trainingen ontwikkelt, maakt en geeft, waaronder journalistieke trainingen, maar ook voor bedrijven die bijvoorbeeld graag een podcast willen maken.

5 podcast-tips van Mireille van der Werff

1. De Deventer Mediazaak

Voor mij is dit de onbetwiste nummer 1 op dit moment, deze podcast kan wat mij betreft zo opgenomen worden in het curriculum van de journalistieke opleidingen. Leerzaam op meerdere vlakken: hoe research je een onderwerp, waarom is het checken van je bronnen belangrijk en wat kan beeldvorming doen?

2. Oorlog in je Lichaam

Bijzondere serie van oorlogscorrespondent Hans Jaap Melissen over de kanker van zijn vrouw Sigrid. Beide ken ik via de Wereldomroep waar we alledrie gewerkt hebben in het verleden. Bij Sigrid werd tijdens de eerste lockdown borstkanker geconstateerd en Hans Jaap heeft daar deze serie over gemaakt. Hij combineert hun persoonlijke verhaal en zoektocht met een rondgang langs de medische wereld met de vraag of kanker een chronische ziekte kan worden. Leerzaam en mooi om naar te luisteren. De tweede serie is net uit, dus daar ga ik snel mee beginnen.

3. Jan en Christina

Fotograaf Jan Bannink maakte ooit een fotoserie in een Amerikaanse gevangenis en ontmoette daar Christina. Zij is veroordeeld vanwege de moord op haar 3-jarige dochter, maar Jan Bannink is ervan overtuigd dat die veroordeling onterecht is. Podcastmaker Katinka Baehr heeft Jan een jaar lang gevolgd in zijn pogingen om Christina vrij te krijgen met deze verhalende podcast-serie als resultaat. Ik heb samen met een collega een online training ‘Verhalende podcasts maken’ ontwikkeld en deze podcast is een prachtig voorbeeld van haar vakmanschap.

4. De plantage van onze voorouders

Het is opvallend, maar sinds deze geweldige podcast-serie er is, willen deelnemers aan mijn podcast-training graag zo’n soort podcast maken. Dat snap ik heel erg goed, maar als ik ze dan schets hoe groot deze productie is geweest, schrikken ze allemaal. Het is natuurlijk gewoon waar: dit is een prachtige podcast-serie die je niet alleen iets leert over de geschiedenis van ons slavernijverleden, maar je ook laat nadenken over inclusiviteit en de gevolgen van vooroordelen.

5. Mathilde’s Mysterie

Als laatste een guilty pleasure: ik ben dol op ‘crimi’podcasts, zoals bijvoorbeeld Radio 1– collega Lammert de Bruin maakt samen met Babs Assink. Echte whodunnit’s, maar dan in audio-vorm. Heerlijk! Wat ik heel opvallend vond bij deze serie over de dood van Mathilde Willink, is dat het veel langer geleden was dan ik dacht. Mathilde is in 1977 al dood in haar bed gevonden, ik was toen 4, terwijl ik echt het gevoel had dat ik het me kon herinneren en dat het dus ergens in de jaren 80 gebeurd was. Maar dat kan dus helemaal niet. Bijzonder hoe dat werkt in je hoofd.

De 5 podcast-tips van… Jolanda van Duyvenbode

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit zijn de 5 podcast-tips van… Mireille van der Werff
Sluiten