Manners.nl
Manners.nl Podcasts 8 jun 2021
Leestijd: 5 minuten

7 heerlijke EK Voetbal Podcasts ter voorbereiding op Oranje

Sinds de oefenwedstrijden tegen Schotland en Georgië zijn de verwachtingen rond het Nederlands Elftal behoorlijk getemperd. Neemt niet weg dat we als neurotische chauvinisten uitkijken naar het EK 2021. Officieel nog altijd EURO 2020, maar we vertikken het om in dat ellendige jaar te blijven hangen. Zeven leuke en dagelijkse EK Voetbal Podcasts om je tijdens EURO 2021 mee te vermaken.

Zeven jaar geleden, de laatste keer dat het Nederlands Elftal meedeed aan een groot eindtoernooi, waren er nog geen podcasts. Althans, niet in de mate van nu. Tegenwoordig zie je door de bomen het bos niet meer, maar wij proberen jou door het woud aan podcasts te gidsen.

EK Voetbal Podcasts tijdens EURO 2021

Vergeet tussen al het voetbal kijken door de komende tijd niet af en toe een ommetje te maken. Maak daar trouwens maar een fikse hike van, want de komende weken worden er uren aan voetbalnieuws en analyses voor je uitgerold. Onze favoriete EK Voetbal Podcasts op een rij. Laat het ons weten als we eentje over het hoofd hebben gezien.

1. EK Podcast – Algemeen Dagblad

De voetbalpodcast van het Algemeen Dagblad is tijdens het reguliere voetbalseizoen altijd de eerste die we op maandag luisteren. Aan de hand van stellingen wordt de speelronde doorgenomen, en dat is vooral leuk als Maarten Wijffels zich aan iets ergert. Voor en tijdens het EK is er nu dagelijks een uitzending van iets langer dan 20 minuten.

Presentator Etienne Verhoef praat je met verslaggevers Sjoerd Mossou en Maarten Wijffels dagelijks bij over het laatste nieuws uit het trainingskamp van Oranje. Daarnaast wordt ook al het andere nieuws rond het EK 2021 besproken. Vermakelijke kost tijdens een klein ommetje.

2. NOS EK-voetbalpodcast

De tweede podcast die we normaal gesproken luisteren op maandag is de NOS EK-voetbalpodcast. Arno Vermeulen praat daarin met de drie Jeroenen (Stekelenburg, Elshoff en Grueter), Arman Avsaroglu, Frank Snoeks en andere NOS-voetbalverslaggevers over het laatste voetbalnieuws. Maar voor het EK hebben ze het anders aangepakt.

De NOS EK-voetbalpodcast bestaat uit een serie zeer interessante en sfeervolle afleveringen over de EK’s waarop het Nederlands Elftal actief was. Daarbij worden vooral de minder bekende verhalen verteld. Dacht jij bijvoorbeeld alles wel te weten over het EK 1988? Dan heb je het mis. Het mooie aan deze podcast is dat de NOS natuurlijk aan een schat vol zeldzame geluidsfragmenten beschikt.

De gewone NOS Voetbalpodcast is overigens ook actief tijdens het EK. Hier wordt door dezelfde mensen het laatste nieuws besproken. Het aanstekelijke aan deze podcast is dat het allemaal betweters en pratende voetbalencyclopedieën zijn. Leuke discussies, dus. Daar komt natuurlijk bij dat Jeroen Stekelenburg als Oranje-verslaggever tijdens het EK 2021 dicht op het vuur zit. Ze zijn sowieso na iedere wedstrijd van het Nederlands Elftal te horen.

3. EK Daily (FC Afkicken)

Van doorgewinterde voetbaljournalisten naar de zolderkamerboys, zoals deze podcastmakers oneerbiedig wel eens worden genoemd. Maar dit is hoe een voetbalpodcast bedoeld is. Babbelen over voetbal, zoals jij dat ook met je vrienden doet. In dit geval met veel dossierkennis, maar ook met humor en zelfspot. De voetbalpodcast FC Afkicken, gepresenteerd door Neal Petersen, is normaal gesproken zo goed als dagelijks te horen met wisselende gasten. Voor en tijdens het EK is de podcast omgedoopt tot EK Daily.

Dagelijks bespreken Neal Petersen en Bruce Tol nu het laatste EK-nieuws en de beslommeringen rond Oranje. We noemden FC Afkicken eerder al in dit lijstje met onze favoriete voetbalpodcasts. Maak tijdens het EK vooral kennis met de heren en hun aanstekelijke conversaties over voetbal.

4. Neutrale Kijkers (en Niet-Neutrale Kijkers)

Deze podcast is ontstaan nadat de favoriete voetballanden van hosts Peter Buurman (Nederland) en Yordi Yamali (Turkije) zich beide niet kwalificeerden voor het WK 2018. Maar nu staan de makers voor een dilemma: hoe blijf je neutraal als je favoriete land wel meedoet? Nou, in eerste instantie door in twee uren tijd het EK op objectieve wijze in 2 uren tijd voor te beschouwen. In de onderstaande aflevering, een aanrader om in de stemming te komen, introduceren Peter en Yordi ieder deelnemend land. De graadmeter: is het land leuk voor de neutrale kijker. Om het neutraal te houden, behandelt Peter Turkije en Yordi Nederland.

Maar er is goed nieuws voor de vrienden van de show: tijdens het EK 2021 komt er een spin-off, bestaande uit bonusafleveringen van Niet-Neutrale Kijkers. Eindelijk gaan Peter en Yordi zonder enige vorm van objectiviteit los op hun eigen favoriete voetballanden. Lees hier hoe je die afleveringen kunt beluisteren.

5. Kick-off met Valentijn Driessen

Door naar de meest zure voetbalpodcast van Nederland. Af en toe wil je gewoon even horen hoe alles en iedereen wordt afgezeken. Heerlijk. Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf, Oranje-volger Mike Verweij en presentator Pim Sedee spuwen iedere vrijdag hun gal over alles wat met het EK 2021 te maken heeft. Daarnaast komen ze na iedere wedstrijd van het Nederlands Elftal met een speciale uitzending.

Luister de meest recente afleveringen hier of in een andere app terug. Die staan in ieder geval nog niet op Spotify.

6. De Derde Helft

‘Eredivisie-podcast met sterke analyse en slappe humor’. Zo omschrijven de makers van De Derde Helft hun eigen podcast. De komende maand kun je Eredivisie vervangen voor EK.

De Derde Helft heeft negentien ochtendshows en minimaal tien liveshows aangekondigd.

7. Warming Up met Humberto Tan

De laatste maar zeker niet de minste in het rijtje met EK Voetbal Podcasts is Warming Up. Hierin loopt Humberto Tan met wisselende gasten warm voor het langverwachte EK Voetbal van 2021. Wekelijks blikt de presentator terug op een historische EK-wedstrijd van Oranje.

Met onder anderen Andy van der Meyde, Ruud Gullit, Rafael van der Vaart en Wim van Rijsbergen bespreekt Humberto Tan mooie, maar ook pijnlijke voetbalverhalen uit de EK-geschiedenis van he Nederlands Elftal. Van het onvergetelijke penaltytrauma uit 2000 tot de EK-winst van 1988 en van de afgang in 2012 tot het EK-debuut van Oranje in 1976. Genieten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.