Metro en ANP
Metro en ANP Muziek 29 nov 2020 / 09:47 uur

Heb jij de kersthits al op staan? Kerstmuziek nog nooit zo vroeg populair

Het duurt nog een paar weken en dan is het alweer kerst. Klassiekers als All I Want For Christmas en Last Christmas worden normaal gesproken helemaal grijsgedraaid met de kerstdagen, maar dit jaar keerden de kersthits al recordvroeg terug in de hitlijsten.

De maand december is nog niet begonnen en toch worden kerstliedjes op Spotify nu al in groten getale gestreamd. Ook bij Sky Radio, aan het einde van het jaar steevast The Christmas Station, merken ze de verhoogde belangstelling in kerstmuziek.

Kerstmuziek is dit jaar veel eerder populair dan in voorgaande jaren.
Kerstmuziek is dit jaar veel eerder populair dan in voorgaande jaren. Foto: Colourbox

Sky Radio-baas Uunco Cerfontaine denkt dat mensen vanwege de coronacrisis meer dan ooit uitkijken naar Kerstmis. „Wij zien die trend ook. Zeker met dat rare jaar dat we hebben gehad, hunkert iedereen naar kerst, gezelligheid en een gevoel van sfeer”, zegt hij tegen het ANP.

Radio 10-dj Gerard Ekdom ziet ook de behoefte aan kerstmuziek bij zijn luisteraars. „Omdat we zo’n vervelend jaar hebben gehad is die behoefte eerder dan ooit begonnen. We snakken naar gezelligheid, lampjes, noem maar op. Het is een hang naar nostalgie”, zegt de dj. Hij heeft zelf zijn kerstboom ook al opgetuigd. „Het grappige is: vroeger werd je er op afgerekend als je er te vroeg mee begon omdat de sint nog in het land was. Dit jaar niet.”

Vervroegd kerstcadeau

„Dit jaar heeft emotioneel zo veel met ons gedaan”, gaat Gerard verder. „De manier waarop we met elkaar moeten omspringen, het gebrek aan warmte, genegenheid en vooral fysiek contact: we moeten het waarschijnlijk ook met de kerstdagen missen. Dan grijp je extra terug op nostalgie.”

We snakken naar gezelligheid, lampjes, noem maar op.
We snakken naar gezelligheid, lampjes, noem maar op. Foto: Pexels

Bij Sky werd eind september al vervroegd online en op DAB+ The Christmas Station ingezet. „Meteen hadden we 4000 luisteraars per dag, terwijl het nog mooi weer was. Vorige week zaten we al op bijna 20.000 luisteraars. Dat is dertig procent hoger dan in 2019″, aldus Uunco, die de cijfers als een vervroegd kerstcadeau verwelkomt. Hij hoopt dat de trend ook doorzet naar het hoofdstation, dat sinds deze week non-stop kerstmuziek draait.

Sneeuw uit speakers

„Normaal deden we eerst fiftyfifty en gingen we pas begin december helemaal om. Maar er is gewoon vraag naar. Via de mail en de app kregen we ontzettend veel berichten. Het leeft meer dan ooit”, ziet Uunco. December is voor Sky steevast de belangrijkste maand van het jaar. Vorig jaar trok het station in de kerstperiode bijna een miljoen luisteraars meer vergeleken met de rest van het jaar. „Er zijn mensen die nooit naar Sky luisteren en dan eens per jaar terugkeren, speciaal voor kerst.”

Bij Sky zit de kerstsfeer er in ieder geval goed in. „De sneeuw komt weer uit je speakers”, aldus Uunco. „We gaan vol gas. We weten het natuurlijk nooit zeker, maar ik denk dat we weer een knaller gaan krijgen dit jaar met kerst. Het is altijd al onze best beluisterde maand en ik heb het gevoel dat het nog beter gaat worden.”

Lees ook: 81-jarige Italiaan brengt serenade onder ziekenhuisraam stervende vrouw

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Heb jij de kersthits al op staan? Kerstmuziek nog nooit zo vroeg populair
Sluiten