Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Muziek 15 mei 2020 / 21:15 uur

Festival drive-in voor Nederland in voorbereiding: dansen in je auto

Een groep festivalorganisatoren willen het Belgische concept Beat Park nog deze zomer in Nederland introduceren. Zo vier je een festival drive-in in je auto.

Het idee achter het concept is een unieke festivalervaring waarbij muziekliefhebbers hun favoriete artiesten live kunnen zien optreden en dat alles volgens de regels van social distancing vanuit een eigen auto. Het concept gooit in België al hoge ogen en ook in het buitenland bleken gelijksoortige drive-in party formules succesvol. Er lopen momenteel gesprekken met meerdere locaties, waarbij men hoopt dat de eerste locatie recreatiepark Aquabest in Best zal zijn. Misschien hebben een aantal Nederlanders dan iets om naar uit te kijken, nu internet in tijden van social distancing onze beste vriend is.

Festival Best
Zo kan het er in Aquabest bij een festival ook uit zien, al is dit al weer jaren geleden. Foto: ANP / Piroschka van de Wouw

Een drive-in openlucht festival

Het idee is volledig ingericht op social distancing. Het concept kan het beste worden vergeleken met een drive-in openlucht bioscoop, maar in plaats van een film genieten bezoekers van een live concert- of festivalervaring. Auto’s worden voor een stage met een enorm scherm geparkeerd. De artiesten en dj’s geven live on stage het beste van zichzelf.

Woon je alleen, heb je geen auto en kun je in deze coronatijd niet zomaar bij vrienden instappen? „Helaas, helaas”, reageert een woordvoerder van de organisatie. „Fysieke distancing, daar moeten we ons aan houden, dus de auto is het middel om dat te realiseren. De organisatie wil fysieke wachtrijen echt voorkomen. Veel concerten kunnen straks wel worden gelivestreamd vanuit huis, dus dat is een optie voor de mensen zonder auto.”

Beats festival drive-in uit je autoradio

Via een lokale FM-frequentie of WIFI-signaal, kan het geluid via de autoradio worden afgespeeld. Net zoals bij een echte ‘mainstage’ zullen er naast een licht- en lasershow ook nog een dosis entertainment en typische festival-showelementen worden toegevoegd. Via een speciaal ontwikkelde app kan ook eten en drinken worden besteld dat tot bij je auto wordt gebracht. De levering en betaling gebeurt uiteraard contactloos.

drive-in coronatest
Drive-ins om het coronavirus te testen bestaan in Nederland al, zoals in Oss. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Jochem van Pelt, organisator van First Vision en uitbater van recreatiepark Aquabest: „Het wegvallen van de festivals deze zomer is een enorm zware klap voor de hele eventsector. Een zomer zonder enige muziekbeleving is voor ons, net als voor iedere muziekliefhebber en festivalganger, simpelweg ondenkbaar. We zijn heel enthousiast over dit concept en kennen de Belgische initiatiefnemers al jaren. Het is fijn om in deze bijzondere tijden over de landsgrenzen heen samen te kunnen werken aan een positief project.”

Alternatief platform

Rene Smeets, organisator van Minority Events: „We hopen alle betrokken instanties en de overheid te kunnen overtuigen dat onze plannen voldoen aan alle vereisten. Ze zijn samengesteld met de hulp van vakprofessionals op het gebied van beveiliging, crowd control en verkeer. Ook vanuit medisch oogpunt is alles kritisch onderzocht. Op deze manier bieden wij op de korte termijn dé oplossing om artiesten, poppodia en theaters een alternatief platform te bieden.”

Hoopvol afwachten

In Nederland gaan evenementen de hele zomer (tot eind augustus) sowieso niet door. Of en wanneer de eerste Nederlandse Beat Park locatie haar data en artiesten bekend kan maken – er is dus toch iets te doen is – zal nog even afwachten zijn op verdere richtlijnen van de overheid. De organisatie hoopt vanaf 1 juli van start te kunnen gaan. Aangezien het aantal kaartjes zeer beperkt zal zijn, kan je je nu alvast pre-registreren via de website: www.beatpark.nl.

Lees ook: Club opent drive-through met eten, drinken én strippers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Festival drive-in voor Nederland in voorbereiding: dansen in je auto
Sluiten