Kasper Hermans
Kasper Hermans Muziek 29 mei 2019 / 08:03 uur

Mist Dotan zelfkritiek? ‘Het is heel erg voor mij’

Het is dertien maanden geleden dat De Volkskrant het geheim achter veel succesverhalen van Dotan ontrafelde. De terminale fan die hij ontmoette na een concert in de Ziggo Dome, het onwetende meisje dat zijn muziek luisterde in het vliegtuig, terwijl hij ernaast zat. Het bleken uit de duim gezogen verhalen van Dotan en zijn trollenleger.

Met zo’n 140 nepaccounts belegerden Dotan en zijn management de social mediakanalen van onder andere radiostations. Hen er zo van overtuigend dat zijn platen meer en meer gedraaid moesten worden. Die luchtbel knapte dus ruim een jaar geleden. Aanvankelijk probeerde de zanger het nog te ontkennen en te stellen dat hij van niks wist, maar uiteindelijk gaf hij zijn betrokkenheid toe en verdween hij.

Numb

Na een jaar van overpeinzingen kondigde hij onlangs zijn terugkeer aan. De single Numb en de albumaankondiging volgden woensdagmorgen. „Het afgelopen jaar is veruit het moeilijkste jaar uit mijn leven geweest, maar ook het meest leerzame”, zo lichtte hij toe op social media. „Ik ben nog nooit zoveel gegroeid op persoonlijk vlak en heb daar de tijd voor moeten nemen. Sorry, dat ik in al die tijd niets van me heb laten horen, maar ik heb regelmatig alle berichten gelezen en wil iedereen daarvoor bedanken.”

Uiteindelijk bleek het maken van nieuwe muziek de beste remedie voor Dotan. „Het is een liedje wat ik schreef in een tijd waarin ik niets voelde en niet meer wist hoe het was om iets te voelen.. maar er wel alles aan wilde doen om daar weer te komen. Het is een wat ander geluid dan jullie van mij gewend zijn. Ik ben blij dat ik weer terug ben en kan niet wachten om weer het podium op te kruipen met veel nieuwe muziek.”

Direct on air

De meeste grote radiostations hadden weinig moeite om Dotan weer in de armen te sluiten en draaiden het nummer direct. Toch kan het op de sociale media uiteraard op veel sceptische reacties rekenen. Dat uit zich zowel in humor als mensen die inhoudelijk kritisch zijn op de veelbesproken comeback. Vooral het ontbreken aan zelfkritiek en het bekleden van de slachtofferrol is iets waar veel mensen over struikelen.

https://twitter.com/Geweten4/status/1133626889648726021

https://twitter.com/WoesteWouter/status/1133638888759660544

Daartegenover staan tal van fans, die stellen dat het tijd is om hem een tweede kans te geven. Het is immers niet zo alsof hij een terroristische aanslag heeft gepleegd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mist Dotan zelfkritiek? ‘Het is heel erg voor mij’
Sluiten