Erik Jonk
Erik Jonk Films & series 24 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Zenith II toffe serie voor het hele gezin met opvallend debuut voor dochter Barry Atsma

Met Zenith II begint er morgenavond een bijzondere jeugdserie op de Nederlandse tv (NPO 3). Een serie over een dorp vol robots of… misschien zijn die er toch niet. De reeks is bijzonder vanwege de cast vol bekende (ervaren) koppen, maar ook met een onbekende debutant met een bekende vader: Zoë Atsma.

Niet elke jeugdserie haalt Blik op de Buis. In deze Metro-rubriek bespreekt Erik Jonk nieuwe en opvallende programma’s van de reguliere omroepen en streamingdiensten. Zenith II haalt Blik op de Buis echter wel. Vanwege de genoemde cast, maar ook om het verleden.

Zenith II opvolger met een totaal nieuw verhaal

Want waarom heet de serie Zenith II eigenlijk? Omdat er al een Zenith was. Dat was in 2017, werd zeer gewaardeerd en beloond als Cinekid-prijswinnaar. Vijf jaar later zien we een totaal ander verhaal en ‘nieuwe’ acteurs, waardoor Zenith II zonder voorkennis te bekijken is. VPRO heeft er acht afleveringen van gemaakt, hapklare brokken van 25 minuten. Mocht je kroost aan het bingen slaan, dan is het wel nu.

Zenith II en een dorp vol robots

Zenith II draait om de 14-jarige Zoë Mulder (Josephine Arendsen). Wanneer haar vader (Henry van Loon) een nieuwe baan als schoolhoofd in zijn schoot geworpen krijgt, verhuist zij met haar ouders en broertje naar het vredige dorpje Berg & Bos. Balen natuurlijk, verhuizen naar zo’n suf dorp, maar al snel sluit zij vriendschap met Olivia (Zoë Atsma). In het dorp loopt ze de eigenzinnige tiener en uitvinder Max tegen het lijf (Raphael van den Andel), die haar vertelt over het duistere verleden van haar nieuwe woonplek. Ooit was Berg & Bos namelijk de thuisbasis van de inmiddels gesloopte Zenith-fabriek, waar levensechte robots werden gemaakt. En Max weet zeker dat de robots van toen nog bestaan en onder de mensen leven. Zoë vindt hem net een tikkeltje te bizar om vriendschap mee te sluiten, maar dat verandert als ze zelf oog in oog komt te staan met een robot.

‘Niet gewend van Nederlandse televisie’

Regisseur Joost van Hezik noemt zijn Zenith II ‘iets totaal anders dan alles wat we gewend zijn van Nederlandse televisie’. „De VPRO heeft ons de ruimte geboden een serie te maken die zich kan meten met het beste internationale aanbod en tegelijkertijd diepgeworteld blijft in het Nederland van nu.” Dat klinkt een beetje zweverig en daarmee zegt hij tussen de regels door dat we in eigen land niet echt volwaardige dingen maken. Maar nemen we deze grootspraak (of kant en klare marketingtaal) even voor lief: Van Hezik heeft van de serie absoluut iets moois gemaakt.

Zenith II VPRO serie Zoë Atsma
Is Zoë Atsma veranderd in een robot? Foto: Boris Suyderhoud

‘Kijk dan met je ouders’

Een waarschuwing van omroep VPRO is best schattig: ‘Onder de 9 jaar is het misschien te eng. Kijk dan samen met je ouders, of grotere broer of zus’. Het moet gezegd: het begin van Zenith II is meteen duister en spannend. Al snel is duidelijk dat er iets met de kinderen van Berg & Bos aan de hand is en misschien is dat inderdaad geen goede kost voor de allerjongsten als zij later op de avond onder hun dekbed kruipen.

Zenith II serie Jospehine Arendsen Zoë Atsma
Links vooraan Josephine Arendsen, naast haar Zoë Atsma. Foto: Boris Suyderhoud

Mooie cast voor Zenith II

Gaan we op deze plek nog meer over het verhaal vertellen? Nee (behalve dat het einde van de eerste aflevering bijzonder goed gekozen is). Daarmee geven we te veel weg. Wel nog een vermelding over de bijzondere cast. Josephine Arendsen schitterde vorig jaar al ‘als vriendin van’ in de film over Anne Frank. Na de bios verhuisde Mijn Beste Vriendin Anne Frank naar Netflix. De serie kent verder een mooi rijtje grote namen. Denk aan Henry van Loon en Sophie van Winden als vader en moeder Mulder, Horace Cohen, Imanuelle Grives en Jonas Smulders. En zelfs Lies Visschedijk doet. Zij is momenteel als geliefde hoofdrolspeelster in het afscheid van Soof te zien (Soof 3).

Maar extra leuk  is het debuut van Zoë Atsma, inderdaad de dochter van een van Nederlands meest gevraagde acteurs Barry. Voordat je begint te miepen over ‘vader regelt baantje, blabla, gaaaap’: Zoë Atsma is goed! Sprankelende verschijning, niets gekunsteld aan. Ja, die redt zichzelf wel. Zoë zal het misschien haten dat bij haar acteertalent haar pa er nog wel een tijdje zal worden bijgesleept, maar als zij zo doorgaat verdwijnt dat vanzelf.

Zenith II is op zondagavond om 18.10 uur bij VPRO op NPO 3 te zien (en natuurlijk terug te kijken via NPO Plus).

Blik Buis illustratie
Illustratie: Metro

Aantal blikken uit 5: 3,5 (4 voor gezinnen met kinderen / tieners).

Docu Laurent, het wonderkind: ‘Onze zoon wordt heel belangrijk voor de mensheid’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.