Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Relaties & seks 14 feb 2022
Leestijd: 7 minuten

Bente Fokkens over seksualiteit, zelfliefde, respect en grenzen: ‘Seks moet iets leuks zijn’

Zangeres en actrice Bente Fokkens (21) staat centraal in twee digitale lessen over seksualiteit en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De lessen zijn door Stichting KiKiD gemaakt voor leerlingen op middelbare scholen. Dit naar aanleiding van De Week van de Liefde, die op Valentijnsdag, van start is gegaan.

Bente Fokkens is in de lessen te zien met haar beste vriend Joël en praat met hem over onder andere (homo)seksualiteit, zelfliefde, respect, grenzen en wensen. Metro sprak met haar over de lessen, seksualiteit, zelfliefde en meer, zoals grensoverschrijdend gedrag waarmee zij zelf te maken kreeg. „Je blijft met je tengels van iemand anders af.”

De recente verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag rondom The voice of Holland maken duidelijk hoe belangrijk het is om aandacht aan dit thema te besteden. En zeker ook om daar al op jonge leeftijd mee te beginnen. KiKiD verzorgt al veertien jaar voorlichting over seksualiteit, respect, wensen en grenzen op school. De digitale lessen worden rondom De Week van de Liefde gepubliceerd. Eerder werd in verband met deze themaweek een peiling gepubliceerd door Rutgers en SOA Aids Nederland. Daaruit blijkt dat docenten vinden dat er te weinig aandacht is voor relationele en seksuele vorming in het voortgezet onderwijs.

Bente Fokkens vogelde haar eigen pad uit

Bente Fokkens deed in 2012 mee aan The Voice Kids en speelde de hoofdrol in de bioscoopfilm Kappen. In mei van het afgelopen jaar verscheen het nummer Nee is nee, een duet met zangeres Maan, en dat werd een groot succes. Met het nummer wilden en willende twee een steentje bijdragen aan de discussie rondom straatintimidatie.

Bente heeft haar pad zelf uitgevogeld: „Ik ben eigenlijk zelf op onderzoek uitgegaan. Omdat ik het op de middelbare school niet echt leerde. En mijn ouders en ik waren er altijd heel erg open over, dus ik kon er thuis goed over praten.” Bente vindt dat ze daarmee geluk heeft gehad. „Ik weet dat veel kids dat niet kunnen. Ik leerde ook veel door gewoon te kletsen met vrienden. Al was ik wel wat later hoor, ik weet dat er kids zijn die wat jonger zijn als ze beginnen aan dit soort dingen. Ik denk dat ik er relatief laat mee was.” Ze zwijgt even en voegt toe: „Nee, ik denk dat mijn leeftijd eigenlijk hartstikke normaal was. Ik was een jaar of 15, 16.”

Statement Bente Fokkens en Maan

Met het duet Nee is nee, wat Bente Fokkens dus samen met Maan zingt, maken de jonge vrouwen een duidelijk statement tegen intimidatie. Bente: „Ik denk dat het toeval is geweest dat ik me zo betrokken voel bij dit onderwerp, omdat ik er zelf dingen in heb meegemaakt en ik in deze entertainment-industrie zit.” Nee is nee is ontstaan uit een gesprek tussen de twee. „Het onderwerp was volop aanwezig in de media. We wilden ons steentje bijdragen aan het gesprek, juist omdat er een taboe omheen hangt.”

Bente vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren over deze onderwerpen durven praten: „De samenwerking met KiKiD voelde voor mij heel erg goed, juist omdat ik die belerende toon niet hoefde aan te slaan. Ik wil mijn steentje kunnen bijdragen, waar ik maar kan. Juist ook omdat je als artiest zijnde een soort voorbeeldfunctie hebt. Dat vond ik zelf als kind altijd al heel cool, als artiesten een mening over dingen hadden. Dan is het wat persoonlijker dan dat iemand gewoon in het nieuws komt of dat je er gewoon een les over krijgt. En daarom vond ik het heel nice om dit te doen.”

‘Seks moet iets leuks zijn’

Zelf heeft Bente Fokkens dus die voorlichting op school niet gehad. „Het woord voorlichting is ook weer zo ouderwets, haha. Maar gewoon, dat het zo bespreekbaar wordt. Ik vind dat seks iets leuks moet zijn. Ik heb zelf op de middelbare school alleen maar geleerd hoe je een kind op de wereld zet. En ik denk dat het veel meer is dan dat. We vonden het voor deze lessen wel belangrijk om alleen te praten over onze eigen ervaringen en niet op een belerend toontje iets uitleggen van ‘zo en zo moet je iets doen’. We praten echt vanuit onze eigen ervaringen om een gesprek open te gooien.”

In één van de video’s van de digitale lessen van KiKiD vertelt de actrice en zangeres over haar eigen ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. „Destijds ben ik daar eigenlijk niet zo goed mee omgegaan. Ik neem mezelf dat helemaal niet kwalijk, want het is nooit de schuld van het slachtoffer. Ik ben normaal best een pittig persoon, ik kan dingen best makkelijk van me afslaan.” Bente vindt dat ze daar geluk mee heeft: „Er zijn ook veel mensen die daar meer moeite mee hebben. Die avond had ik wat gedronken en daardoor kon ik de situatie in het moment niet zo goed van me afslaan. Dat nam ik mezelf een tijd kwalijk, maar op een moment dacht ik ‘Hoezo neem ik mezelf dat kwalijk? Mensen moeten met hun tengels gewoon van anderen afblijven’.”

Grenzen respecteren

Tegen jongeren wil Bente niet gelijk zeggen dat ze ‘erover moeten praten’: „Ik zou eigenlijk willen zeggen dat mensen naar elkaars grenzen moeten luisteren. De laatste tijd hoor je in de media veel dat erover gepraat moet worden, je voor jezelf op moet komen en het bespreekbaar gemaakt moet worden. Maar laten we vooral eerst beginnen bij het respecteren van iemands grenzen en probeer die grenzen van tevoren al aan te voelen. Ik snap dat er een grijs gebied is en er momenten zijn dat het moeilijk te beoordelen is of iets oké is, maar denk in die momenten aan consent. Vráág naar elkaars grenzen.” Wees het dus voor, pleit Bente Fokkens. „Ik denk dat het belangrijk is dat er altijd gesproken wordt over die grenzen en niet pas als iets zich al voorgedaan heeft. Laten we het voor zijn, en laten we van de term ‘seks’ iets leuks maken.”

Bente hoopt heel erg dat deze lessen een steentje bijdragen aan het gesprek en de aanpak. „Dat soort dingen zijn hartstikke belangrijk om een gesprek over te starten met jongens, met meiden, met alles ertussenin. Dat er een open sfeer gaat ontstaan.”

Beste vriend van Bente Fokkens

Bente vertelt niet in haar eentje over de onderwerpen en haar ervaringen. Haar beste vriend Joël is er ook bij. „Zijn bijdrage is echt wat ik wilde. We hadden een tijdje gekletst over de invulling van de samenwerking en toen gingen we nadenken over hoe we dit zo relaxed mogelijk konden maken.” Toen dacht Bente aan alle gesprekken die ze over deze onderwerpen heeft met haar beste vriend. „Ik denk dat we dit met z’n tweeën gewoon hartstikke goed kunnen bespreken. En dat is volgens mij ook veel leuker om naar te kijken. Het is vetter om het als gesprek te laten zien. Daarnaast heeft Joël een andere kijk en andere ervaringen dan ik, dus op die manier konden we elkaar goed afwisselen. Dat maakt het gesprek interessanter, breder en natuurlijk leuker.”

Bente had zelf liever betere seksuele voorlichting gehad op school. „Ik had het óók veel leuker gevonden als dat meer een gesprek zou zijn. Er moet denk ik veel veranderen. Pas de lessen aan, ga met je kind praten en ook andersom: ga met je ouders praten over dit onderwerp.”

Trots op het resultaat

Bente is erg trots op het eindresultaat. „We zijn heel erg dichtbij onszelf gebleven. En het is leuk om te zien hoe een gesprek tussen mij en Joël gaat. Het was een hele relaxte sfeer op de set en de mensen van KiKiD zijn echt toppers. We mochten de tijd nemen om het over bepaalde onderwerpen te hebben, zoals de seksuele geaardheid van Joël. Hij staat iets minder vaak voor de camera dan ik, dus ik snap dat dat voor hem een stuk spannender was. Maar dat ging super goed en de chille sfeer zie je echt terug op beeld.”

Ongemakkelijke betaalmomenten bij Valentijnsdag-date: ‘Betaal stiekem als je naar het toilet gaat’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.