Erik Jonk
Erik Jonk Films & series 9 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Bioscopen willen langer open: ‘We moeten door drie hoepels springen’

Bioscopen en filmtheaters willen langer openblijven om hun inkomsten op peil te houden. Ze stellen voor dat ze vanaf volgende week zaterdag niet meer om 17.00 uur ‘s middags de deuren hoeven te sluiten. De kassa’s van de bioscopen raken namelijk leger en leger en kunnen rond kerstmis wel wat euro’s gebruiken.

Volgens de branche kan langer openblijven prima. Dit omdat filmkijkers stilzitten en niet juichen of praten, terwijl de ventilatie in filmzalen altijd al goed in orde is geweest.

Bioscopen hebben drie coronamaatregelen

De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en Filmdistributeurs Nederland (FDN) stellen dat bioscopen nu „door drie hoepels moeten springen en dat is er één te veel”. De filmzalen moeten de QR-code van bezoekers aan de deur checken. Filmkijkers moeten op anderhalve meter afstand van elkaar laten zitten. Ten derde moeten de bioscopen tot nu toe ook om 17.00 uur dicht.

„Het is in de afgelopen twintig maanden gelukt om een groot deel van de kosten op te vangen, dus er is maar beperkt gebruik gemaakt van overheidssteun. Maar het recente stapelen van maatregelen houden we niet langer vol”, aldus de organisaties.

‘Dit gebeurt nergens anders in Europa’

NVBF en FDN zeggen dat nergens anders in Europa „zo’n combinatie van maatregelen” voorkomt. Als er één maatregel verdwijnt, kan de branche overleven met beperkte steun, stellen zij. „Door langer open te blijven, komen bezoekers in de kerstperiode ook meer gespreid binnen voor de noodzakelijke veilige afleiding waaraan juist nu dringend behoefte is.” De kerstvakantie is van oudsher een drukke periode voor bioscopen.

De bioscoopbranches beëindigen een vandaag opgesteld bericht: „Bioscopen zijn altijd een toegankelijk uitje geweest voor alle lagen van de bevolking en dit willen we graag zo houden. We bieden als branche de noodzakelijke veilige afleiding waar juist nu dringend behoefte aan is.”

Veel releases van films zijn overigens uitgesteld, maar sommige titels zijn juist wel gaan draaien. Welke? Dat kun je lezen in Metro’s Filmrecensie van de Week. Je vindt er onder meer House of Gucci en West Side Story.

Filmrecensie: Captain Nova heerlijk voor het hele gezin in bijna filmloze dagen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.