Erik Jonk
Erik Jonk Films & series 16 okt 2021
Leestijd: 6 minuten

Djamila met Misfit wereldwijd op Netflix: ‘Buitenlandse kwaliteit’

Dat Misfit populair is onder Nederlandse jongeren, dat wisten de acteurs en actrices natuurlijk allang. Maar dat Netflix de titel zou oppakken voor een serie van acht afleveringen die wereldwijd te zien is… Nee, dat never. Metro sprak erover met Djamila, op YouTube een grootheid onder de naam MeisjeDjamila.

Vandaag (16 oktober) is het zover. Na drie Misfit-films over de middelbare school Het Hoogland sinds 2017 is het nu tijd voor Misfit: De Serie. Julia en de andere buitenbeentjes van de school moeten het nu stellen met een nieuwe directrice (Georgina Verbaan). Die verbiedt de musical die in de maak is, omdat deze strenge Agnes de focus op discipline, hoge cijfers en heel veel studeren wil hebben. Het Hoogland moet een absolute topschool worden. Maar ja, Misfit heet niet voor niets Misfit: in het geheim wordt daarom aan de musical gewerkt en het nieuwe schoolsysteem wordt gesaboteerd.

Misfit ging al de grens over

De Misfit-films waren als remakes al te zien in Polen en Duitsland (daarin was een rol voor Sylvie Meis weggelegd). De Nederlandse serie is op Netflix echter ‘gewoon’ in elk land van de streamingdienst te zien. Dat zijn er… meer dan 190.

Voor Metro een goede reden om Djamila (29) te spreken. Dat moet via beeldbellen, want deze populaire dame woont in Texas in de Verenigde Staten. Al elf jaar. Daarmee bewandelde zij de omgekeerde weg als haar hoofdpersonage Julia. Zij kwam met haar ouders in de eerste film vanuit Amerika naar Nederland en werd daardoor – je raadt het vast – een buitenbeentje. Djamila is nu bekend als actrice. Oók bekend, beter gezegd. Zij zag als een van de eerste Nederlanders namelijk in wat YouTube voor haar zou kunnen betekenen. De teller van het aantal volgers van MeisjeDjamila staat op dit moment op 1,4 miljoen.

Haar Djamila in vele kleuren

Als Djamila achter haar laptop in beeld verschijnt, vallen meteen de vele kleuren in haar kapsel op. Ze heeft meegedaan aan een video-challenge en is zelf minder enthousiast dan de verslaggever. „Ik weet niet of ik er helemaal blij mee ben.” Maar goed, daar gaat niet over. Wel over haar en Misfit natuurlijk.

Realiseer je je dat het precies tien jaar geleden is dat je een Europese prijs (NextUp) van YouTube won? Je hebt een jubileum qua bekendheid te vieren.

Djamila: „Is dat echt tien jaar geleden? Oh wow, ja het klopt. Maar eigenlijk ben ik nog langer op YouTube actief, want ik ben in 2008 begonnen. Al was het toen wat meer hobby dan het nu is. Vanaf 2011 werd het serieus.”

Gefeliciteerd met Misfit op Netflix.

„Dankjewel. Superleuk en hartstikke spannend.”

Wat dacht je toen je het hoorde, het zal wel voor Nederland en België zijn?

„Ja, eerlijk gezegd wel. De eerste twee films staan wereldwijd, maar de laatste niet. Dus ik dacht dat dat laatste met de nieuwe serie ook wel het geval zou zijn. Maar het is ‘iets’ groter geworden dan ik had verwacht.”

Jij bent door je YouTube-kanaal hoge kijkcijfers gewend. Maar zorgde dit nieuws toch even voor een wow-moment?

„Zeker. Ik ben eerlijk gezegd nog altijd onder de indruk als een van mijn video’s het goed doet. Dat blijft gaaf. Ik vind het leuk om met dingen naast YouTube te doen, want daar ben ik dagelijks al mee bezig. Dat een van die dingen dan wereldwijd op Netflix komt, is heel bijzonder.”

Misfit Djamila Jolijn Henneman
Djamila en Jolijn Henneman. Foto: Netflix

Wie weet wat het voor je betekent, nu je in Amerika woont.

„Je weet het niet hè? In Nederland gaat het goed, maar wat ik verder kan verwachten… ik verwacht er gewoon niet te veel van.”

Djamila en muziek

Je maakt ondertussen ook zelf muziek. Blijf je dat voortzetten?

„Muziek is eigenlijk altijd mijn eerste grote liefde geweest. Het was ook de reden dat ik met YouTube ben begonnen. Later ben ik met andere dingen in dat kanaal gerold. Door de Misfit-films werd de muziek wat minder, maar ik ben weer met nieuw werk begonnen. Dat staat inmiddels niet meer op een laag pitje, maar op een middelpitje. In de komende jaren wil ik muziek maken weer serieus oppakken.”

De middelbare school, je best moeten doen bij je opleiding, tienerproblemen en een musical, daar kan iedereen zich in herkennen. Logisch dat Netflix Misfit daarom in elk land uitbrengt?

„Door die onderwerpen zijn de films ook zo’n groot succes geweest, denk ik. Buiten dat het universeel is, vallen ook de manier van filmen, het gebruik van kleuren en de manier van acteren op. Dat is als ik dat kan inschatten best vernieuwend voor Nederland. Als Amerikaanse vind ik persoonlijk dat Misfit een buitenlandse kwaliteit heeft.”

Georgina Verbaan en Misfiti

En er kwam met Georgina Verbaan nog een acteer-kanon bij.

„Ja! Ik kende haar van tv en films, maar verder nog niet. Het was heel leuk om met haar te spelen. Door corona konden we niet vaak met elkaar in gesprek gaan, dat was wel jammer. Georgina is bijzonder. Je zou denken dat als je zoveel als haar geacteerd hebt, je misschien een beetje laks kunt worden in wat je doet. Maar zij niet. Georgina is pietepeuterig op alles, op een positieve manier. Dat vind ik top.”

Misfit Netflix
Leerlingen van Het Hoogland moeten in de serie aan de bak. Foto: Netflix

Nu Misfit over een musical gaat: waarom is het nog geen musical eigenlijk. Daar leent het zich toch uitstekend voor?

„Zeker, zeker. Ik weet dat er ook gesprekken met meerdere producenten over zijn geweest, maar toen kwam corona. Wie weet komt het nog. Of ik er dan bij ben weet ik nog niet. Ik denk dat ik er een te lange tijd voor in Nederland zou moeten zijn. Op dit moment denk ik: mwah.”

Nu je in Texas zit, heb je vast niet iets van een welverdiende première?

„Die is er wel, maar ik kan er dus jammer genoeg niet bij zijn. Zaterdag is er een première op het Cinekid-festival. En er is een Misfit TikTok-museum. Dat laatste is eigenlijk alles wat ik er over kan vertellen.”

Ga je zaterdag in spanning zitten afwachten wat de Netflix-kijkers van Misfit vinden?

„Natuurlijk! En ik houd op mijn TikTok-kanaal een eigen mini-première. Zo kan ik het zelf vieren, samen met de fans natuurlijk.”

Misfit Djamila Bente Fokkens
Djamila en Bente Fokkens. Foto: Netflix

Netflix Tik Tok-museum

Misfit is vanaf 16 oktober op Netflix te zien. Naast Djamila en Georgina Verbaan zijn onder meer Bente Fokkens, Niek Roozen, Jolijn Henneman, Fenna Ramos, Britt Scholte en Buddy Vedder.

Het tijdelijke museum waarover Djamila sprak is een Netflix Tik Tok-museum op wielen, speciaal voor de Misfit-fans. In de herfstvakantie rijdt een gigantische Misfit-bus naar Amstelveen (Stadsplein, 20 oktober), Maastricht (Markt, 26 oktober) en Den Haag (Drievliet, 27 oktober). Bezoekers worden in de mobiele experience verwelkomd met een persoonlijke boodschap van Djamila.

Liefde Zonder Grenzen heel goed te doen, met dank ook aan een volle bioscoop

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Djamila met Misfit wereldwijd op Netflix: ‘Buitenlandse kwaliteit’
Sluiten