Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 1 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Filmproducent, schrijver en acteur Burny Bos (79) overleden

Filmproducent, schrijver en acteur Burny Bos is vrijdagochtend op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft producent Phanta Film namens zijn familie bekendgemaakt. Bos overleed in zijn woonplaats Amsterdam aan de gevolgen van kanker.

Bos gold de afgelopen decennia als een van de belangrijkste producenten in de Nederlandse film- en televisiewereld. Voor de AVRO-radio maakte hij in de jaren zeventig programma’s als Ko de Boswachtershow en Radio Lawaaipapegaai. Toen hij afscheid nam van de radio, ontving hij een Zilveren Reissmicrofoon voor zijn grote bijdragen aan dit medium.

Hij was van 1984 tot 1989 hoofd van de jeugdafdeling van de VPRO. Onder zijn leiding werden iconische programma’s gelanceerd zoals Villa Achterwerk, Rembo & Rembo en Theo en Thea. Voor zijn verdiensten werd hij uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar. In 1986 stond hij mede aan de wieg van het jeugdfilmfestival Cinekid. Daarna besloot Bos zijn geluk te beproeven als producent van speelfilms.

Gouden Kalf

Bos was met zijn eigen productiehuis vanaf eind jaren negentig verantwoordelijk voor bioscoopsuccessen als Abeltje, Minoes, Het Zakmes, Het Paard van Sinterklaas en Pluk van de Petteflet. Voor veel films schreef zijn dochter Tamara het scenario. Bos zelf publiceerde in zijn leven ook tientallen jeugdboeken, waaronder Mijn vader woont in Rio, Knofje en Oma Fladder. Van deze drie titels maakte hij zelf ook een film en twee tv-series.

Bos won een aantal Gouden Kalveren voor zijn films en werd in 2014 bekroond met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs om zijn grote verdiensten voor de filmwereld te eren. Het festival Cinekid zette Bos in 2022 nog in het zonnetje en vertoonde daar een groot deel van zijn film- en televisiewerk.

Asbest

De producent werkte op het moment van zijn dood nog aan meerdere projecten, waaronder een animatiefilm gebaseerd op de boeken van Dikkie Dik. Deze film moet medio 2024 in de bioscopen te zien zijn. Het is de bedoeling dat er daarna nog meerdere Dikkie Dik-films komen.

Bij Bos werd twee jaar geleden asbestkanker geconstateerd. Hij kreeg de kanker vermoedelijk al decennia geleden, doordat hij toen een keer met asbest in aanraking kwam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Reacties