Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 15 jun 2023
Leestijd: 11 minuten

Tirsa begon als stagiaire op Pinkpop en is er nu de festivalmanager: ‘Een leven zonder Pinkpop… nooit’

P!NK, Robbie Williams en The Red Hot Chili Peppers zijn er dit weekend als headliners op de 52ste Pinkpop bij. En namen als The War on Drugs, Niall Horan, The Script, Queens of the Stone Age, Ellie Goulding, Goldband en Machine Gun Kelly van morgen tot en met zondag net zo zeer. Voor wie dat zeker ook geldt, is Tirsa Creusen, een Limburgse met een bijzonder verhaal. Als kind bedacht zij dat Pinkpop haar plan A zou worden, zonder plan B. En dat lukte.

Tirsa Creusen (32) is geboren en getogen in Brunssum, niet eens overdreven gesteld op loopafstand van het Pinkpop-walhalla Megaland in Landgraaf. Op en top Limburgse dus? Nou en of, geeft zij via een videoverbinding vanuit een cabin op het festivalterrein in opbouw toe. „Ik houd van Rowwen Hèze, van Limburgs bier en ben zo’n echte bourgondiër die houdt van het verenigingsleven en carnaval. Echt een echte Limburgse.”

8-jarige Tirsa zat vast in een Pinkpop-bouwhek

Je liep in 2011 al stage bij Buro Pinkpop, maar wat is jouw geschiedenis met het festival precies? 

Tirsa Creusen: „Op heel jonge leeftijd ging ik met mijn ouders altijd wandelen in de buurt van Pinkpop. In 1999, ik was toen 8, trad Robbie Williams op, net als dit jaar. Toen ben ik met mijn hand aan een bouwhek blijven hangen. Er ontstond wat paniek en toen ben ik backstage beland om die hand te laten verbinden. Omdat het best ernstig was moesten we wachten op een ambulance. Ik zag toen hoe het er backstage uitzag en toen besloot ik al: daar wil ik later zijn, daar wil ik iets gaan doen. Echt zo’n ‘later als ik groot ben-gevoel’. Vanaf mijn 12de, de leeftijd waarop het was toegestaan, bezocht ik Pinkpop als bezoeker op het terrein zelf. Toen ik wat ouder was speelde ik in bandjes, maar ik vond het organiseren rond het bandje eigenlijk veel leuker dan het spelen zelf.”

‘Komende vrijdag solliciteren’

„Jan Smeets deed als project toen ook stichting Kunstbende Limburg, een talentontwikkelingstraject. Mensen op de planken worden er ontwikkeld, maar ook ‘erachter’. Daar werd ik vrijwilliger en ik ging er stage lopen. Wat ik zeker wist: ik ben nu bij Pinkpop, maar Pinkpop is ook mijn einddoel. Vanaf toen ben ik onderaan de ladder begonnen. Ik heb alle shirts geteld, ik heb maaltijdbonnen ingenomen. In 2013 belde Jan dat er een staflid zou stoppen en of ik die plaats wilde innemen. In die tijd werkten er voor Jan Smeets maar drie mensen vast, dus dat was de kans. Jan zei: ‘Vrijdag moet je bij me solliciteren.’ Ik ging en mijn studie International media and entertainment management heb ik later ook nog kunnen afronden.”

Pinkpop P!NK
P!NK tijdens een vorig bezoek aan Nederland: het Malieveld in Den Haag. Foto: ANP / Paul Bergen

32 jaar en je hebt je 10-jarig werk-jubileum er voor één baas allang al op zitten…

„Ja, leuk toch? Er werken echter een paar mannen voor Pinkpop die er al veel langer werken dan dat ik besta. Maar ik ben er vooral trots op dat ik helemaal onderaan die ladder begon. Lang heb ik op de crewafdeling gezeten, maar sinds 2019 ben ik extra taken gaan oppakken. Ik voelde me klaar voor een grotere stap en ben toen festivalmanager geworden. Niet lang daarna kwam corona. Daar moeten we maar niet te lang meer bij stilstaan, maar toen hebben we wel mooi de tijd gehad om Pinkpop verder te ontwikkelen.”

Leven zonder Pinkpop…

Kun je je nog een leven zonder Pinkpop voorstellen? 

„Nee, nooit. Nooit van m’n leven. Dit moest ik doen, hier zou ik zijn. Ik heb ook nooit een plan B gehad, ondanks dat iedereen tegen me zei dat dat verstandig zou zijn. Plan A is gelukkig gelukt en het hele Pinkpop-team voelt inmiddels als familie moet ik eerlijk zeggen. Pinkpop is niet alleen werk. Mijn directe collega Niek Murray (Metro sprak hem vorig jaar over het eerste jaar zonder Mr. Pinkpop Jan Smeets) zie ik niet alleen op kantoor, maar vaak ook in de avonduren of in het weekend. We delen leuke dingen en ook minder leuke dingen. Werk en privé lopen hier dwars door elkaar en dat gaat hartstikke goed. Nee, een leven zonder Pinkpop wil ik echt niet. Nooit.”

Wat een vreselijke corona- en Pinkpop-loze jaren moet jij dan hebben gehad.

„Laat ik zeggen dat ik een kleine identiteitscrisis heb gehad. Wij staan altijd aan, zijn altijd aan het werk en zijn met leuke dingen bezig. Toen alles stil viel, vroeg ik me wel even af wie ik nu eigenlijk zonder mijn werk ben. Gelukkig zijn we Pinkpop in die jaren zoals gezegd gaan doorontwikkelen voor de toekomst. Daar konden we de rust en de ruimte voor pakken. We probeerden er maar het positieve van in te zien.”

Het werk van een festivalmanager

Pinkpop duurt maar een paar dagen, zou je met een knipoog kunnen zeggen. Kun je uitleggen wat een festivalmanager een heel jaar doet?

„Haha, die vraag stellen mijn vrienden en familie nou ook altijd. ‘Wat doe je de rest van het jaar dan?’ In Jip en Janneke-taal zeg ik dan dat we dat hele jaar werken aan de grote lijnen van het festival. Daarbij bouwen we een stad op die twee keer zo groot is als Landgraaf zelf. Daar moeten nogal wat voorzieningen voor geregeld worden hè? Op praktisch gebied, voor de veiligheid… daarbij hoort dat we altijd weer nieuwe dingen bedenken en daar ontwerpen en tekeningen voor maken. En ervoor zorgen dat 7000 medewerkers tijdens die drie dagen aan het werk zijn en weten wat ze moeten doen en de goede antwoorden aan de bezoekers kunnen geven. Nieuwe festivaltrends bekijken en innoveren is ook belangrijk, met Pinkpop 2.0 zoals wij dat noemen, houd ik me graag en veel bezig. Als ik het hele jaar goed bezig ben, heb ik in de ideale situatie tijdens Pinkpop zelf niets te doen.”

Cup to cup op Pinkpop

Als het om innoveren gaat, dan speelt duurzaamheid bij Pinkpop de laatste tijd een grote rol. Wat is er dit weekend nieuw?

„De belangrijkste vernieuwing is het cup to cup-systeem. Die is deze week bij Bruce Springsteen, die op het Pinkpop-terrein optrad, uitgerold en zo getest. Vanuit de overheid is het vanaf 2024 verplicht om een hoog percentage single use plastic-bekers te recyclen. Elke bezoeker krijgt bij de ingang een muntje en daarvoor krijg je bij de bar een beker met wat je bestelt. Wil je niet meer, dan houd je je beker bij je. Of je levert hem weer in bij de bar of Recycle Zone en krijgt weer een muntje terug. Zo zorgen we ervoor dat we de bekers ook allemaal terugkrijgen om te recyclen.”

Daar gaat het aloude beeld van studenten die het hele weekend op een festival bekertjes struinen om drankbonnen te scoren…

„Ja, als het goed is wel en dat is niet anders. We krijgen er wel een schoon een leeg veld zonder rommel voor terug, heel veel waard wat ons betreft. Bij Bruce Springsteen ging het in elk geval helemaal goed, dus dat moet op Pinkpop ook lukken.”

Pinkpop zonder Mr. Pinkpop

De naam Jan Smeets (organisator vanaf 1970 tot en met de één-na-laatste editie) is een paar keer gevallen. We vragen het je voor het laatst hoor, maar mis je hem? Hoe was de eerste Pinkpop zonder Jan? 

„Hij wandelt nog regelmatig ons kantoor binnen hoor, haha, dus ik zie hem nog. Zoals bij Bruce Springsteen, dan zit hij gewoon vooraan. Ik heb super veel respect voor Jan Smeets, laat ik dat voorop stellen. Hij heeft me letterlijk uit de schoolbanken geplukt en me de kans gegeven ervaring op te doen. Dat was me binnen geen enkel ander bedrijf op die manier gelukt. Zonder dat je kaders hebt gooit Jan je in het diepe en je mag het zelf gaan uitzoeken. Daardoor loop je tegen muren op, je maakt fouten en dat is zeker niet slecht. Wat dat betreft heb ik qua persoonlijke ontwikkeling veel aan Jan Smeets te danken.”

Mister Pinkpop Jan Smeets
Jan Smeets neemt na 50 jaar afscheid van Pinkpop Afbeelding: ANP

‘Jan zei vaak A en dan dacht ik al B’

Tirsa Creusen heeft ook een ‘máár’. Geen ernstige hoor: „We schelen zo’n 45 jaar, da’s duidelijk. Jan zei vaak A en dan dacht ik al B. En social media aan hem uitleggen, geen beginnen aan. Ik maak graag keuzes en dingen die ik bedenk, ontwikkel ik graag door. Daar waren we het vaak niet over eens, voor Jan was zijn Pinkpop al zo goed als uit-ontwikkeld. In 2019 sloot Armin van Buuren af en hadden we daarvoor The Cure, zonder ander programma. Ik werd net wat brutaler en bedacht toen de silent disco voor al die mensen die The Cure niet zo leuk vinden en zich twee uur lang zouden vervelen. Jan vond het he-le-maal niks. Gelukkig werd die silent disco een groot succes en ik heb Jan er natuurlijk naartoe gehaald. Toen vond hij het ook prachtig. We zijn vaak naar allerlei optredens op pad geweest en we hebben daarbij heel veel en hard gelachen. Wij hebben ook een zelfde voorliefde voor friet, dus eens in de zoveel tijd gaan we samen goeie friet eten.”

Perfect festivalweer in het vooruitzicht

Wat voor Pinkpop 2023 gaan we in jouw woorden tegemoet?

„Ik hoop gewoon op een hele fijne editie met een goede temperatuur. Vorig jaar was het veel te warm. Nu krijgen we een lekker zonnetje en geen regen. Zelf vind ik dat ook heerlijk en zo kun je met leuke kleren aan naar Pinkpop komen. Daarnaast denk ik dat we drie hele mooie headliners hebben. Zelf ben ik erg benieuwd naar P!NK. Ik heb haar zelf ooit als Pinkpop-bezoeker gezien. Het jaar weet ik echt niet meer, maar toen vloog ze over het publiek. Verder wil ik wijzen op Stage 4. Daarop staan de wat minder bekende namen, maar dat vind ik zelf erg leuk. Samenvattend hoop ik dat het voor iedereen een mooi feestje wordt, met allemaal gezellige mensen.”

Oude mannen-bands

P!NK is een fijne uitzondering, maar de grootste festivals in Europa worden qua headlines vaak nog gedomineerd door de heren, om maar niet te spreken van ‘oude mannen-bands’. Is dat simpelweg een kwestie van aanbod en wat vind je daarvan?

„Weet je wat ik vind? Op Pinkpop zie je gewoon de grootste acts die er zijn. Of het dan een man of een vrouw is, dat maakt me persoonlijk niet zoveel uit. Dat er drie dagen lang 70.000 mensen op dat veld staan, vind ik veel belangrijker. En dat die mensen genieten. In het verleden waren er veel meer mannelijke artiesten hè, dat moeten we niet vergeten. Wie weet verandert dat in de toekomst met namen als Taylor Swift of Billie Eilish.”

Over die 70.000 gesproken: als ik het goed zie kan ik nog een kaartje kopen voor alle drie de festivaldagen. Andere festivals zijn soms binnen 5 minuten helemaal uitverkocht. Maakt Pinkpop zich daarover zorgen? Of is dat vaker het geval en business as usual?

„Dat laatste. Ik hoor dat vaker en moet dan lachen. Veel mensen weten denk ik niet dat Pinkpop in 2014 voor het eerst in één klap uitverkocht was. En dat lag aan The Rolling Stones. Pinkpop heeft heel veel plek, dus dit is normaal. Of beter eigenlijk: alle drie de dagen zullen dit jaar druk zijn, dus we hoeven ons echt geen zorgen te maken. Vaak is het zo dat er één mindere dag is, maar dat is nu niet het geval.”

Pinkpop-tips van Tirsa

Maak voor Pinkpop-gangers eens een spoorboekje met vijf dingen die we volgens Tirsa Creusen móeten zien? 

„Dan zeg ik meteen P!NK, omdat ik daar zelf zulke goede herinneringen aan heb. Volgens mij gaat ze alleen maar hits doen. OneRepublic lijkt me heel erg tof. Dan ben ik ook benieuwd naar Madoux, die als onze Limburgse trots de Tent Stage opent. Die zou ik zeker gaan kijken. Als vierde, daar is ie weer, de silent disco. Die gaan we hélémaal op de kop zetten en is een area waar je geweest moet zijn. Mijn eigen achtergrond is poppunk en punkrock, dus als laatste tip ik Electric Callboy: lekkere harde gitaren.”

Tot slot, wat is je favoriete festival? Pinkpop mag niet!

„Haha, okay. Ik ben trouw bezoeker van de Zwarte Cross.”

Ga voor het laatste nieuws over Pinkpop (of voor de laatste kaarten) naar de website van het oudste festival van Nederland.

Een KISS goodbye of het zoveelste afscheid van een legendarisch rockkwartet?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.