Judith Tielemans
Judith Tielemans Entertainment 24 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Recordaantal bezoekers ADE: ‘Enorm veel behoefte aan nachtleven na corona’

De afgelopen editie van Amsterdam Dance Event (ADE) heeft een recordaantal van 450.000 unieke bezoekers getrokken. Dat maakte de organisatie vandaag bekend. Daarnaast werd bekend dat het evenement volgend jaar van 18 tot en met 22 oktober wordt gehouden. Bij de editie van 2019, de laatste reguliere ADE voor de coronapandemie, werden meer dan 400.000 bezoekers uit 146 landen verwelkomd.

In Amsterdam werden vijf dagen lang op tweehonderd locaties meer dan duizend dance-evenementen en -initiatieven georganiseerd. Op het programma stonden meer dan 2500 artiesten en sprekers, onder wie Martin Garrix, Armin van Buuren, Afrojack, Tiësto, Lucas & Steve en Diplo.

‘Enorm veel behoefte aan ontdekking in de nacht’

De directeuren van het festival merken dat er na twee jaar afwezigheid vanwege corona „enorm veel behoefte” is aan „ontdekking in de nacht”. „Voor corona nam iedereen voor lief dat het nachtleven voor iedereen toegankelijk was. Het nachtleven was er en daar kon je naartoe”, zegt Jan Willem van de Ven. „Daarom is het nachtleven volgens een van de twee directeuren nooit bestempeld als „elementair voor ieders ontwikkeling”. „Doordat corona toesloeg, hebben een hele hoop mensen heel lang niet die ontwikkeling op dat vlak kunnen doormaken. Toen is het besef gekomen dat het nachtleven een belangrijk onderdeel is van mensen.”

Van de Ven merkt dat mensen het ADE nu „niet voor lief nemen”. „Mensen zijn echt enthousiast en blij dat er weer een volwaardig ADE is. Dat is heel tof.” Door de meer dan zeshonderd evenementen die ADE telt, was er volgens de tweede directeur, Meindert Kennis, „voor ieder wat wils”. „Dat is het mooie aan ADE. Het heeft zo veel verschillends te bieden voor zo veel verschillende mensen.”

‘ADE druk, maar goed verlopen’

De gemeente Amsterdam laat via een woordvoerder weten „trots” te zijn dat deze editie van ADE „over het algemeen goed is verlopen”. „Het was druk, maar beheersbaar. Er volgt nog een evaluatie, maar het eerste beeld is gewoon goed.”

Wel werden er dit weekend tientallen telefoons gestolen, waarvan de politie vermoed dat dit is gebeurd tijdens ADE. Overigens werd een 28-jarige dader wel aangehouden in Leiden. De man had tientallen gestolen telefoons op zak. De politie denkt dat de toestellen zaterdag zijn gestolen tijdens het Amsterdam Music Festival in de Johan Cruijff ArenA, onderdeel van ADE. De politie roept mensen van wie tijdens het feest een telefoon is gestolen op om zich te melden.

Tientallen gestolen telefoons terecht

Martin Garrix, die zaterdag optrad tijdens Amsterdam Music Festival, zei dat „er geen plek zoals thuis is”. Dat schreef Garrix op Instagram bij een reeks foto’s van het optreden dat hij zaterdag gaf.

Het Metro-panel over de stelling: ‘De dappere vrouwen van Iran verdienen meer politieke steun uit Europa’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Recordaantal bezoekers ADE: ‘Enorm veel behoefte aan nachtleven na corona’
Sluiten