Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeding 15 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Opvoedvraag: ‘Mijn kleindochter (8) is ontzettend verlegen, hoe kan ik haar helpen?’

Kinderen opvoeden gaat soms gepaard met lastige situaties en ouderlijke zorgen. Daarom beantwoordt Lisa van den Akker, hoofdredacteur van J/M Ouders én moeder van vier kinderen, wekelijks speciaal voor Metro een opvoedvraag van ouders. Deze week een vraag van Rita: „Mijn kleindochter (8) is ontzettend verlegen, hoe kan ik haar helpen?”

Hoe los je dat op? Lisa schiet te hulp.

Opvoedvraag: ‘Mijn kleindochter (8) is ontzettend verlegen, hoe kan ik haar helpen?’

„Hallo Lisa, Omdat ik een heel lieve kleindochter heb, wil ik graag je raad om haar te helpen. Ze is 8 jaar en ontzettend verlegen. Misschien is verlegen niet het juiste woord, want zodra ze iemand kent en vertrouwt is ze een spraakwaterval. Ze heeft het alleen heel moeilijk met een eerste contact. Zo ook om nieuwe vriendjes en vriendinnetjes te maken. Als zij de eerste stap zetten is het oké, maar omgekeerd lukt dat niet. Nu hebben we haar eindelijk zo ver gekregen dat ze op dansen zit en dan zie je hoe ze opfleurt omdat ze die stap heeft gezet. Dan geniet ze er zó van. Ik zou haar zo graag helpen, vooral omdat ik weet wat het is, want ik was ook zo. Heb je raad voor mij?

– Liefs, Rita”

Het antwoord

„Hai Rita,

Verlegen zijn is soms lastig, daar weet ik alles van. Als kind was ik erg verlegen en mijn zoon is precies zo. Als ouder, of in jouw geval als grootouder, kan het moeilijk zijn om je (klein)kind zo te zien worstelen. Je wil ze helpen om uit hun schulp te kruipen, maar hoe doe je dat?

Ten eerste is het belangrijk om je te beseffen dat er niets mis is met verlegen zijn. Oké, het is op sommige momenten misschien lastig, maar heel extraverte kinderen hebben weer moeite met andere situaties. Verlegen zijn is dus niet erg. Sterker nog, verlegen kinderen zijn vaak heel empathisch.

Benader de verlegenheid van je kleindochter dan ook vooral op een positieve manier. Benadruk niet wat je kleindochter niet durft, maar probeer haar op een positieve manier aan te moedigen. Je kan haar stimuleren om uit haar comfortzone te stappen door te oefenen in een voor haar veilige omgeving. Bijvoorbeeld een speeltuin in de buurt die ze goed kent en waar het rustig is. Dwing haar niet om interacties aan te gaan, maar probeer een adviserende rol aan te (blijven) houden. Laat haar eerst gewoon zelf spelen, want zodra ze zich op haar gemak voelt zal ze misschien vanzelf in contact komen met andere kinderen. Je kunt haar eventueel een handje helpen door te zeggen: ‘Misschien wil dat meisje even met je overgooien’, maar push het niet te veel.

Wat je wel kunt doen is complimentjes geven zodra ze uit haar schulp kruipt. Zo versterk je haar zelfvertrouwen. Voor sommige kinderen helpt het ook om te oefenen door een rollenspel te spelen. Rollenspellen kunnen je kleindochter misschien helpen om zich meer op haar gemak te voelen in de buurt van andere kinderen. Oefen met kleine gesprekjes zodat ze weet hoe ze andere kinderen kan aanspreken.

Natuurlijk is het ook belangrijk om er met je kleindochter over te praten, zeker als ze er zelf ook last van lijkt te hebben. Zeg in zo’n geval niet: ‘Waarom ben je verlegen?’, want daarmee geef je haar direct weer de stempel van een verlegen kind. Maar stel in plaats daarvan vragen die inhaken op haar gevoelens, zoals: ‘Waarom vind je het eng om met andere kinderen te praten?’ Zo kun je achterhalen of er misschien een ander probleem aan ten grondslag ligt. Als dat niet zo is maak het dan ook vooral niet groter dan het is voor het kind.

In dit artikel lees je nog meer tips om je kleindochter te helpen vriendjes te maken. Succes!”

Wil je alle opvoedvragen én antwoorden lezen? Je vindt ze hier.

Opvoedvraag: ‘Mijn dochter verheft de hele dag haar stem, wat kan ik doen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.