Pierre Oitmann
Pierre Oitmann Entertainment 10 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Armin van Buuren zamelt via #danceforukraine geld in voor Oekraïense vluchtelingen: ‘Statement maken’

Veel artiesten trekken zich het leed van de vluchtelingen uit Oekraïne aan, zo ook Armin van Buuren. Zaterdagnacht gaat hij geld ophalen tijdens een show in Polen, die hij #danceforukraine heeft gedoopt. „Ik ga daar een statement maken”, laat hij weten.

De Nederlandse trance-dj had maanden geleden al een editie van het evenement A State Of Trance geboekt staan in Krakau. „Ik zag heel veel berichtjes via social media binnenkomen van Oekraïense fans, want het is maar 250 kilometer van de grens met Polen”, zegt Van Buuren. „Ze vroegen: ‘Kun je dat niet even uitstellen, want we zijn nu aan het front aan het vechten?’ Dat is heel surrealistisch, bijna uit een film. Die berichten zijn zo schrijnend. We dachten: we kunnen het evenement wel verplaatsen of schrappen, maar we kunnen ook het geld overmaken aan het Rode Kruis. Veel mensen zijn boos en verontwaardigd over de oorlog, ik ook, maar zo kun je nog iets positiefs betekenen voor de slachtoffers en dan met name voor de vluchtelingen uit Oekraïne, wat toch echt een acute crisis is.”

#danceforukraine live via Facebook, YouTube en Twitch

Van Buuren heeft daarom zijn krachten gebundeld met het Poolse Rode Kruis en heeft de show omgedoopt tot #danceforukraine. Hij staat zaterdagnacht op de bühne met vakbroeder Ferry Corsten en ook acts als Solarstone, Ilan Bluestone en Robbie Seed. Het wordt een negen uur durend event, dat vanaf 19.00 uur live te volgen is via Facebook, YouTube en Twitch. Daarnaast is er een donatiepagina geopend op astateoftrance.com/donate.

De oorlog is voor Van Buuren heel onwerkelijk. „Voor mij voelt het niet zo ver weg. In augustus heb ik nog de verjaardag van mijn vrouw gevierd in Odessa en in oktober was ik nog op het Rode Plein in Moskou; dat ik op een foto heel blij met mijn duim omhoog sta. Dat zal ook nog wel even duren voor ik daar weer kom.”

Armin van Buuren: ‘Spanningen niet voelbaar’

De muzikant wist van de spanningen tussen Rusland en Oekraïne, maar voelde er nooit iets van als hij daar was. „Wat mij opviel toen ik in augustus in Odessa was, was dat er heel veel Russen waren; dat ging gewoon prima. Ik heb nog beelden dat er in het publiek Russische vlaggen naast Oekraïense vlaggen hingen. Dat waren gewoon broedervolken. Dus nee, je voelde die spanningen eigenlijk niet.” De sancties tegen Rusland belemmeren zijn werk voor een deel, legt hij uit. „We werken veel met Russische labels samen. Ik moet eerlijk gezegd bekennen dat ik vaak niet eens in de gaten heb of iemand uit Rusland komt. Daar ben ik niet bewust mee bezig. Je denkt: aardige gozer, leuke muziek, laten we een plaat maken. Dan ben je niet bezig met etniciteit.”

Oekraïne, Armin van Buuren, #danceforukraine

Samenwerkingen in oorlogstijd lastig

Van Buuren kenschetst de huidige situatie vanuit zijn perspectief. „Ik werk nu aan twee verschillende projecten: eentje met een Oekraïense producer en eentje met een Russische producer. Die Oekraïense producer krijg ik niet te pakken en bij die Russische producer zijn bepaalde softwareplug-ins afgesloten, dus kunnen we niet verder met die track. Dan komt die oorlog wel letterlijk dichtbij. Sterker nog, we kunnen ‘m niet eens betalen. Ik heb een paar jaar geleden een paar platen gemaakt met Shapov en die krijgt daar ieder half jaar keurig een royaltystatement van (overzicht van verdiensten uit een liedje, red.), maar we kunnen ‘m nu niet betalen, omdat SWIFT is afgesloten daar.”

Dubbel gevoel

Gezien de huidige situatie kan Van Buuren het zich voorstellen dat zijn samenwerkingen met artiesten uit Rusland voorlopig even de koelkast in gaan. „Ik betrap mezelf wel op die gedachte, terwijl dat eigenlijk niet oké is. Die Russische producer waar ik nu die track mee maak, heeft zich op social media uitgesproken tegen de oorlog. Het voelt heel dubbel dat ik in eigen land kan worden aangevallen omdat ik nu met een Russische producer werk.”

Armin van Buuren is een geliefde artiest in Oost-Europa en treedt met grote regelmaat op in landen als Polen, Oekraïne, Roemenië, Rusland en de Baltische Staten. „Mijn sound doet het daar heel goed. Ik heb veel fans daar.”

Benefietshow van Van Buuren in Roemenië

Met #danceforukraine hoopt Van Buuren zijn steentje te kunnen bijdragen. „Ik veroordeel de oorlog niet en plein public, maar ik ga wel aandacht geven aan de slachtoffers. Daar moeten we nu vooral mee bezig zijn: het ophalen van geld voor het Rode Kruis.” Op dezelfde avond organiseert ALDA, dat ook de A State Of Trance-shows produceert, in samenwerking met het Roemeense Rode Kruis de benefietshow WE ARE ONE in Boekarest. Voordat Van Buuren afreist naar Krakau, zal hij ook op dat event voor 50.000 man act de présence geven. „Dat wordt een drukke avond.” Een van de nummers die tijdens beide optredens voorbij zullen komen is We Can Dance Again, zijn samenwerking met Reinier Zonneveld. „Daar hebben we We Can Dance Again For Ukraine van gemaakt.”

Deze zomer op een festival werken? Ze hebben je hard nodig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Armin van Buuren zamelt via #danceforukraine geld in voor Oekraïense vluchtelingen: ‘Statement maken’
Sluiten