Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 7 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Tim Hofman spreekt met jongeren die euthanasie willen laten plegen

Tim Hofman is met jongeren over hun gewenst euthanasie in gesprek gegaan. „Waarom zou je als jong mens dood willen? Kan dat zomaar?”

Voor BNNVARA maakte Hofman een speciale uitzending van zijn programma BOOS. De documentaire Euthanasie De Movie wordt vanmiddag om 16.00 uur uitgezonden op het YouTube-kanaal van BOOS.

https://twitter.com/debroervanroos/status/1346490880685977600

Waarom zou je als jong mens dood willen? Kan dat zomaar? En als je niet in aanmerking komt voor euthanasie, wat doe je dan? Kortom, waar loop je allemaal tegenaan als je jong bent en niet meer wilt leven? Dat zijn vragen die Tim Hofman stelt als aftrap van het vijfde seizoen van BOOS, het programma waarin hij normaal gesproken zaken van boze (jonge) mensen oplost.

Tim Hofman volgde jongeren jarenlang

Hij volgde daarvoor Athaliah (21) en Robin (25) drie jaar lang. Ook gaat Hofman in de BOOS-studio het gesprek aan met Olax en Jelmer (beiden 33), die niet meer willen leven. „Je krijgt een heel heldere uitleg door meestervertellers over waarom leven voor sommige mensen de moeite niet waard is”, kondigde de televisiemaker deze week aan op Twitter.

Euthanasie De Movie is iets totaal anders dan wat we normaal maken met BOOS, zowel inhoudelijk als qua werkwijze, maar toch hoort dit bij wat we doen”, zegt Hofman over de docu. „Athaliah en Robin mailden ons onafhankelijk met hetzelfde probleem: de lastige weg die je af moet leggen als je jong bent en euthanasie wilt, dus aan ons om daar dan wat mee te doen. Het is werd mooi, spannend, pijnlijk en eerlijk.”

Een foto van Tim Hofman
Tim Hofman van BOOS. Foto: Jeroen Werkhoven

Hofman ontmoet de nu 21-jarige Athaliah in de zomer van 2018. Als gevolg van haar ziekte is het haar grootste angst om langzaam te stikken doordat haar longen haar niet meer voldoende zuurstof kunnen geven. Voordat haar ziekte zo ver gevorderd is, zou ze graag zelf over haar levenseinde beslissen.

Klaar met het leven

Voor twintiger Robin ligt het anders: hij is lichamelijk gezond en heeft zijn hele leven nog voor zich. Hij is echter gediagnosticeerd met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en persoonlijkheidsproblematiek en zit op het moment dat Hofman hem ontmoet in gedwongen opname. Voor Robin is het duidelijk: hij is klaar met leven. Hij wil zijn naasten niet belasten met zelfdoding, maar dat hij nog tien jaar behandeld moet worden voordat hij aan een levenseindetraject kan beginnen, is ondraaglijk.

Tim Hofman spreekt experts

Daarnaast komen er experts aan het woord van onder andere het Expertisecentrum Euthanasie. Elk jaar klopt een grote groep mensen bij hen aan met de wens om euthanasie te krijgen, maar dit wordt lang niet aan iedereen toegekend. Hoe zwaar weegt leeftijd bij het inwilligen van een verzoek tot hulp bij zelfdoding? Wat is ondraaglijk lijden? En wat gebeurt er met de grote groep mensen die wel euthanasie willen, maar het niet krijgen?

Na Euthanasie De Movie start het vijfde seizoen van BOOS met reguliere afleveringen op donderdag 21 januari om 16.00 bij BNNVARA, net als de documentaire op het eerder genoemde YouTube-kanaal.

Denk je aan zelfmoord? Heb je nu hulp nodig? Chat of bel 113 of gratis 0800-0113.

Lees ook: In serie over dromende chef-kok onder druk gaat álles mis: ‘Ik Vertrek is er niets bij!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.