Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 14 jul 2020
Leestijd: 1 minuut

Componist muziek Efteling wint zijn zaak en krijgt meer geld

Componist Maarten Hartveldt moet aanvullende vergoedingen krijgen voor de muziek die hij voor onder meer attractiepark de Efteling componeerde.

Het gerechtshof in Amsterdam heeft hem gedeeltelijk gelijk gegeven in het geschil dat hij had met auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.

Efteling moet aanvullen vanaf 2011

Volgens het hof had Buma/Stemra Hartveldt niet moeten vergoeden volgens een verdeelsleutel die voor muziekgebruik op radio en tv geldt, maar op basis van het „daadwerkelijk muziekgebruik in de parken”. De componist moet daarom aanvullende vergoedingen krijgen voor het gebruik van zijn muziek in de Efteling vanaf 2011 en in Toverland in Sevenum (Limburg) vanaf 2013. Hoeveel dat is, werd dinsdag niet duidelijk.

Nu we het toch over Eftelingmuziek hebben, dit is natuurlijk het bekendst (dit is overigens van de Duitse componist Bert Kaempfert).

198 euro per jaar

Het hof verwierp net als de rechtbank eerder het standpunt van de componist dat hij „andere, hogere, tarieven in rekening moet brengen, die meer recht doen aan het bijzonder belang van de muziek in deze parken”. Volgens het hof kan Hartveldt de hoogte van de tarieven niet eenzijdig bepalen, omdat Buma/Stemra wettelijk verplicht is te onderhandelen met de muziekgebruikers.

Hartveldt componeerde naar eigen zeggen in totaal elf nummers voor de Efteling. „40 procent van de muziek in de Efteling is mijn muziek”, zei hij eerder. Hij kreeg via Buma/Stemra alleen een jaarlijkse vergoeding van 198 euro voor de muziek die klonk op het looppad van het parkeerterrein naar de ingang van het park.

Lees ook: Efteling past attractie Carnaval Festival aan

Lees ook: Efteling-muziek tegen hangjongeren op het CS

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Componist muziek Efteling wint zijn zaak en krijgt meer geld
Sluiten