Kasper Hermans
Kasper Hermans Entertainment 27 jun 2020 / 18:53 uur

Van ‘t Hek fel: ‘Boomsma opperbevelhebber van het gutmenschenbataljon’

De discussie die de ‘grap’ van Johan Derksen een paar weken terug deed ontbranden, lijkt de basis voor veel nieuwe ruzies. Zo trekt Youp van ‘t Hek fel van leer tegen Arie Boomsma. Boomsma was een van de BN’ers die adverteerders het hardst opriep om Veronica Inside te boycotten. Dit tot ongenoegen van Van ‘t Hek.

„Arie deugt. Aan alle kanten deugt-ie. Jezus Christus wat deugt onze Arie. Hij is de opperbevelhebber van het almaar uitdijende gutmenschenbataljon”, zo schrijft de cabaretier in zijn nieuwe column. „Inmiddels is de storm rond Veronica Inside bijna gaan liggen. Hoewel? Het programma verdwijnt dankzij Arie en die gluiperige Norbert (ter Hall, red.) keurig van de buis. Goed gedaan jongens. Namens heel Nederland hartelijk dank! En ook God is trots op jullie!”

Volgens de komiek slaan types als Boomsma en Ter Hall op deze manier alle humor uit de samenleving. „Ik ben doodsbang dat Arie mij ziet lachen. Dan trekt hij namelijk onmiddellijk zijn conclusies. Ik lach namelijk bijna alleen maar om verkeerde humor. Humor die niet past in de huidig tuttige tijdgeest. En iedereen weet: de beste grappen groeien aan de rand van het ravijn. Maar als Arie mij hoort of ziet lachen om een foute mop dan ben ik de Sjaak. Of sterker nog: als hij mij iets seksistisch hoort vertellen, dan luidt hij onmiddellijk de fatsoensklok. Dan gaat hij samen met Norbert adverteerders bellen.”

Reactie Boomsma

Boomsma liet kritiek van anderen – zoals Wim Kieft en Marcel van Roosmalen – passeren, maar op deze column moest hij van zichzelf wel reageren. „Je mag racistische dingen roepen. Maar waarom zou je dat willen? Mij, en andere mensen die hun mond open trekken als er iemand racistische dingen roept, een NSB’er noemen. Dat mag. Het kan zijn dat de ironie in die opmerking je ontgaat. Een wit, rechts deel van de samenleving dat moeite heeft met minderheden vanwege huidskleur of geaardheid. Witte mensen die wild om zich heen smijten met termen als ‘deuger’ en het Duitse ‘Gutmensch’. De ironie ook dat je met zo’n trollenleger iedereen de mond snoert die er anders over denkt dan jij. Daarna samen hopen dat mensen met een ongemakkelijke mening voortaan zwijgen uit angst om besproken te worden, overspoeld met woede die in de meeste gevallen eigenlijk ergens anders vandaan komt.”

Genee het zorgenkindje

Van ‘t Hek schaart zich verder achter René van der Gijp en Derksen, die niet te spreken waren over het optreden van presentator Wilfred Genee. „Als ik die Genee over een jaar met een Daklozenkrant voor een Albert Heijn zie staan krijgt hij van mij geen cent. Zoals ik ook de Appie voorlopig niet meer in ga. Burgerlijke fatsoensrakkers.”

Rondom de positie van Genee lijkt dan ook de sleutel te liggen voor de toekomst van het programma. Hoewel velen denken dat Veronica Inside nog wel toekomst heeft, is het de vraag of dat met dezelfde presentator zal zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Van ‘t Hek fel: ‘Boomsma opperbevelhebber van het gutmenschenbataljon’
Sluiten