Metro en ANP
Metro en ANP Entertainment 24 apr 2020 / 10:02 uur

Jantje Smit nu ‘officier Jan’

Nederland leerde hem 23 jaar geleden kennen als Jantje Smit, maar nu mag Jantje zich ‘officier Jan’ noemen. De Volendammer kreeg vrijdag een lintje van koning Willem-Alexander en gaat voortaan door het leven als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. 

De 34-jarige zanger werd niet alleen onderscheiden voor zijn carrière maar ook voor zijn inzet voor SOS Kinderdorpen, Make-A-Wish Nederland en het Oranjefonds. Hij is de jongste Nederlander die dit jaar een lintje krijgt.

Burgemeester Lieke Sievers van de gemeente Edam-Volendam kwam Jan vrijdagochtend het goede nieuws brengen. De Volendammer werd uit een vooropgezette vergadering gehaald en meegenomen naar zijn woning waar hij verrast werd met taart. Het opspelden van het bijbehorende lintje volgt later. „Ik ben ontzettend geraakt en trots, ik had dit nooit verwacht, zeker niet gezien mijn leeftijd", zei Jan in een eerste reactie.

Songfestival

Jan zit volgend jaar al 25 jaar in het vak. In zijn carrière scoorde hij tientallen hits. De afgelopen maanden nam hij noodgedwongen gas terug. De zanger kampte met een burn-out en is inmiddels op de weg terug.

De zanger treedt vanwege zijn gezondheid sinds eind vorig jaar niet meer op. Hij maakte alleen voor de presentatie van het Eurovisiesongfestival (de loting van de halve finales) een uitzondering. Nu dat niet doorgaat host hij op 16 mei, samen met Chantal Janzen en Edsilia Rombley, de alternatieve tv-show Europe Shine a Light.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jantje Smit nu ‘officier Jan’
Sluiten