Metro en ANP
Metro en ANP Entertainment 3 apr 2020 / 11:56 uur

Festivalbaas vreest voor onzekere festivalzomer

Wie zit te springen om een volle festivalzomer, komt wellicht van de koude kermis thuis. Zelfs de directeur van MOJO – één van de grotere festivalorganisatoren van ons land – maakt zich zorgen om de festivals. 

Zelfs als de overheid de coronamaatregelen voor de zomer kan afschalen, is het nog zeer onzeker of grote evenementen als Lowlands, Pinkpop of Down the Rabbit Hole kunnen doorgaan. De drie festivals worden allemaal door MOJO georganiseerd.

Geen afzeggingen

Dat stelt directeur John Mulder vrijdag in een interview met 3voor12. „Eerlijkheid duurt het langst: wij maken ons daar zorgen over”, stelt Mulder. „Het rare is dat we op een enkele band na geen afzeggingen hebben voor de zomerfestivals. Je zou denken dat een Amerikaanse groep nu denkt: ik ga in juni echt niet naar Europa. We krijgen wel telefoontjes: gaat het door, wat vinden jullie ervan? Iedereen wacht op het moment dat het echt niet kan, tot een overmachtssituatie ontstaat.”

Vliegindustrie

Het zou volgens Mulder „desastreus" zijn als de overheid pas half mei beslist of er na 1 juni weer evenementen kunnen plaatsvinden. „In theorie gaat alles door, en daar gaan we dan ook voor. Er zijn nog twee elementen die een rol spelen: als artiesten beslissen om niet te komen, kan dat een sneeuwbaleffect hebben. En het derde: krijgen we voor 1 juni de internationale vliegindustrie weer aan de praat? Want als we artiesten en hun spullen niet van A naar B krijgen, houdt het ook op."

Miljoenen euro’s

Deze problemen gelden voor alle grote zomerfestivals in Nederland, stelt Mulder. Als alle concerten en festivals in de zomer moeten worden geschrapt, gaat dat grote gevolgen hebben, ook voor MOJO zelf. „Het heeft verstrekkende gevolgen en we zullen aan de achterkant aan alle knoppen moeten draaien, maar MOJO is veerkrachtig en financieel gezond. Zeker als we de meeste shows naar het najaar kunnen verplaatsen, dat is uitgestelde omzet. Dat gaat om tientallen miljoenen euro’s."

Veel festivals afgezegd

Tot 1 juni mogen er geen vergunningsplichtige evenementen worden gehouden. Dat gaat dus om festivals, maar ook om bijvoorbeeld sportevenementen. Wat festivals betreft kunnen onder andere Paaspop, Roadburn, Central Park en edities van het foodfestival Lepeltje Lepeltje kunnen niet doorgaan. Wat de eventuele financiële gevolgen zijn, moet nog blijken. Ook Oerol, dat op 12 juni zou beginnen, gaat niet door. De organisatie heeft te weinig tijd om het festival op te bouwen.

Sommige festivals hebben de data verplaatst, zo is Lentekabinet van Dekmantel dit jaar op 5 september. VESTROCK, dat zou plaatsvinden op 5, 6 en 7 juni, is verplaatst naar 2021.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Festivalbaas vreest voor onzekere festivalzomer
Sluiten