Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 1 nov 2019 / 15:00 uur

Na Dunkirk eindelijk weer een spectaculaire oorlogsfilm in de bios

Het zou je maar gebeuren: maak je een belangrijke film over de Slag bij Midway, worden twee Japanse vliegdekschepen die bij de zeegevechten aanwezig waren kort voor de première gevonden.

Het overkwam regisseur Roland Emmerich (Independece Day, The Day After Tomorrow). Bizar toeval dus, hij hoefde er niets voor te doen.

Bizar toeval: schepen slag Midway gevonden terwijl er nu een film is
Woody Harrelson.

Het tij in de Tweede Wereldoorlog gekeerd

Midway is een spectaculair oorlogsepos over de meest ingrijpende zeeslag van de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse marine wist zich te herstellen nadat de Japanners dachten de Amerikaanse vloot in Pearl Harbor (december 1941) geheel tot zinken hebben gebracht. Maar nee, met de overgebleven vliegdekschepen en heldhaftige piloten van zogenaamde ‘dive bombers’ gingen Amerikaanse troepen zeven maanden later opnieuw de keiharde strijd aan, deze keer om het strategische eiland Midway in de Stille Oceaan. Er was een groot verschil met het drama van Pearl Harbor. Door het ontcijferen van geheime berichten van de Japanners, waren de Amerikanen voorbereid op dit ultieme gevecht, wat nog steeds gezien wordt als één van de belangrijkste keerpunten in de Tweede Wereldoorlog.

Historisch correct

De makers van Midway hebben ervoor gezorgd dat het verhaal historisch correct is, iets waar het bij andere oorlogsfilms nog wel eens aan ontbreekt.

Het eerste Japanse schip, de Kaga, werd de vorige maand door Amerikaanse diepzeeduikers gevonden op een diepte van 5400 meter. Een paar dagen later werd ook de 261 meter lange Akagi gelokaliseerd. Onvoorstelbaar dat deze vliegdekschepen een paar weken later een rol spelen in een grote film.

Vanaf 7 november

Eindelijk kunnen filmliefhebbers na Dunkirk weer genieten van een oorlogsfilm vol spektakel. Vanaf donderdag 7 november is Midway in Nederland in de bioscoop te zien. De sterrencast bestaat onder meer uit Ed Skrein, Patrick Wilson, Luke Evans, Aaron Eckhart en Nick Jonas.

In samenwerking met Dutch Film Works

Reageer op artikel:
Na Dunkirk eindelijk weer een spectaculaire oorlogsfilm in de bios
Sluiten