Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 12 feb 2019
Leestijd: 8 minuten

Utopiaan van het 1e uur Mike: Ik ben er voor mezelf

Utopia 2 is ruim 250 dagen onderweg. De deelnemers aan de reality-serie, 24 uur per dag online en op werkdagen op de buis te zien (SBS6), kenden een hete zomer en beleven nu hun eerste winter. Op een braakliggend terrein, waar zij begonnen met modder, een stapel stenen en zes planken. Hoe gaat het eigenlijk in dit, zoals de tv-makers het noemen, beloofde land waarin mensen die elkaar niet kenden een nieuw bestaan opbouwen? Metro sprak Mike, de man die als allereerste voet in de Utopia-prut bij Laren zette.

Het gaat niet zo lekker

Het is maandagochtend als het zonnetje net doorbreekt. Mike, een 30-jarige elektricien uit het Noord-Hollandse dorpje Hensbroek (maar met Rotterdamse roots), staat al te wachten bij de voor tv-kijkers bekende poort. „Welkom, dit is het dan.” Het is rustig op het terrein, waar momenteel veertien mensen leven, werken en – de afgelopen dagen – elkaar flink naar het leven staan. Nee, het gaat onderling even niet zo lekker, maar daar is nu niets van te merken. „Als we bezoek hebben gedragen we ons altijd netjes”, lacht Mike.

Utopiaan van het 1e uur Mike: Ik ben er voor mezelf
Mike met het hangbuikzwijn.

Hij geeft een rondleiding over het terrein dat iets groter is dan een voetbalveld. Toen hij in z’n eentje binnenkwam op 31 mei was er niets, op de zes rotte planken, stenen, 250 euro en een smartphone na. Nu toont hij enigszins trots wat hij met de mede-Utopianen voor elkaar heeft gekregen. Er staan caravans, waarbij er eentje dient als keuken. Er zijn wat stenen looppaden en een pleintje. Er zijn slaaphuisjes gebouwd, een Mongoolse tent, een iglo-kapsalon van de vrijdag vertrokken Brenda neergezet, een jacht ‘binnengevaren’ (één Utopiaan woont erin) en er staat een grote silo waarin wordt gewerkt, de administratie wordt gedaan en waar, op zolder, een online winkel wordt gerund. In een kinderboerderijtje wonen kippen, geiten en het geliefde hangbuikzwijn Katie.

Water uit de vijver drinken

Aan de rand van de vijver zegt Mike: „Deze is belangrijk geweest. We hebben erin gewassen, gedoucht, op geschaatst, maar er ook zestig dagen met behulp van een filter water uit gedronken.” Nu is er een kraan, zijn er kachels en wordt er elektriciteit aangelegd. Maar de Utopia-rondleiding eindigt bij zijn droomkasteel in aanbouw, een boomhut. Daarin hoopt Mike binnenkort met zijn vriendin en mede-inwoonster Lotus te wonen (‘de hut is haar droom’). Hoewel vriendin…

Utopiaan van het 1e uur Mike: Ik ben er voor mezelf
Mike en Lotus in de toekomstige boomhut.

Eenmaal naar boven geklauterd, gaat hij er eens goed voor zitten. „Leuk man, zo’n interview. Weet je dat ik in 2008 al eens in Metro stond? Ik werkte voor een aannemer en het artikel ging over het feit dat ik mijn eigen koffie moest betalen, haha.” Het gesprek breekt zijn dag, hoewel Mike zich zelden verveelt en geldt als een echte Bob de Bouwer. Ook hij ligt op dit moment niet zo lekker in de groep en kiest vooral zijn eigen weg. „Ik ben gestopt met dingen maken om te verkopen en bouw vooral. De groep van het begin is er niet meer, ik kies nu voor wat meer zelfstandigheid, weg van al die discussies. Ik werd een beetje een vedette en de pupillen die nieuw binnenkomen zijn zoekende. Discussies over opruimen en eten heb ik al tien keer gehoord. In de boomhut kan ik mezelf straks even terugtrekken. Kan in lekker op mezelf mopperen.”

Nieuw leven in Marokko

Mike denkt terug aan precies een jaar geleden, terwijl het enige geluid het zoeven van auto’s over de A1 is. „Ik had een werkgever waarbij ik tegen structuur en beleid aan liep en dacht: ik kan veel meer dan dit. Ik wilde wat anders dan de sleur en heb op 1 februari 2018 na tien jaar mijn baan opgezegd. Ik heb mijn huis verkocht, m’n bus gepakt en ben naar Marokko vertrokken om een nieuw leven te starten. Na dertien dagen kwam ik terug, door heimwee, haha. Ik miste mijn familie.” Toch koos hij weer voor een leven zonder die familie. „Ik stond voor een kruispunt en vroeg me af: waarheen? Utopia bleek het wél voor me te zijn.”

Utopiaan van het 1e uur Mike: Ik ben er voor mezelf
Mede-Utopianen Brandon (links) en Jessie aan de afwas.

Een paar keer is Mike ‘buiten’ geweest, waardoor Brandon qua tijd het langst op het terrein aanwezig is. „Twee keer wegens een overlijden en ik mocht mee tijdens de SBS6 Kerstparade in Amstelveen. Daar stond familie langs de weg, waaronder mijn tweelingbroer. Ik heb toen even mijn pasgeboren nichtje kunnen vasthouden. Ik ben in Utopia al twee keer oom geworden en de derde is op komst.” Het programma heeft hem meer gebracht: „Op zakelijk gebied keek ik mensen wel aan, maar thuis nooit. Ik was meer aan het observeren dan aanwezig. De mensen thuis zullen wel schrikken, omdat ik nu opeens praat. Ik heb hier discussies gevoerd die je normaal zou ontlopen. Maar ja, je kunt hier niet weg. Verder blijft het een mooie plek hoor, waar je je talenten kunt ontwikkelen.”

Christel op de ladder

In de boomhut, die nu alleen nog uit planken bestaat, komt mede-inwoonster Christel de ladder op en – heel aardig – kopjes thee brengen. Mike neemt een slok. „Mooi hè? Bouwen ligt me nu eenmaal. Behalve de boomhut moet het wc-gebeuren veel beter en ik wil ook wel een hal voor evenementen neerzetten. Nu betalen we telkens tentkosten en dat zijn behoorlijke huurbedragen.”

Een echt nieuwe wereld is Utopia, ook in de eerste reeks, niet geworden; een wereld zonder geld bijvoorbeeld. Mike: „Ik had dat wel gewild en had ook moeite toen er na zeven dagen voor het eerst iemand van buiten op het terrein kwam, om te helpen met de boodschappen. Ik wilde het zelf doen. Maar ja, we zijn een kopie van de buitenwereld en moeten gewoon belasting betalen. Zo gaat dat kennelijk.” Wat diezelfde buitenwereld door de tv-uitzendingen van hem denkt, boeit hem niet. „Daarvoor ben ik hier niet gekomen. Ik wil mezelf wel op de kaart zetten. Niet voor een ander, maar voor mezelf. En wanneer het voor mij mooi genoeg geweest is? Echt geen idee. Mijn kruispuntverhaal zet ik voorlopig even voort.”

Utopiaan van het 1e uur Mike: Ik ben er voor mezelf
Lotus op de kriebeltour.

In de verte komt Lotus in een opvallende knalgele jas aangelopen. Ze maakte in Utopia een single en mocht deze live op Radio 538 zingen. Ze kriebelt het hangbuikzwijn, dat er zichtbaar van geniet en er eens goed voor gaat liggen. Is er net zoveel liefde tussen haar en Mike of toch niet? „Het is niet vast. Lotus is mijn steun en toeverlaat. En genegenheid ontstaat er natuurlijk wel. We komen allebei uit een lange relatie en vinden het wel even goed zo.”

De reguliere uitzendingen zijn van 19.30 – 20.30 uur te zien op SBS 6. Zelf ‘het beloofde land in’? Via Utopiatv.nl kun je je aanmelden.

Recept van veganist Adriaan

Tijdens Metro’s bezoek aan Utopia staat Adriaan (30) – een voormalig pijpfitter – vol energie brood te bakken. Zijn broden en taarten kunnen online worden besteld en vinden gretig aftrek. We vroegen Adriaan om een recept en als overtuigd veganist koos hij voor een bosbessencake. Uit zijn hoofd: „375 gram bosbessen gaat erin, 200 gram bloem, 200 gram suiker, 240 milliliter sojamelk en 80 milliliter olie. De springvorm vet je een beetje in. Alles bij elkaar gooien, 1 eetlepel baksoja doe je erin, puntje zout erbij. Alles goed door elkaar doen en rijzen maar, 40 minuten in de oven op 180 graden. En daar is je Adriaan-cake.”

Utopiaan van het 1e uur Mike: Ik ben er voor mezelf
Maandagmorgen bakte Adriaan brood in zijn caravankeuken.

Après-ski markt komt eraan

De inwoners van Utopia moeten zelf geld verdienen om te kunnen leven. Er wordt online van alles verkocht, maar er worden ook evenementen georganiseerd. Op zondag 24 februari vanaf 13.00 uur kun je op het Utopiaterrein een Après-ski markt plus afterparty bezoeken. Merel en Hiske zijn de kartrekkers. „De afterparty is tussen 18.00 en 20.00 uur en is voor alle leeftijden”, zegt Hiske enthousiast. „Dat wordt vast superleuk. Je kunt genieten van muziek, we zijn bezig om een heel slee-gebeuren naar binnen te halen en er staan de hele dag kraampjes natuurlijk.” Merel: „We gaan ook jodelen. Daarvoor hebben we een workshop gehad en dat wordt hilarisch. En je kunt ook met de inwoners op de foto. Sneeuw? Ach, regelen we! We willen zelfs een skipiste, desnoods van poedersuiker.” Hiske: „Wij gaan allemaal verkleed als Herman und Heidi.” Nu ze toch reclame maken: „Alleen naar de markt kost 5 euro. Wil je ook naar de afterparty, dan is een combiticket 10 euro. Ga je alleen naar de afterparty, dan is het 7,50 euro.”

Utopiaan van het 1e uur Mike: Ik ben er voor mezelf
Hiske (links) en Merel voor de silo waarin wordt gewerkt.

Nabrandertje: fanatiek vs ‘geen idee’

Vier mensen vertelde ik over het bezoek aan Utopia. Vier keer verscheen een verbaasde blik. „Bestáát dat nog dan?” Ze hadden allemaal geen idee dat er op dit moment 14 mensen op een afgeschermd terrein bij Laren een nieuw bestaan opbouwen. Zo’n 16,5 miljoen Nederlanders hebben geen idee. Dat staat in schril contrast met de flinke schare fanatieke fans. De dagelijkse vroege en late tv-uitzendingen op SBS 6 trekken steevast tussen de 400.000 en 500.000 kijkers. Dat aantal is prima, neemt niet toe en niet af. 24 uur per dag is via Utopiatv.nl ook een livestream te bekijken. Dat mensen daar tijd voor hebben en nemen is gebleken: fotografe Cerise kreeg direct direct app’jes van kennissen die haar live hadden gespot. Tijdens en na Metro’s bezoek aan Utopia verschenen maandag twee artikelen over het interview met deelnemer Mike op de website van het programma (‘Dagblad Metro is in het beloofde land!’). Het aantal reacties dat onder die twee artikelen verscheen: bijna 2500… Gemopper over de verslaggevers, gescheld op Mike, tirades over iedereen. Bloedjefanatiek gaat het er online aan toe. De hele dag door.

Op de avond van het interview vertelt deelneemster Lotus haar mede-inwoners dat zij op 13-jarige leeftijd is aangerand. Moedig, heftig. Het hele Metro-bezoek zal door de driftig typende online community al lang weer zijn vergeten. En de rest weet het slechts door dit artikel of de papieren Metro van woensdag. Erik Jonk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.