Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Drugsbaron ‘El Chapo’ schuldig volgens jury

De jury van het proces in New York tegen de Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán Loera, bekend als El Chapo (de Korte), heeft na meer dan een week van beraadslagen de drugsbaron op alle aanklachten schuldig verklaard.

Meedogenloze baas

Het proces begon in november in Brooklyn. De aanklagers zijn naar eigen zeggen met ,,een lawine aan bewijsmateriaal” gekomen. Ze hebben met behulp van duizenden documenten en een grote hoeveelheid beeldmateriaal en getuigenissen betoogd dat de 61-jarige Guzmán de meedogenloze baas is geweest van het wrede drugskartel van Sinaloa. Hij wordt gezien als een van de grootste drugsbazen ter wereld. El Chapo heeft als leider van het Sinaloa-kartel miljarden dollars verdiend.

Guzmáns verdediging heeft voornamelijk aangevoerd dat alle aanklachten tegen 1,68 meter lange Mexicaan uit de noordwestelijke Mexicaanse deelstaat Sinaloa vals zijn en dat Guzmán onschuldig is. De advocaten bestrijden onder meer dat Guzmáns drugskartel honderdduizenden kilo drugs, inclusief 220.000 ton cocaïne, naar de VS heeft gesmokkeld en zich schuldig maakte aan martelingen en moorden.

Ontsnapping gevangenis

De jury had voor de schuldigverklaring langer de tijd nodig dan waarnemers hadden verwacht. Justitie heeft tien aanklachten tegen de drugsbaron geformuleerd en hij is uiteindelijk op geen enkel punt vrijgesproken. Hij krijgt vrijwel zeker een levenslange gevangenisstraf. De strafmaat wordt bepaald op 25 juni.

Guzmán zit momenteel in een relatief kleine maar zwaar beveiligde gevangenis in Manhattan, niet ver van de Brooklyn Bridge. Het is onduidelijk waar hij straf zal uitzitten. El Chapo ontsnapte eerder uit Mexicaanse gevangenissen, in 2001 in een wasmand en in 2015 via een tunnel die handlangers hadden uitgegraven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.