Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 14 feb 2019 / 19:30 uur

The Lion King opvolgen, tja, dat is niet zomaar wat

Albert Verlinde haalt eigen productie van Broadway New York naar Scheveningen.

Stage Entertainment presenteerde gisteren de nieuwe musicalproductie (en cast) voor het AFAS Circustheater in Scheveningen. Anastasia, gebaseerd op de gelijknamige animatiefilm uit 1997, is een titel van Stage zelf en kende twee jaar geleden een wereldpremière in New York. „Nu komt Anastasia eindelijk naar huis”, zegt producent Albert Verlinde.

Russische revolutie

De musical vertelt het levensverhaal van de laatste Russische tsarendochter, Anya. Heel toepasselijk werd de perspresentatie daarom gistermiddag in de Hermitage in Amsterdam gehouden, waar een omvangrijke kunstcollectie uit Sint-Petersburg te vinden is. Anya is een wees die langs de kant van de weg wakker wordt en niet meer weet wie zij is. Haar hele tsarenfamilie is uitgemoord tijdens de Russische revolutie in 1917. Anya is ondertussen op zoek naar zichzelf in het romantische Parijs van 1920, als duidelijk wordt dat zij – Anastasia Romanov, nog in leven moet zijn. Of toch niet? In werkelijkheid werd ook Anya vermoord, toen zij 17 jaar oud was. Het mysterie bestond echter wel degelijk en daardoor doken overal vrouwen op die claimden haar te zijn. Eén dame hield dat liefst zestig jaar vol.

The Lion King opvolgen, tja, dat is niet zomaar wat
Een deel van de cast van Anastasia, met rechts naar Tessa Sunniva van Tol, René van Kooten.

Terug naar de musicalwereld. Albert Verlinde begon er gisteren ongevraagd zelf over: „Ik hoor regelmatig dat Stage Entertainment zo stil is en met weinig nieuws komt. Dat klopt, maar dat komt door succes. The Lion King draait nu z’n derde jaar, Annie MG Schmidt was overal uitverkocht en werd verlengd en voor Mamma Mia! zijn nu 250.000 kaarten verkocht. Prachtig allemaal, maar nu is het wel weer tijd voor vernieuwing. Daartoe voelen wij ons als grote producent verplicht. Lazarus, waaraan David Bowie meewerkte, komt naar DeLaMar in Amsterdam. Tina de Turner de Musical, die we eerst voor Londen produceerden, komt eraan. En nu dus Anastasia.”

Musical van allure

Verlinde realiseert zich dat de nu zo succesvolle Lion King in Scheveningen opvolgen niet de gemakkelijkste klus is. „Tja, dat is niet zomaar wat hè? Maar we geloven erin, Anastasia heeft namelijk alles wat een Scheveningenproductie moet hebben: een enorm decor, filmprojecties en een groot live-orkest in de bak. Het is een musical van allure, waar verschillende generaties vanuit het hele land naartoe zullen rijden. Verlinde: „Het is voor mij spannend, maar voor heel Nederland denk ik. Iedereen vraagt zich toch af: okay, wat komt er nu in Scheveningen? Er staan toch altijd producties die volle zalen trekken. Na het spektakelstuk The Lion King is het volgens mij goed dat we weer eens teruggaan naar een rijke Broadwaymusical in de lijn van Elisabeth en AidaAnastasia herbergt veel drama en is een echte musicalmusical.”

The Lion King opvolgen, tja, dat is niet zomaar wat
Tessa Sunniva van Tol, van Jane naar Anastasia.

In Musical Award-winnaar René van Kooten vond Verlinde een hoofdrolspeler als bekendste gezicht. Van Kooten, die eerder geschiedenisleraar was, bezocht als tiener nog het communistische Moskou. ,,In 1989, het jaar dat de Berlijnse muur viel. Heel bijzonder.” Van Kooten kijkt uit naar zijn terugkeer naar het Circustheater, waar hij in Aida zong en speelde. ,,Vanuit mijn woonplaats Zoetermeer kan ik mooi op de fiets.” Hoe graag hij zijn fiets uit de schuur wilde trekken, blijkt uit het feit dat hij Albert Verlinde zelf over de rol van Gleb belde. Die moest voor hem zijn. Gleb is een meedogenloze Sovjet-officier die de laatste persoon met tsarenbloed om moet brengen. Maar ja, het blijft natuurlijk een musical, dan komen er gevoelens voor Anya bij kijken.

Jonge talenten

In Milan van Waardenburg heeft Stage Entertainment een veel minder bekende naam voor een dragende rol. De jonge Van Waardenburg was tot nu toe in grote producties in Duitsland actief, de laatste maanden in Anastasia in Stuttgart.

Na een auditieperiode met honderden mensen, moet de grote ster van de show Tessa Sunniva van Tol worden. In 2012/2013 had zij de hoofdrol in The Little Mermaid, maar ook zij vertrok naar ’musicalland’ Duitsland. Zij speelde onder meer twee jaar lang Jane in de Disney-productie Tarzan. Het voorproefje dat Sunniva van Tol gistermiddag mocht geven, belooft in ieder geval veel goeds. Ze zong de Russische ruiten bijna uit de Hermitage. Hier zie je beelden:

Na 800 voorstellingen valt in New York in maart het Anastasia-doek en gaat de titel door de VS toeren. Stage ’draait’ de musical ook in Madrid en Stuttgart. In het AFAS Circustheater in Scheveningen is Anastasia vanaf 22 september te zien. Meer info vind je op www.anastasia.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
The Lion King opvolgen, tja, dat is niet zomaar wat
Sluiten