Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 23 jan 2019 / 06:30 uur

Musical Awards: wie zijn de genomineerde talenten?

Tussen gerenommeerde genomineerden als Pia Douwes, Johnny Kraaijkamp en Plien van Bennekom schrijden zij woensdagavond over de rode loper. Vijf jonge acteer- en zangtalenten zijn genomineerd voor de categorie Aanstormend Talent bij de Musical Awards 2019 (live op NPO 1 om 21.25 uur). Metro vroeg Anne, Julia, Ruth, Julia en Jochem op weg naar de uitreiking in het RAI Theater in Amsterdam (met een showopening door Davina Michelle): hoe hoorde je het enne… maak je kans?

Musical Awards: wie zijn de aanstormende talenten?
Anne de Blok. / ANP

Anne de Blok (24)

Uit: Amsterdam. Musical: Schuld. Speelt: Tess, de tiener die na de zelfmoord van enkele leerlingen een briefje krijgt met de tekst ‘jij bent de volgende’.

Hoe hoorde je het?

Ik moest naar het kantoor van producent Michiel Morssinkhof om een vage reden, iets van een promotiefilmpje maken ofzo. Toen bleken er gouden enveloppen met nominaties te zijn voor Fons Merkies (beste muziek, red.) en Daniël Cohen (beste script). Ik moest met ze op de foto omdat ik de hoofdrol speel. Terwijl ik hen bloemen gaf kwam er uit het niets nog een envelop. En toen werd ik gek.

Denk je tijdens het spelen over de nominaties na?

Nee, helemaal niet. Ik was al dolblij dat ik deze mooie rol mag spelen.

Moeder gebeld

Wie is het meest trots?

Mijn moeder denk ik. Zij woont in Frankrijk en haar belde ik als eerste.

Er gaan misschien wel anderhalf miljoen mensen naar je kijken…

Bizar, maar heel leuk. Ik ga in elk geval voor een bijzondere jurk. Of een pak, dat mag bij black tie tegenwoordig.

Heb je je concurrenten kunnen zien?

Nee, helaas. Wel ken ik Jochem Smit vanaf mijn tiende al. We speelden samen in Koning Arthur.

Wil je na de nominatie ook winnen?

Ik ga er niet vanuit, want dan zal de teleurstelling minder groot zijn. Maar hèhè, natúúrlijk wil ik winnen! Ik gun het de anderen ook. Kijk naar Julia Nauta. Die is 17 en al genomineerd, dat is toch fantastisch?

Waar gaan we je nu zien?

Ik heb audities op de planning staan, maar tot en met 1 maart kun je me nog zien in Schuld.

Musical Awards: wie zijn de aanstormende talenten?
Ruth Sahertian. / ANP

Ruth Sahertian (22)

Uit: Amsterdam. Musical: All Stars. Speelt: flapuit Deborah, de vriendin van Johnny, een heerlijk onbeschaamd koppel.

Hoe hoorde je het?

Om 9.15 uur ’s morgens in de vakantie, dus ik lag nog te slapen. De pr-man van producent MORE stond voor de deur, dus ik was een beetje chagrijnig. Toen zag ik een envelop en dacht ik ‘oh, het zal toch niet’. Maar ja, ik ben superblij. Wat een eer.

Denk je tijdens het spelen over de nominaties na?

Nee, daar heb ik niet over nagedacht. Al hoorde ik mensen wel praten over de nominaties die eraan kwamen. Ik had bepaald niet verwacht dat ik voor Aanstormend Talent in aanmerking zou komen.

Juul is fantastisch

Heb je je concurrenten kunnen zien?

Ik heb Julia Herfst in The Full Monty gezien. Ik ken haar al, want we hebben beiden de Frank Sanders Academie gedaan. Juul is fantastisch.

Wil je nu ook winnen?

Een nominatie vind ik op zich al een heel ding. Maar ik moet bekennen dat ik fanatiek ben als het om competities gaat. Ik heb turnen als topsport gedaan, daar telt de tweede plaats niet. Als ik win zou dat gewoon te gek zijn, maar de anderen is het van harte gegund.

Waar gaan we je nu zien?

In ’t Schaep Met De 5 Pooten. De première is op 14 april in DeLaMar in Amsterdam.

Musical Awards: wie zijn de aanstormende talenten?
Jochem Smit.

Jochem Smit (24)

Uit: Amsterdam. Musical: You’re The Top. Speelt: Butler Bobby in het levensverhaal van Cole Porter, tevens zijn rechterhand en beste vriend.

Hoe hoorde je het?

Ik las het, in een mailtje. Die kreeg ik van producent Cor Franc, die wist dat ik twee seconden later aan een belangrijke repetitie voor een project op de Toneelacademie moest beginnen. Toen heb ik dus twee seconden een gat in de lucht gesprongen en had bovendien een prima repetitie.

Denk je tijdens het spelen over de nominaties na?

Nee hoor, daar hoopte ik niet op. Het leek me uiteraard wel leuk, omdat ik goede recensies in de kranten kreeg. Ik dacht meer aan die recensies en voelde druk. Als ik het publiek zag dacht ik telkens ‘oh jeeh, die mensen hebben de recensie natuurlijk gelezen’. Dat was behoorlijk spannend.

To-do-list

Heb je je concullega’s zien spelen?

Ruth heb ik in All Stars gezien, ik vond haar echt te gek. Schuld en Soof staan nog op mijn to-do-list.

En nu, op naar de winst?

Nu ben ik vooral moe haha (Smit landde dinsdagmiddag na een optreden in Amerika, red.). De nominatie vind ik geweldig, maar stiekem wil ik de award nu ook wel winnen. Voor een speech zet ik alvast wat dingen uiteen, want als het echt zo is dan wil ik niet van mijn graat gaan. Al weet ik dat ik me er toch niet aan ga houden.

Waar kunnen we je nu / straks zien?

Op dit moment speel ik in de jeugdvoorstelling Jabber.

Musical Awards: wie zijn de aanstormende talenten?
Julia Herfst. / ANP

Julia Herfst (28)

Uit: Amsterdam. Musical: The Full Monty. Speelt: Pam, de ex van hoofdrolspeler Barry. Barry is een sloddervos en vader van haar kind, Pam een pittige tante.

Hoe hoorde je het?

Ik was thuis en mijn moeder belde, maar ze deed heel raar. Ze wilde langskomen om een borreltje te drinken. Ik dacht ‘ik krijg een puppy ofzo’, haha. Toen de bel ging stond mijn moeder er niet, maar Full Monty-collega Brigitte Nijman met een gouden envelop.

Denk je tijdens het spelen over de nominaties na?

Nee, ik zag het totáál niet aankomen. Er is ook een filmpje waarop ik nogal verrast reageer. We waren in de zomer al klaar met spelen, maar supersupersuperleuk hoor.

Niets of niemand vergeten

Heb je je speech al klaar?

Nou… ik bereid in ieder geval iets voor. Stel dat je opeens wint, dan mag je natuurlijk niets of niemand vergeten.

Wil je nu ook winnen?

Die nominatie vind ik heel bijzonder en als ik straks in een RAI-stoel zit… ach ja, we zien wel. Het zou gaaf zijn om te winnen, maar ik gun het iedereen.

Waar gaan we je nu zien?

Vanaf de volgende maand sta ik in de theatervoorstelling De Dag Dat Ik Robert Long ontmoette en verder… audities!

Musical Awards: wie zijn de aanstormende talenten?
Julia Nauta.

Julia Nauta (17)

Uit: Rotterdam. Musical: Soof. Speelt: Sacha, de dochter van Soof, een rebelse puber.

Hoe hoorde je het?

Ik kreeg een belletje van mijn agent, dus ik werd niet overvallen ofzo. Op dat moment liep ik met een vriendin in de stad, dus we zijn wel gelijk gaan uit eten. Bij Burgertrut, haha.

Denk je tijdens het spelen over de nominaties na?

Neeeeeee. Ik keek altijd naar de Musical Awards en dacht alleen maar ‘oohh, je zou daar toch maar eens staan’. Het is gewoon sick dat ik genomineerd ben. Ik had wel gehoord toen de jury kwam kijken. Toen was iedereen wel een beetje zenuwachtig en ging ik daarin mee.

Zangduo met zus

Heb je je concurrenten kunnen zien?

Ik ben naar de première van Schuld geweest. Daarin speelt Ridder van Kooten, de vriend van mijn zus (met wie Julia een zangduo vormt, red.). Anne de Blok vond ik echt te gek, dus vet dat ik met haar genomineerd ben.

Kan je winnen?

Dat weet ik niet hoor, ik ben nog zo jong. Ik weet dat het waarschijnlijk niet uitmaakt, maar de anderen hebben allemaal de opleiding gedaan en ik ben net klaar met mijn middelbare school.

Waar gaan we je nu zien?

In Kerst met de Kuijpers, die serie staat nog op Videoland. En ik speel in Soof tot medio april.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Musical Awards: wie zijn de genomineerde talenten?
Sluiten