Johan van Boven
Johan van Boven Entertainment 28 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Boerin Bertie gaat zomers liever niet de straat op

Ze kijkt geconcentreerd naar haar drone, waarmee een biertje naar de achterste tafel op het terras gevlogen moet worden. Pats, daar kukelt het glas van de drone. Helaas, opdracht mislukt. „Dit vond ik een van de lastigste onderdelen”, zegt Bertie Steur, beter bekend als boerin Bertie, over de eerste aflevering van Drone Masters.

Na haar deelname aan Boer Zoekt Vrouw in 2014 was ze plotsklaps een BN’er en dook de Zeeuwse in de jaren daarna op in diverse tv-programma’s. Ze won Expeditie Robinson, hield het bij De Slimste Mens twee afleveringen vol, kroop bij Carlo’s TV Café in de huid van presentatrice en nu probeert Bertie in Drone Masters vanuit de lucht zo mooi mogelijk foto’s en video’s te maken.

Geld

Waarom doet ze toch mee aan al die programma’s? „Mijn enige afweging is: lijkt het me leuk om te doen? Als het antwoord nee is, begin ik er niet aan. Voor het geld doe ik het niet, dat is geen drijfveer. Ik moet ergens een uitdaging in zien. Het was bijvoorbeeld helemaal niet mijn bedoeling om Expeditie Robinson te winnen, ik wilde gewoon testen of ik kon overleven. En bij Drone Masters ben ik vooral geïnteresseerd in de techniek van zo’n drone.”

Nu de opnames van Drone Masters erop zitten, gebruikt ze een drone tijdens haar dagelijkse werkzaamheden op het land. Bovendien kan ik dat ding ook op mijn landgoed gebruiken om vogels weg te jagen en in een oogopslag te zien hoe het land erbij ligt, zonder dat ik er overheen hoef te lopen. Dan zie ik van bovenaf dat bepaalde plekken er minder goed bij liggen en vlieg ik er met de drone naartoe om te kijken wat de situatie is. Dat scheelt mij een eind lopen en dus een hoop tijd.”

Op de foto

Na vier jaar BN’erschap moet Bertie nog altijd wennen aan het feit dat mensen haar herkennen en met haar op de foto willen. „Normaal gesproken is er in mijn dorp weinig aan de hand, maar als er in de zomer heel veel toeristen zijn merk ik dat gelijk. Op een gegeven moment word ik het een beetje zat als mensen beginnen te fluisteren als ze mijn bekende gezicht zien. Dat hoeft voor mij allemaal niet. Dus ga ik in de zomermaanden minder vaak de straat op en blijf ik thuis.”

Ze heeft in haar woonplaats Renesse wel eens geprobeerd of een petje en een zonnebril voor meer rust zouden zorgen. Maar helaas. „Ruim een jaar geleden ging ik op die manier naar een feest bij ons op het strand, maar ik werd gelijk herkend en mensen wilden met mij op de foto. Dat weiger ik dan niet. Vooral omdat ik denk: dan ben ik er maar van af.”

Die ongewenste aandacht zal niet minder worden als Bertie mee blijft doen aan tv-programma’s waarin BN’ers op een onbewoond eiland met elkaar de strijd aangaan of elkaar met een drone proberen af te troeven. „Dat zou je denken, maar ik heb van collega’s gehoord dat het niet meer uitmaakt als je eenmaal in Boer Zoekt Vrouw hebt gezeten. Dan ben je zo bekend dat een programma meer of minder geen verschil maakt.”

Liefde

Spijt heeft ze niet. Boer Zoekt Vrouw heeft haar immers gebracht waar ze naar zocht: liefde. Eerst met Esther, met wie ze twee jaar een relatie had. Inmiddels is Bertie gelukkig met Rosita, die als brievenschrijver ook meedeed aan Boer Zoekt Vrouw. „Missie geslaagd”, lacht ze. „Ik heb inmiddels geaccepteerd dat er allerlei randzaken bij komen kijken als je op tv komt. Dat is nu eenmaal zo. Ik kan moeilijk zeggen: en nu is het voorbij! Mensen blijven mijn hoofd herkennen. Gelukkig ben ik heel vaak op het land aan het werk, dat scheelt.”

Gezien haar TV-optredens van de afgelopen jaren is het nu de vraag in welk programma ze na Drone Masters opduikt. Als we Temptation Island Vips opperen begint ze hard te lachen. „Neeeeee, neeee, neeeee, daar hou ik totaal niet van. Ik ben gevraagd voor Adam Zkt. Eva Vips, maar toen heb ik gelijk bedankt voor de eer. Het is heel leuk om een paar dagen over een strand te lopen, maar ik zie daar niet echt een uitdaging in. Bovendien hoef ik niet zo nodig naakt op tv te komen. En ik ben nu natuurlijk heel gelukkig met Roos.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.