Kasper Hermans
Kasper Hermans Entertainment 27 jul 2018 / 10:30 uur

OITNB is terug: ‘Ik was heel erg bang voor Tasty’

To the max. In seizoen 6 (dat vanaf 27 juli te zien is op Netflix) is alles anders in de hitserie Orange Is The New Black. De open en soms te gezellige gevangenis Litchfield wordt ingeruild voor een instelling waar alles een stuk strenger is. Gescheiden cellen, handboeien in de douches. De eerste beelden zagen er niet heel vrolijk uit. Metro sprak met Danielle Brooks (Tasty), Natasha Lyonne (Nicky) en Jackie Cruz (Flaca).

Bye bye Litchfield. Na vijf jaar verhuizen jullie. Hoe was dat?

Lyonne: ,,Ergens is het wel emotioneel, maar het is ook wel fijn. Bovendien triggerde de nieuwe omgeving ons enorm. De set van de extra beveiligde gevangenis is heel indrukwekkend opgezet. Daardoor hadden we direct door dat dit voor onze personages heel veel zou veranderen.”

Brooks: ,,Ik was ook zonder de verhuizing al heel erg bang voor wat er zou gaan gebeuren met Tasty. Ik was echt bezorgd. Het blijft voor haar een gevecht. Eerst wilde ze begrip kweken voor Vee. Dat mislukte. Vervolgens maakte ze zich sterk voor Poussey. Dat mislukte. Daarna maakte ze zich hard voor Crazy Eyes, voor gevangenishervormingen en de vrouwen in gevangenissen. Ook dat mislukte steeds. Nu is het de vraag: hoe vecht je voor jezelf? Dat wordt voor haar – en iedereen – de grote strijd van dit seizoen.”

Ook buiten de serie om lijken jullie steeds nadrukkelijker te strijden voor wat jullie belangrijk vinden.

Brooks: ,,Ja, en in de serie zelf komen onderwerpen als #MeToo ook al voorbij. Al voordat #MeToo een ding was, met bijvoorbeeld de affaire van Daya en Pornstache of het misbruik van Pennsatucky. En ook The Black Lives Matter-beweging zit erin (met de onder de vloer gemoffelde dood van Poussey, red.). Het zijn onderwerpen die de serie niet schuwt.”

Cruz: ,,Door Orange Is The Black New zijn er heel veel deuren opengegaan. We hebben als activist een stem gekregen en kunnen vechten voor de dingen waarin we geloven. Het is bovendien belangrijk dat je vertegenwoordigd bent, in mijn geval als een Amerikaanse latino van de eerste generatie. Mijn kleine zusje is nu elf jaar oud. Als ze tv kijkt, krijgt ze het gevoel dat het ook voor haar mogelijk is om ooit haar droom in vervulling te laten gaan.”

Is Orange Is The New Black jullie droom?

Cruz: ,,Voor mij was acteren mijn jeugddroom. Daarom zijn we toen ik vijftien was van de Dominicaanse Republiek naar California getrokken. Daarna heb ik een zware periode doorgemaakt. Ik ben een tijdje dakloos geweest, ik heb een hersenoperatie moeten ondergaan na een auto-ongeluk. Voor mijn auditie dacht ik daaraan. Ik kwam daar binnen, zei mijn twee zinnen en ik geloofde alles. Ik was de eerste die auditie deed, ik heb niemand anders gezien die kwam voor de rol van Flaca, maar ik voelde al direct dat ik het zou worden.”

Brooks: ,,Ik wilde het heel graag. Maar ik was ook wel een beetje bang om een stereotype te spelen. Een donkere vrouw in de gevangenis, die brutaal en druk is. Toen ik Tasty beter leerde kennen besefte ik hoe intelligent ze is, hoe veel passie ze heeft, hoe ze ook het kompas is van de show. Zij bepaalt vaak wat echt de belangrijke momenten zijn.”

Lyonne: ,,Ik doe dit al meer dan dertig jaar, maar ik heb sinds deze zes jaar pas het gevoel dat ik mij niet hoef te excuseren voor wie ik ben. Ik kan hier mezelf zijn en ontdekken wat werkt en wat niet. Als kind heb ik het niet heel makkelijk gehad en Orange Is The New Black heeft mij op bepaalde manier heropgevoed.”

Krijgen jullie veel reacties vanuit de gevangenis?

Brooks: ,,Ik ben laatst naar de Rikers-gevangenis geweest, een van de strengste in New York. Omdat er steeds mensen de gevangenis in en uit gaan, weten ze daar inmiddels ook van onze serie. Heel veel vrouwen zijn vooral blij dat hun verhaal nu eens op een waardige wijze vertolkt wordt. Dat ze als mensen gezien worden in plaats van beesten. Mensen zeggen nu: ‘Ik ken een Tasty die in de gevangenis zit.’ Want hoewel Orange Is The New Black fictie is en dus niet de waarheid, zit er zoveel waarheid in.”

Cruz: ,,De vrouwelijke gevangenen die ik heb ontmoet zijn grote fans en vinden onze show enorm belangrijk. Ik denk dat mochten we ooit in de gevangenis belanden, dat we er dan geen problemen mee gaan krijgen. I’m going to my people. Niet dat ik het wil. Ik probeer op het rechte pad te blijven.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OITNB is terug: ‘Ik was heel erg bang voor Tasty’
Sluiten