Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 16 jul 2018 / 04:30 uur

Lisette kon De Slimste Mens echt niet weigeren

TV-presentatrice Lisette Wellens is één van de slimmerds in successeizoen 12 (!) van De Slimste Mens.

Acteur Cas Jansen, cabaretière Lonneke Dort en schaatser Jan Blokhuijsen zijn maandagavond de eerste kandidaten voor de felbegeerde halfjaarlijkse titel De Slimste Mens. Metro zag dat op 8 augustus een oude bekende zich bij presentator Philip Freriks en het enige jurylid Maarten van Rossem meldt. Lisette Wellens (31) uit Amsterdam liep in 2008 stage bij Metro-editie Amsterdam (jawel, ze haalde het cijfer 9) en tegenwoordig rinkelt haar wekker als presentatrice van Goedemorgen Nederland regelmatig om half drie ’s nachts.

Collectief geheugen

Lisette werd journaliste op Curaçao en via onder meer het NOS Jeugdjournaal, RTL Live en nu dus WNL is zij nu op een stoel van De Slimste Mens beland. Daar mag zij antwoorden bedenken terwijl de seconden wegtikken, puzzelen en trefwoorden bedenken bij ‘het collectieve geheugen’. 1,5 miljoen mensen kijken sinds de zomer van 2012 gemiddeld naar De Slimste Mens. Net zoveel quizliefhebbers downloadden tot nu toe de app van het programma.

Hoe word je eigenlijk deelnemer van het programma?

Lisette: Je wordt gewoon gebeld met de vraag ‘wil je dat?’. En dan komt het neer op lef hebben.

Schrok je je het rambam?

Dan schrik je inderdaad wel even. Ik hoorde echter in de wandelgangen al een tijdje dat het vinden van vrouwelijke kandidaten voor de De Slimste Mens lastig is. Veel vrouwen denken ‘dat kan ik toch niet’, of ze moeten te veel nadenken over de jurk die wordt aangetrokken en of ze op hakken of platte schoenen gaan meedoen. Ik had nu zoiets van: ik kan het niet maken om het niet te doen.  Ik vind het namelijk altijd heel stom als vrouwen dingen zeggen als ‘ja, nee, ik durf dat niet’.

Fanatieke app-gebruikster

Ben je altijd een trouw kijkster geweest?

Heel regelmatig heb ik gekeken, maar dankzij een fanatieke zwager vooral de app van het programma veel gespeeld. De zwager heeft ons hele gezin aangestoken.

Als je keek, speelde je dan ook echt mee?

Jazeker, lekker vanaf de bank.

Lisette kon De Slimste Mens echt niet weigeren
Maarten van Rossem (l) en Philip Freriks. / Stijn Gijsen

Enne, vond je jezelf dan goed?

Hahaha, nou… Ik realiseerde me altijd wel dat mensen misschien niet goed antwoordden omdat het moeilijk is om daar te zitten. Ik heb altijd respect gehad voor wat ik zag.  En dat heb ik nu nog meer, nu ik er heb gezeten! Ik vond het heftig om met publiek in de studio te zitten terwijl ik zat te stuntelen, want publiek heb ik bij Goedemorgen Nederland natuurlijk helemaal niet. En dan zat ik ook nog tegenover Philip Freriks, die ik altijd geweldig vond bij het Journaal.

Van Rossem leuke man

Had je een beetje een klik met de eenkoppige jury?

Ja, dat ging helemaal prima. Maarten van Rossem is helemaal niet zo chagrijnig als hij lijkt, dat viel me 100 procent mee.  Ik vind hem eigenlijk een hele leuke man.

Zou je het collega’s nu aanbevelen om in De Slimste Mens te gaan zitten?

Ja! Ik vond het zo leuk, maar heb uiteraard ook heel serieus gespeeld. Vooraf was ik superzenuwachtig of ik mezelf voor lul zou zetten, maar de sfeer was helemaal goed. Je mag bijvoorbeeld ook oefenpotjes spelen met een redacteur als je twijfelt of je het allemaal wel doorhebt. Hóe mijn deelname ook verlopen is, ik heb het heel erg naar mijn zin gehad. Dus ja, ik kan De Slimste Mens iedereen aanraden.

Heb je gewonnen?

… (lange stilte).

De Slimste Mens is vanaf maandag 16 juli elke werkdag om 20.25 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.

Geen Slimste Mens zonder de meningen van Maarten van Rossem uiteraard:

Eerdere winnaars

• Zomer 2012. Arjen Lubach.

• Zomer 2013. Pieter Derks.

• Winter 2013/2014. Owen Schumacher.

• Zomer 2014. Art Rooijakkers.

• Winter 2014/2015. Tom Roes.

• Zomer 2015. Diederik Smit.

• Winter 2015/2016. Eric Smit.

• Zomer 2016. George van Houts.

• Winter 2016/2017. Klaas Dijkhoff.

• Zomer 2017. Angela de Jong.

• Winter 2017/2018. Sander Schimmelpenninck.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lisette kon De Slimste Mens echt niet weigeren
Sluiten