Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 18 jun 2018

Pinkpop was tof, maar dat plastic kan écht niet meer

Met drie headliners uit de wereldtop van de muziek, veel populaire acts uit Nederland én een prima weertje mag de 49ste editie van Pinkpop de boeken in als geslaagd. Toch is er ook het een en ander te updaten voordat het Limburgse festival volgend jaar haar vijftigste verjaardag viert.

Line-up

Na vorig jaar, waar de komst van Justin Bieber vooraf, tijdens en na afloop van het festival nogal wat vraagtekens opriep, maar toch ook een jong publiek naar het oude festival wist te trekken, was de vraag natuurlijk of Jan Smeets en co. die ingezette koers van het aantrekken van ‘een nieuwe doelgroep’ vast kon houden.

Terugkijkend op de 49ste kunnen we zeggen dat dat gelukt is. Hoe? Door alle dagen veel populaire acts als Lil’ Kleine, Jessie J., Ronnie Flex, Maan, Oliver Heldens en Donnie te programmeren, maar niet in te boeten op de ‘Pinkpop-kwaliteit’ van headliners door daar Pearl Jam, Bruno Mars en Foo Fighters neer te zetten.

Hollands glorie

Vooraf waren er vijftien acts van Nederlandse origine aangekondigd, maar dat werden er dankzij de afzegging van The Kooks en diens vervangers Di-rect uiteindelijk zestien. Wat ons betreft een goede zet. Nederlandse pop en hiphop zijn populairder dan ooit en het is goed om te zien dat het ‘oude’ Pinkpop daar toch lekker in mee gaat. Publiek werd mede daardoor een mooie mix van jong en oud. Hulde daarvoor.

Gratis water

Ander positief punt is het gratis water, dat de vrijwilligers van Waterleidingmaatschappij Limburg nu al een aantal jaren uit staan te delen vanuit hun waterkraam vlakbij het hoofdpodium. Hoewel het voor Pinkpop inmiddels de normaalste zaak van de wereld lijkt, kunnen veel andere festivals hier nog altijd een voorbeeld aan nemen.

Plastic afvalberg

Helaas brengen de duizenden gratis glaasjes water ook een probleem met zich mee en dat brengt ons bij een der verbeterpunten: de immense berg plastic afval. Waar je ook keek, overal was het terrein van Megaland dit weekend bezaaid met platgetrapte plastic bekers. Zoiets is natuurlijk totaal niet meer van deze tijd. Wel is het mogelijk om 50 bekers in te leveren voor een muntje, maar jammer genoeg neemt lang niet iedereen die moeite.

Waarom stapt Pinkpop niet over op het statiegeldsysteem, zoals bijvoorbeeld Best Kept Secret en verschillende foodfestivals dat ook doen? We hebben het uiteraard gevraagd aan de organisatie, maar nog geen antwoord ontvangen. Hopelijk doen ze er wel iets aan.

Parkeerdrama

Infrastructuur bleek ook een dingetje. Met name de parkeerfaciliteiten lieten volgens veel bezoekers te wensen over. Parkeerplaatsen waren vol, de bewegwijzering was onduidelijk en er moest veel te ver gelopen worden van en naar de het terrein. Iets om over na denken, zeker als het feest volgend jaar extra uitpakt en waarschijnlijk ook de dagkaarten helemaal uitverkocht zullen zijn.

Patat is passé

Tot slot het eten. Natuurlijk is er niets mis met een patatje of een vette snack bij je pils, maar in een tijd waarin meer mensen gezonder proberen te eten zou het niet de hoofdmoot van je catering moeten zijn. Dat het publiek dat ook vindt, blijkt ook uit de populariteit van de kalm-aan-laan, de strook aan de zijkant van het terrein waar liefhebbers van minder vette happen en vegetariërs hun maaltje kunnen halen; daar is over het algemeen geen doorkomen aan. De strook is veel te smal voor het aantal mensen dat er, op zoek naar iets verantwoords, vleesloos of verrassends om te knagen, doorheen probeert te lopen. Wordt de ‘vleesstick XXL’ volgend jaar de ‘groentestick XXL’?

Tot volgend jaar

We kijken in ieder geval reikhalzend uit naar de Abrahamviering van Pinkpop, dat volgend jaar als vanouds weer met Pinksteren zal zijn en wel op 8, 9 en 10 juni. Voor nu: houdoe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Pinkpop was tof, maar dat plastic kan écht niet meer
Sluiten