Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 2 mei 2018

Netta, de onbetwiste winnares van het Songfestival

Ze is een opvallende verschijning én de topfavoriet voor de overwinning van het Eurovisie Songfestival 2018. Wie is deze 25-jarige Netta Barzilai uit Israël?

Opvallend

Door veel media wordt de Israëlische Songfestivalinzending Netta Barzilai een kip genoemd. Dit omdat de zangeres letterlijk kakelt als een kip aan het begin van haar nummer Toy. Toch doe je deze opvallende dame van pas 25 jaar veel tekort door haar als kip weg te zetten. Met haar opvallende voorkomen en feministische songteksten is ze namelijk hard op weg een wereldster te worden.

Optreden in Jerusalem. /EPA

De keuze voor Netta als inzending van het liedjesfestijn kwam tot stand door haar deelname aan The Next Star for Eurovision 2018, een talentenjacht die dit jaar speciaal voor het songfestival in het leven was geroepen. En ze pakten het serieus aan, daar in Israel. Het programma duurde 4 maanden waarin zo’n 140 liedjes en acts werden beoordeeld. Al vanaf haar auditie in oktober was Netta een van de favorieten en haalde het dan ook tot de eindstreep in februari. Als scheelde het uiteindelijk maar een paar punten met de runner-up.

Haar liedje Toy bleef vervolgens niet onopgemerkt. Eind maart was het met 7,4 miljoen views op YouTube al het best beluisterde songfestivalliedje van dit jaar. Inmiddels is de teller opgelopen tot 16 miljoen.

Chickens

Dat het liedje eruit springt tussen alle Europese inzendingen kan ermee te maken hebben dat het ook wat Afrikaanse invloeden heeft. Netta woonde tussen haar 2e en 6e levensjaar in Nigeria en zal als kind dus de nodige ritmes en klanken hebben opgepikt. Het kippengeluid is daar overigens geen voorbeeld van. Daarmee imiteert ze mensen die niet zichzelf durven zijn en anderen als ‘toy’ behandelen, oftwel ‘chickens’.

Natuurlijk helpt haar voorkomen ook bij het moordende tempo waarin Netta op het moment haar wereldfame claimt. Ze is met haar extravagante kapsels, kleurige kleding en voluptueuze postuur bepaald geen onopvallende verschijning.

Kleurrijk

,,In de zomer hou ik ervan om jurken te dragen, wel altijd met A-lijn model, want daarin komt mijn lichaam het mooist uit”, zo zei ze al eens in een interview. Ook qua kleuren is het altijd knallen met Netta. ,,Al mijn kleding is kleurrijk: zilver, rood en heel veel geel. Die laatste is mijn favoriet.” En ze blijkt een inspiratie: tijdens de Joodse feestdag Purim, waarbij kinderen verkleed gaan, gingen heel wat Israëlische kindjes verkleed als Netta de straat op.

Netta in april in Amsterdam tijdens Eurovision in Concert 2018./ANP

Inmiddels staat Netta alweer een tijdje op nummer 1 bij de bookmakers, de wedkantoren waar mensen geld kunnen inzetten op wie het songfestival 2018 gaat winnen. Leuk om te zien is dat Israel tot februari een nietszeggende 30ste plaats toebedeeld werd, maar dat dat met de bekendmaking van haar als inzending al tussen de 20ste en 9e plaats schommelde, maar dat ze het vanaf de dag waarop haar liedje Toy uitkwam niet meer van de eerste plaats is verdwenen.

Er moet heel wat gebeuren wil Netta haar overwinning nog afstaan. Hoeveel outlaw de rest ook in ‘em heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Netta, de onbetwiste winnares van het Songfestival
Sluiten