Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 2 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Amsterdams nieuwste koekje: het Eberhardje

Goed nieuws voor liefhebbers van koekjes, Amsterdam en/of Eberhard van der Laan: de stad krijgt een eigen koekje, het Eberhardje.

Het koekje is – duidelijk – bedacht als eerbetoon aan de vorig jaar overleden burgemeester Eberhard van der Laan.

Saamhorigheid

Het is een hartvormig roomboterkoekje met een klein beetje vanille en in het midden de drie Amsterdamse kruisjes. De bedenker van het koekje is Résalieke Vlieger. Ze bedacht het koekje nadat Van Der Laan overleed omdat ze graag iets wilde doen met het gevoel van saamhorigheid dat er toen in de stad heerste, en ook met de boodschap die de burgemeester meegaf: ‘zorg goed voor onze stad en voor elkaar’, aldus Het Parool.

,,Het kan soms heel simpel zijn. Ik bedacht het koekje ‘s nachts in bed. Een koekje bij de koffie is vaak het eerste contact en het verbindt mensen. Hoe gaaf zou het zijn als toeristen op bezoek komen en een Eberhardje bij de koffie krijgen, met die boodschap van respect voor elkaar en de stad."

Ook in musea

Hoewel het koekje eerst bij een idee bleef, werd de lekkernij werkelijkheid toen Vlieger las over de Vrijheidsmaaltijd voor 500 ‘lieve Amsterdammers’. Daar wilde zij heel graag haar koekje serveren. En het werd geregeld: de koekjes zijn vanaf zaterdag daar te proeven en te koop vanaf zondag bij Bakkerij Holtkamp aan de Vijzelgracht. Daarnaast krijg je de koekjes ook bij de koffie in de cafés van het Rijksmuseum, het Van Goghmuseum en het museumcafé Mokum.

Wie het koekje koopt steunt ook nog eens het goede doel: van elke kilo verkochte koekjes gaat er 2.50 euro naar de stichting ‘Eberhard voor Amsterdam’, die laagdrempelige activiteiten gaat bekostigen om mensen in Amsterdam te verbinden, bijvoorbeeld door middel van buurtetentjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Amsterdams nieuwste koekje: het Eberhardje
Sluiten