Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 28 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Universiteit ontneemt Cosby’s eredoctoraat

De Amerikaanse Temple Universiteit heeft het eredoctoraat van Bill Cosby ingetrokken. Dat gebeurde nadat Cosby schuldig was bevonden aan het drogeren en misbruiken van een voormalig medewerkster van de universiteit.

Afstand nemen

Andrea Constand werkte voor het basketbalteam van de Temple Universiteit. Zo maakte ze kennis met Cosby, één van de bekendste oud-studenten van de universiteit. In 1991 kreeg hij, vanwege zijn carrièreprestaties, een eredoctoraat. Maar de universiteit trekt datzelfde eredoctoraat nu weer in.

De Temple Universiteit is niet de eerste universiteit die afstand neemt van de komiek. Al eerder namen andere grote universiteiten op dergelijk wijze afstand van Cosby, die door tientallen vrouwen is beschuldigd van misbruik. Overigens mag hij zijn eredoctoraat van Boston College wel houden. „Het is niet ons beleid om eredoctoraten in te trekken. Ze worden toegekend aan mensen op basis van prestaties die ze hebben geleverd op het moment van de uitreiking”, zei een woordvoerder tegen de krant Boston Globe.

Schuldig

Donderdag oordeelde de rechter in de Amerikaanse staat Pennsylvania dat Cosby schuldig is aan het misbruiken en drogeren van Andrea Constand, de voormalig medewerker van de universiteit. De komiek is nu op borgtocht vrijgelaten in afwachting van zijn definitieve straf. Daarvoor moest een bedrag van 1 miljoen dollar op tafel worden gelegd. Hij heeft een enkelband gekregen en verblijft thuis in zijn woonplaats Cheltenham in de staat Pennsylvania. Alleen voor medische behandeling en juridisch advies mag hij andere delen van de staat bezoeken.

Cosby was tientallen jaren ontzettend beroemd vanwege zijn lange entertainmentcarrière van meer dan vijftig jaar. Maar in 2014 kwamen de eerste beschuldigingen van seksueel geweld. Meer dan zestig vrouwen beschuldigden hem uiteindelijk van seksueel geweld, verkrachting, door drugs gefaciliteerde aanranding, seksueel misbruik van kinderen en seksueel wangedrag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.