Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 9 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Sophie Hilbrand: Iederéén kan een depressie krijgen

Onder de noemer #trueselfie staat de publieke omroep (NPO) vanaf maandag wekenlang stil bij pyschische problemen onder jongeren. Drie op de tien jongeren in Nederland tussen de 16 en 34 jaar, worstelde de afgelopen twee jaar met depressies of doet dat nog steeds. Zelfdoding is onder jonge mensen, zo stelde NPO vast, doodsoorzaak nummer één.

#trueselfie-portretten

Jongeren geven zich tot en met 16 mei bloot in tal van NPO 3-programma’s, op npo3.nl en via 3FM en FunX tijdens de #TrueSelfie-weken. Zo willen zij depressies, zelfmoordgedachten en andere psychische problemen bespreekbaar maken. De uitzendingen worden omlijst met korte #trueselfie-portretten van jongeren die hun mooiste selfie mogen maken, terwijl ze alle filters ter beschikking hebben. Hebben ze die filters echt nodig?

Kennistest

BNNVARA trapt maandagavond (21.25 uur, NPO 3) af met De Depressie Kennistest. BN’ers als ex-schaatser Stefan Groothuis, presentator Christina Curry en muzikant Lucky Fons III praten over depressiviteit en testen hun kennis. Herkennen zij bijvoorbeeld symptomen van een depressie? En weten zij hoe je ervan af kunt komen? Ook rapper/dj/MC Bizzey, journalist Aafke Romeijn, vlogger Bo Beljaars, presentator Manuel Venderbos en comedian Vera van Zelm doen mee. Alle BN’ers zijn bekend met de ziekte. Psychiater Robert Schoevers is in de studio aanwezig voor de nodige uitleg en toelichting.

Sophie Hilbrand: Iederéén kan een depressie krijgen
Sophie Hilbrand met de BN’ers die meedoen aan de De Depressie Kennistest. / Estera Marysia

Sophie Hilbrand presenteert de informerende en luchtige De Depressie Kennistest. „Ik gun mensen met een depressie een klimaat waarin je daar veel makkelijker eerlijk voor durft uit te komen”, zegt Hilbrand, wijzend op een taboe dat er nog altijd rond depressiviteit heerst. „En aangezien iedereen een depressie kan krijgen lijkt me dat voor iedereen belangrijk. Daar hopen wij met de test aan bij te dragen.” Depressieklachten worden nu nog vaak weggewuifd met teksten als ‘Stel je niet aan’ of ‘Kop op!’. De Depressie Kennistest maakt duidelijk dat depressiviteit juist een serieus te nemen ziekte is.

#jesuisdepri

Tijdens de #TrueSelfie-weken brengt BNNVARA de zesdelige serie True Selfie, waarin acht jongeren met psychische problemen hun leven filmen en delen. Presentator Jan Kooijman volgt voor KRO-NCRV in #jesuisdepri vijf jongeren die de strijd aan gaan met hun depressie. Npo3.nl wordt het podium voor CV der Mislukkingen van de VPRO. Succesvolle Nederlanders als Romana Vrede, Duncan Stutterheim, Marit Bouwmeester en Stine Jensen doen een boekje open over dingen die niet goed gingen in hun leven.

Sophie Hilbrand: Iederéén kan een depressie krijgen
Jan Kooijman met de deelnemers aan #jesuisdepri. / Rosemary Dekker

Een ander opvallend programma is Tweestrijd. De EO laat daarbij bijzondere ontmoetingen zien tussen terminale en suïcidale jongeren. De één gaat dood omdat het lichaam het opgeeft, de ander ziet de dood als een mogelijke uitweg voor een leven dat hij of zij niet meer wil. Ook de prijswinnende documentaire 3DOC: In het hoofd van mijn zusje (BNNVARA) wordt uitgezonden. De film is een portret van de zus van filmmaker Ingrid Kamerling. Haar zusje leed aan angstaanvallen en keuzestress en maakte op 24-jarige leeftijd, kort voor haar diploma-uitreiking, een einde aan haar leven.

Deprestival als slot

De #True-selfieweken worden afgesloten met een thema-avond Deprestival op 7 mei. Na afloop van de NPO 3-programma’s gaan jongeren in aftertalks op npo3.nl/trueselfie met elkaar in gesprek over het thema van de uitzendingen. Tijdens de weken werkt NPO samen met MIND Korrelatie. Over de verschillende programma’s later op Metronieuws meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.