Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 1 nov 2017 / 06:00 uur

Nederlanders in finale WK breakdance: ‘Superleip!’

Het wordt ‘oranje boven’ tijdens de Red Bull BC One World Final. Menno van Gorp (28, Rotterdam) en Shane Boers (24, Venlo) staan zaterdag in Amsterdam beiden in de grote finale. Een battle tegen elkaar is dus mogelijk. En dat een van de twee de ander uit de WK-strijd kegelt…

De twee giganten Menno en Shane maken sinds 2005 deel uit van de Hustle Kidz. Deze vijfkoppige breakdancecrew staat momenteel eenzaam aan de Nederlandse top en maakt furore over de hele wereld. Want ja, Hustle Kidz-medeoprichter Menno en Shane hebben een fulltime job overgehouden aan al hun trainingsuren en talloze battles.

Nog meer kans op oranje

„We hebben Hustle Kidz (Menno, Shane, Xisco, Justen en Kid Colombia, red.) wel op de kaart gezet ja, we hebben veel crews in internationale battles verslagen”, zegt Shane, die in de World Final debuteert en voor de eindstrijd een directe uitnodiging ontving. Het kan tijdens de Red Bull BC One World Final op het Westergasterrein nog mooier worden, als Justen Beer via de Last Chance Cypher de eindstrijd haalt en Kid Colombia door een mazzeltje doorschuift van de eerste plek op de reservelijst naar de Top 16. Hoe dan ook, twee leden van één crew is al een topprestatie. Menno behoort met zijn zesde (!) finaleplaats tot de absolute top. Hij werd al wereldkampioen in 2014.

Nederlanders in finale WK breakdance: 'Superleip!'
Justen Beer.

Hele wereld over

Shane begon op 8-jarige leeftijd met breakdance, op straat en in een jongerencentrum in zijn woonplaats. Vanaf het moment dat hij van het bestaan van de Red Bull BC One World Final wist, beschouwde hij daaraan meedoen als een droom. Mocht hij winnen, dan zal dat eervol en financieel aantrekkelijk zijn, „maar het zal vooral veel deuren voor me openen.” Menno was een jaar of 11 dat hij begon. Nu is hij wekelijks ergens op de wereld actief. „Ik probeer wat balans in die drukte te vinden. Al dat reizen en voorbereiden kost veel tijd, terwijl ik graag met een trainingsschema als een atleet naar een event als de Red Bull BC One World Final toe wil werken.”

Nederlanders in finale WK breakdance: 'Superleip!'
De Top 16 strijdt zaterdag om de breakdance-wereldtitel.

„Ik vind het heel speciaal dat we met meerdere Hustle Kidz kans maken op de wereldtitel”, zegt Shane. Maar ja, op de dansvloer zijn zij nu ook elkaars concurrenten. „Dan wel, maar op dit moment bereiden we ons nog samen voor en helpen we elkaar. Als ik Menno zaterdag tref wordt het heel lastig, want we kennen elkaar door en door. Misschien is zo’n battle dan wel lastiger dan tegen andere mensen. We zijn op elkaar ingespeeld en weten alles.”

Tegen elkaar is jammer

Menno vindt het ‘superleip’ dat ook Shane er zaterdag bij is. „Top dat hij deze ervaring meekrijgt, maar ik zou een battle tegen elkaar jammer vinden en dat een van ons daardoor sneuvelt. We battlen al bijna dagelijks, dus ik schakel liever iemand van een andere crew uit een ander land uit. Uniek is twee leden van één crew in de finale niet, maar het komt niet vaak voor. Dat zegt veel over het niveau van de Hustle Kidz, dat maakt me trots.”

Nooit vallen

De vraag ‘wat hem nou zo goed maakt’, vindt Shane maar een moeilijke. „Zo…  Ik heb een eigen stijl gecreëerd, die is heel powerfull. Een stijl waarbij ik eigenlijk nooit kan vallen, hoe moeilijk mijn bewegingen ook zijn. Hoe brutaal en powerfull op die dansvloer ook: „Verder vind ik het een beetje lastig om zoiets over mezelf te zeggen.” Menno: „Voor mij geldt ook mijn eigen stijl en ik ben in de battles tactisch goed. Wat dat betreft battle ik echt. Moves die mijn tegenstanders niet kunnen voorspellen, maken me sterk.”

Nederlanders in finale WK breakdance: 'Superleip!'
Dit spektakel is de komende dagen in de Gashouder in Amsterdam te zien.

Dat de Red Bull BC One World Final in Amsterdam is, vinden de twee finalisten iets om naar uit te kijken. Menno zou zijn tweede titel graag in de Gashouder halen. „Dat zou het mooiste zijn. Het is sowieso tof om in Amsterdam te strijden. Het heeft voordelen en nadelen. Een voordeel is dat je geen jetlag hebt en lekker dicht bij huis zit. Doordat familie en bekenden komen kijken en de World Final in eigen land is, staat er ook wat meer druk op.” Shane: „Helemaal geweldig dat het dit jaar in Nederland is en ik er ook nog eens mag staan. Normaal moeten we heel ver reizen voor een competitie als deze.”

Live op tv

Mogelijk kijken meer dan een miljoen mensen via livestreams mee. Shane hoopt (en neemt zich voor) dat hij zich ondanks al die aandacht kan focussen: „Er gaat op de battle-momenten al genoeg door je hoofd.” Menno: „Het is ook nog eens live op tv op RTL 5 en Red Bull TV. Maar ach, dat geeft motivatie en is goed voor onze carrière.”

Nederlanders in finale WK breakdance: 'Superleip!'
'Gruwelijke moves wil je niet op je dak krijgen'.

Tot slot natuurlijk een voorspelling… Shane, de debutant: „Ik heb een kans van 1 op 16, haha. Als je in de Top 16 staat, heb je met een goede dag kans om te winnen.” Menno ziet, misschien door zijn finale-ervaring, een wat duidelijkere schifting: „Het blijft een momentopname, want volgens mij hebben vier B-boys het echt in hun mars om te winnen. En dan heb je pakweg nog vijf gasten die het je supermoeilijk in de eerste ronde kunnen maken. Die hebben een paar gruwelijke moves en die krijg ik liever niet meteen op m’n dak.”

Het hele programma in Amsterdam is van donderdag tot en met zaterdag. De uitgebreide randprogrammering vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nederlanders in finale WK breakdance: ‘Superleip!’
Sluiten